Ne spreglejte  •  Postanite nov naročnik na storitev All hours in si zagotovite 30 % popust na celoletno naročnino. >> Zanima me več  
   
Choose languageLanguage
Blog

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri etiket za elektroindustrijo?

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri etiket za elektroindustrijo?

Označevanje izdelkov in polizdelkov znotraj elektroindustrije je lahko zelo širok pojem, saj poteka na različnih ravneh. Izdelovalci elektronske opreme težijo k označevanju izdelkov v vseh fazah proizvodnje, saj samo dosledno označeni izdelki in komponente omogočajo uspešno avtomatsko identifikacijo ter posledično poenostavljen proces izdelave in možnost sledenja vsem komponentam skozi celotno življenjsko dobo izdelka.


Ko izbiramo ustrezen način označevanja je potrebno točno definirati značilnosti okolja v katerem se bo izdelek nahajal in izbrati primerno etiketo (nalepko) za označevanje. Ker je vsak produkt zgodba zase se pri specifičnih izdelkih odsvetuje izbira materiala »preko palca« ali po nasvetu spletnega iskalnika, ampak vedno priporočamo testiranje različnih materialov. Na ta način se lahko po eni strani izognemo morebitnim težavam povezanimi z označevanjem, po drugi strani pa se tako lahko izognemo »overkill« izbiram. Poiskati moramo namreč cenovno najbolj ugodno rešitev, ki pa bo še vedno povsem primerna za naše potrebe. Če malo pretiravamo: posebna nalepka za označevanje izdelkov, ki so v stiku s tekočim dušikom je sicer primerna tudi za označevanje izdelkov v trgovinskem zamrzovalniku, kljub temu pa nihče pri zdravi pameti ne bo označil sladoleda s tovrstnimi nalepkami, saj obstaja cela kopica cenovno veliko bolj ugodnih in prav tako popolnoma ustreznih rešitev.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj tipičnih področij označevanja znotraj elektronske industrije, za katera imamo že pripravljene optimalne rešitve označevanja.

1. Označevanje tiskanih vezij (PCB)

Plošča za tiskana vezja je narejena z laminiranjem neprevodnega materiala (po navadi je to fiberglas) in kupra. Elektronske komponente se potem z vrtanjem in spajkanjem (lotanjem) pritrdi na ploščo. Obstajajo različni načini spajkanja, skupno vsem pa je, da se med procesom plošča in posledično nalepka segreje na izjemno visoko temperaturo (tudi do 280C). Če želimo nalepke aplicirati na ploščo v začetni fazi izdelave tiskanega vezja, potem moramo uporabiti material, ki bo obstojen na tako visoke temperature.

Označevanje vezij z nalepkami


Po končanem spajkanju je potrebno ploščo temeljito očistiti, da se odstrani ostanke spajkalne paste. Za čiščenje se uporabljajo različne kombinacije zelo agresivnih čistil. Zagotoviti je potrebno, da bodo nalepke in ribon odporni tudi na vse kemikalije, katere čistilo vsebuje, saj v nasprotnem primeru lahko tisk postane neberljiv.

ESD etikete

Kadar dve podlagi ločimo eno od druge nastane elektrostatični naboj. Ena podlage postane negativno, druga pa pozitivno nabita. Če ločimo zgornji sloj nalepke od njene podlage (linerja), bo to povzročilo nastanek statičnega naboja na nalepki. Če takšno etiketo nalepimo na tiskano vezje, obstaja velika verjetnost, da bo napetost, ki se prenese iz etikete na vezje poškodovala elektroniko. V izogib nastanku škode ob označevanju tiskanih vezij je nujna uporabo statično disipativnega materiala, ki ne povzroči nastanka elektrostatične naboja.

V Špici imamo različne rešitve za označevanje tiskanih vezij, primeren material pa vam lahko ponudimo glede na vaše potrebe. Med različnimi vrstami poliamidnih in poliestrskih (slednje se uporabljajo, kadar se nalepke aplicira po končanem procesu spajkanja) nalepk lahko izberemo najbolj primerno na podlagi vstopnih podatkov (najvišja temperatura, kemikalije itd.) in morebitnih dodatnih posebnih zahtev. Nalepke lahko izdelamo v katerikoli dimenziji.

Kako pravilno izbrati etiketo, ki ustreza vašim materialom?


2. Označevanje kablov

Zelo pogost segment pri označevanju elektronskih naprav je tudi označevanje kablov. Učinkovito in zanesljivo označevanje kablov znotraj elektronskih naprav, delovnih postaj in pisarn je bistvenega pomena pri nameščanju, popravilu in odpravljanju morebitnih težav. Kvalitetno označeni kabli pripomorejo k ustrezni identifikaciji in zagotavljajo visok standard kakovosti končnega izdelka.

Pri označevanju kablov je izbira ustreznega materiala nalepke kritičnega pomena, saj se bodo neprimerno izbrane nalepke po določenem času razprle (t.i. »butterfly«). Problem je, ker je pri sami aplikaciji nemogoče ugotoviti, če je izbrani material primeren, saj se v prvi fazi vse nalepke lepo sprimejo na kabel. Po določenem času, se bodo neustrezne (preveč toge) nalepke same od sebe razprle.

Označevanje kablov z nalepkami


Za označevanje kablov zato priporočamo samo izbiro materialov, ki so v skladu s standardi UL predpisi optimalen material pa izberemo glede na okolje, v katerem se bo izdelek nahajal. Pri kablih, ki se nahajajo znotraj elektronskih naprav, ki se bodo nahajale na prostem je bistveno, da uporabimo material, ki bo dolgoročno odporen tudi na vodo, vlago, mraz in UV žarke. Kabli v avtomobilski industriji morajo biti označeni z nalepkami iz materiala, ki zavira gorenje.

3. Označevanje ohišij elektronskih naprav

Tretje zelo razširjeno področje predstavlja označevanje ohišij elektronskih naprav (hišni pripomočki, adapterji itd.). Izdelke se navadno označi s serijsko številko, črtno kodo in raznimi varnostnimi opozorili. Pri tovrstnih nalepkah je pomembno, da nalepka (material mora biti UL odobren) obstane na napravi, tisk pa berljiv skozi celotno življenjsko dobo izdelka. Da zadostimo temu pogoju je bistvena izbira primernega robustnega materiala nalepke in dovolj obstojnega ribona. Za označevanje plastike z nizko površinsko energijo in hrapavih podlag, kjer je oprijem zelo otežen se uporabljajo nalepke s posebnimi lepili.

4. Garancijske nalepke

V elektroindustriji se pogosto uporabljajo tudi t.i garancijske etikete ali nalepke. Z njimi se lahko zapečati napravo, ob vsakem poskusu neavtoriziranega posega pa nalepka razpade ali trajno spremeni svoj izgled in tako na zlorabo opozori proizvajalca ali pooblaščenega serviserja. Obstajajo različni tipi garancijskih nalepk, ki jih lahok prilagodimo tipu naprave oziroma željam naročnika.

undefined

Kako pravilno izbrati etiketo?

Pravilno izbrane etikete so temelj učinkovite oskrbovalne verige. Omogočajo sledljivost izdelka, avtomatizirane proizvodne procese in cenovni prihranek. V ponudbi imamo preko 40 različnih materialov etiket, s katerimi lahko označimo vse vrste izdelkov.

Potrebujete več informacij o etiketah ali želite preizkusiti vzorce?