NE SPREGLEJTE  •  🚀 Vabljeni na brezplačni webinar "Kako narediti oskrbovalno verigo ZELENO", 15.5.24 od 9.00 - 09.45 ure => REGISTRIRAJTE SE  
Choose languageLanguage
Novica

Špica je pripravljena na 5G-logistiko

Špica je pripravljena na 5G-logistiko
 
4 minutno branje
Datum
04/12/2023

Zasebna mobilna 5G-omrežja so naslednja velika stvar na področju industrije in logistike, saj bodo znatno preoblikovala proizvodna in skladiščna okolja. Predvsem pa bodo poskrbela za hitrejše delovanje procesov, odpravljanje napak ter na visok nivo varnosti. Špica je seveda med pionirji uvajanja novih tehnoloških rešitev za proizvodnjo in logistiko.


Z razvojem pete generacije mobilnih omrežij (5G), ki se poleg bliskovito hitrega brezžičnega prenosa podatkov lahko pohvalijo predvsem s krajšimi odzivnimi časi in z izjemno nizko zakasnitvijo, so vzpostavljeni pogoji za uvajanje zasebnih mobilnih omrežij, ki bodo gospodarstvu omogočila nadaljnjo digitalizacijo.  

Telekom Slovenije je konec novembra v sodelovanju s partnerji, med katerimi je tudi Špica International, v svojih prostorih vzpostavil INO.LAB, demonstracijsko okolje zasebnega mobilnega 5G-omrežja. V tem okolju lahko podjetja spoznajo in preizkusijo najnovejše rešitve s področja 5G-logistike, skladiščnega poslovanja ter proizvodnje in industrije. Še več, ponudniki rešitev se lahko vključijo v odprt proces inovacij. 

»Zasebna mobilna omrežja podjetjem v različnih vertikalah omogočajo prilagajanje komunikacijske infrastrukture glede na zahteve njihovih procesov in poslovnih modelov. Poleg tega omogočajo visoko stopnjo razpoložljivosti povezav tudi ob velikem številu povezanih naprav ter komunikacijo z visokimi hitrostmi prenosa podatkov in nizkimi zakasnitvami, kar je ključno za aplikacije v realnem času, kot so robotika, logistika ali avtonomna vozila. Hkrati zasebna mobilna omrežja zagotavljajo visoko raven varnosti, kar je ključno pri obdelavi in uporabi občutljivih podatkov ter zagotavljanje informacijske varnosti,« je izpostavila Vesna Prodnik, članica uprave Telekoma Slovenije za tehnologijo. 

Konkretni, delujoči primeri

V demonstracijskem okolju INO.LAB-a so na voljo različni konkretni primeri uporabe zasebnih mobilnih omrežij. Tako je predstavljena tudi vloga 5G pri digitalizaciji proizvodnje in logistike ter delovanje pametne tovarne, prikazan je avtomatiziran proces od prejema naročila do odpreme blaga, Telekom Slovenije je uporabniške primere razvil skupaj s partnerji, med katerimi je tudi Špica International. 

»V demonstracijskem centru je Špica poskrbela za skladiščno-logistični del procesov, kjer prihaja do stika osebja z blagom. Skladiščne in proizvodne delavce lahko opremimo z najnovejšimi ročnimi skenerji, tablicami ali drugimi terminali, ki skrbijo za hitro in natančno delo ob sočasni kontroli, torej želimo povsem odpraviti nastanek napak, ki so za vsako podjetje nepotreben strošek,« je povedal Andrej Planina, strokovnjak za logistiko in skladiščno poslovanje v podjetju Špica International. 

Najboljše iz vseh svetov

Zasebna mobilna omrežja zagotavljajo visoko stopnjo zanesljivosti, prilagodljivosti, zmogljivosti in varnosti znotraj omejenega območja (na primer industrijskega kompleksa, pristanišča, letališča, raziskovalnega centra, transportnega oz. distribucijskega energetskega omrežja) in za določen namen, zato imajo ključno vlogo pri digitalizaciji gospodarstva. Podjetjem prinašajo popolnoma novo raven povezljivosti, saj omogočajo hitro in stabilno povezljivost naprav z visoko stopnjo odzivnosti, kar je izjemno pomembno za implementacijo naprednih tehnologij, kot so pametne tovarne, industrijski internet stvari (IIoT), napredni logistični centri, sodobna distribucijska in energetska omrežja in podobno. 

Špica sodeluje v projektu digitalizacije poslovanja Luke Koper, kjer tehnologija 5G igra pomembno vlogo pri povezovanju vseh sistemov in rešitev v pristanišču. Skupaj s partnerji in naročnikom je Špica implementirala rešitev za avtomatsko sledenje in upravljanje procesov pretovarjanja, in skladiščenja na terminalu generalnih tovorov (avtomatsko prepoznavanje lokacije viličarjev in materialov) ter nadgradila rešitev planiranja dela. Uvedene tehnologije so Luki Koper omogočaj učinkovitejše planiranje in izvajanje delovnih nalog ter oblikovanje delovnih skupin, učinkovitejšo komunikacijo in koordinacijo s prevozniki, hkrati pa tudi optimizacijo delovnih procesov pretovarjanja in skladiščenja. 

»V tako velikem sistemu, kot je Luka Koper, je veliko gibljivih delov, ki jih je treba sproti usklajevati. Rešitve morajo biti zanesljive in robustne, da se zaposleni in partnerji nanje lahko zanesejo. In prav to tudi Špica dostavi naročnikom,« je sklenil Planina.