NE SPREGLEJTE  •  🚀 Vabljeni na brezplačni webinar "Kako narediti oskrbovalno verigo ZELENO", 15.5.24 od 9.00 - 09.45 ure => REGISTRIRAJTE SE  
Choose languageLanguage
Blog

Tesle med čitalci črtne kode

Tesle med čitalci črtne kode
Špica International
Avtor
Špica International
 
6 minutno branje
Datum
19/01/2024

V svetu električnih vozil kupce najbolj zanima doseg vozila s polno baterijo, večina proizvajalcev pa začenja posnemati Teslo, ki je uveljavila pristop z modeli s standardnim in podaljšanim dosegom. Čitalci črtne kode Zebra so še bolj impresivni, doseg najboljših je preko 30 metrov, kar je večdesetkratnik dosega, ki ga zmore povprečen čitalec črtne kode!

Avtomobilski proizvajalec Tesla je bil prvi, ki je začel ponujati svoje modele z več različnimi zmogljivostmi baterije in posledično tudi različnimi dosegi. Pri večini modelov zdaj ponuja dve izbiri – standardni doseg (ang. Standard range – SR) in podaljšani doseg (ang. Long range – LR ), to strategijo pa posnema vse več drugih proizvajalcev električnih vozil. 

Kaj ima Tesla opraviti s čitalci črtne kode, vprašate. Tudi ponudniki čitalcev črtne kode poznajo podobno označevanje – SR in LR, le da so v tem primeru razlike v razdaljah oziroma dosegu še bistveno večje.

Branje črtne kode na daljše razdalje

Preden vam razkrijemo, na kakšni oddaljenosti najnovejši skenerji črtnih kod  proizvajalca Zebra še preberejo oznako s črtno ali QR-kodo, si poglejmo, komu so ti čitalci pravzaprav namenjeni. Najpogosteje jih uporablja skladiščno osebje v visokoregalnih skladiščih, kjer je blago težje dostopno tudi ob uporabi viličarjev, zelo iskani pa so tudi med podjetji, ki veliko komisionirajo na prostem oziroma na terenu, saj osebju prihranijo veliko korakov. 

Kakšne so razlike? Medtem, ko klasični čitalci črtne kode – pa tudi modeli prenosnih terminalov, ki znajo brati tudi QR-kode – tipično delujejo na razdaljah do 60 centimetrov, se pri čitalcih dolgega dosega razdalje bistveno povečajo. Večina »long range« modelov tako zmore črtne kode zanesljivo prebrati na razdaljah med 10 in 20 metri, najboljši čitalci, kakršen je denimo Zebrin SE58 pa premaguje tudi razdalje do 32 metrov!

Tabela 1.: Primerjave med čitalci črtne kode na daljše razdalje

skenerrazdalja branjakomentarbrošura
SE4710
60 cm
laserski merilni žarek
https://www.zebra.com/us/en/products/spec-sheets/oem/oem-engines/se4710.html
SE4720
60 cm
rdeč LED merilni žarek
https://www.zebra.com/us/en/products/spec-sheets/oem/oem-engines/se4720-se4770.html
SE4770
60 cm
= SE4720 + laserski merilni žarek
https://www.zebra.com/us/en/products/spec-sheets/oem/oem-engines/se4720-se4770.html
SE4850
21,4 m
rdeči laserski merilni žarek
https://www.zebra.com/us/en/products/spec-sheets/oem/oem-engines/oem-array-imager-scan-engines/se485...
SE55
12 m
zeleni laserski merilni žarek
https://www.zebra.com/us/en/products/spec-sheets/oem/oem-engines/oem-array-imager-scan-engines/se55....
SE58
32 m
zeleni laserski merilni žarek
https://www.zebra.com/us/en/products/spec-sheets/oem/oem-engines/oem-array-imager-scan-engines/se58....


Zakaj torej izbrati čitalec črtne kode na dolge razdalje? 

Predvsem zato, ker čitalci črtne kode pridejo prav tako v skladišču kot proizvodnji. 

Včasih je veljalo, da čitalci črtnih kod na dolge razdalje niso delovali na kratke, danes pa temu ni več tako. Zebra je razvila tehnologijo IntelliFocus™, ki je odpravila omenjeno pomanjkljivost, zato danes njihovi prenosni terminali in skenerji črtnih kod le-te zanesljivo prebirajo tako od blizu kot na daleč. V današnjem gospodarstvu na zahtevo je treba izpolniti več naročil, jih poslati hitreje in brezhibno prenesti vse informacije od skladišča do trgovine. 

Podjetja zato iščejo bralnike črtne kode, ki bi bili kar najbolj vsestranski, takšni, s katerimi lahko osebje prebere črtne kode z izdelkov v roki, na zloženih zabojnikih za tovor ali na najvišji polici v skladišču.« pojasni Andrej Planina, strokovnjak za logistiko in skladiščno poslovanje v na Špici.

Zanemarljiva razlika v ceni

Za razliko od električnih vozil, kjer bolj zmogljiva baterija, potreba za daljši doseg vozila, le-to tudi znatno podraži, pogosto za vsaj četrtino, kolikor tudi podaljša doseg, je nakup čitalca črtne kode na daljše razdalje bistveno ugodnejši. Od primerljive klasične različice je čitalec črtne kode na daljše razdalje dražji le okoli 5 odstotkov, le za najbolj zmogljive modele je doplačilo pričakovano nekoliko višje. A še vedno upravičeno, saj v tem primeru ena naprava lahko zadosti potrebam skoraj vseh aplikacij za zajem podatkov v skladišču in proizvodnji.

Ker pa video posnetek pove več kot tisoč besed, vas vabimo tudi k ogledu praktičnega prikaza skeniranja črtnih in QR-kod na dolgih razdaljah.

VIDEO:  praktičnega prikaza skeniranja črtnih in QR-kod na dolgih razdaljah

Rdeče ali zeleno?

Ne, ni govora o barvi čitalca, ti so večinoma odeti v črne ali sive barvne odtenke, razen če si izrecno ne zaželite bolj kričeče barve – npr. rumeno ali oranžno. Tudi to ima svojo prednost, saj tako čitalec v skladiščnem okolju hitreje najdete. 

Vprašanje iz naslova se nanaša na barvo merilnega žarka. Čitalniki črtne kode za ustvarjanje merilnega žarka uporabljajo LED-sijalke ali pa laserski vir svetlobe, pri čemer je ta bodisi rdeče bodisi zelene barve. Večinoma je merilni žarek »standardno« rdeče barve, saj se ta odlično obnese v skladiščnem poslovanju, poleg tega pa imajo proizvajalci pogosto v ponudbi še modele z zelenim laserjem, ki so namenjeni rabi na prostem

»Z dobro vidnim zelenim laserskim namerilnikom je ciljanje enostavno in natančnejše na različnih razdaljah in v različnih svetlobnih pogojih. Posebej na prostem, torej nekje zunaj, na dnevni svetlobi, se merilni žarek zelene barve veliko bolje vidi kot pa žarek rdeče barve,« pojasni Planina. 

To potrjujejo tudi uradne meritve. Zeleni laserski namerilnik v čitalcu Zebra SE58 s širokim križnim vzorcem je do 7-krat bolj viden kot rdeča ciljna pika in je viden na celotnem območju branja v zaprtih prostorih ter na prostem ob neposredni sončni svetlobi. Rezultat je lažje ciljanje na različnih razdaljah in v različnih svetlobnih razmerah, ne glede na to, ali skladiščno osebje izdelke skenira v najtemnejših kotih skladišča ali v neposredni sončni svetlobi na nakladalni rampi ali dvorišču. Zebrina ekskluzivna tehnologija IntelliFocus hitro določi oddaljenost črtne kode in jo zajame, ne glede na to, ali je črtna koda v roki ali na drugi strani prostora. Napredna osvetlitev se pametno prilagaja svetlobnim razmeram v okolici, kar omogoča vrhunsko zmogljivost pri skeniranju v zaprtih prostorih in na prostem.