NE SPREGLEJTE  •  🚀 Vabljeni na brezplačni webinar "Kako narediti oskrbovalno verigo ZELENO", 15.5.24 od 9.00 - 09.45 ure => REGISTRIRAJTE SE  
Choose languageLanguage
Blog

RFID značka je osnova uspešnega RFID projekta

RFID značka je osnova uspešnega RFID projekta
 
2 minutno branje
Datum
25/07/2018

Brezkontaktna RFID tehnologija povečuje učinkovitost, natančnost, varnost in hitrost delovanja oskrbne verige. Za delovanje takega sistema pa potrebujemo primerne RFID označbe, opremo in rešitev.

Iskanje pravih RFID označb je lahko zahtevna naloga. Pri izbiri je potrebno misliti na veliko parametrov, na kar se bom v tem zapisu še posebej osredotočil.

RFID značka

  • Frekvenca delovanja – RFID označbe delujejo na več različnih frekvenčnih območjih: LF-125/134,2 kHz, HF – 13,56MHz, UHF – 860-960MHz.
  • Podlaga, na katero je označba pričvrščena – oblika značke je odvisna od tega, kam jo bomo namestili: kovina in ne-kovina, samo kovina, samo ne-kovina.
  • Odpornost – RFID označba je lahko odporna na različne pogoje, kot so kemikalije, visoke temperature (>80°C), nizke temperature (<0°C), izpostavljenost udarcem, prisotnost vode/vlage, visoke temperaturne špice).
  • Način namestitve – RFID značke so lahko samolepilne, vgrajene, prilepljene, privijačene, privarjene. Nekatere lahko jih celo prišijemo.
  • Skladnost s standardi – primer standardov: ATEX, ISO15693, NFC
  • Oblika in velikost označbe – večja kot je RFID značka, večji je domet branja. Oblike pa so temu prilagojene (etiketa, kapsula, pravokotna plošča, disk,…)
  • Uporabniški pomnilnik – RFID značka lahko vsebuje samo unikaten ID, lahko pa ima tudi spomin, v katerega lahko vpisujemo podatek, kot so LOT, rok uporabe, serijska številka. Določene RFID znake imajo tudi 16 kbit spomina in več namenjenega prosti uporabi.

Na Špici vam lahko pomagamo pri izbiri optimalnih RFID označb. Pomagamo vam lahko tudi pri študiji izvedljivosti uporabe RFID tehnologije, pri postavitvi pilota in pri uvedbi sistema.

Nekaj najbolj standardnih RFID značk lahko pregledate in naročite prek našega kataloga.

Na podlagi pridobljenih znanj s preteklih RFID projektov smo razvili programsko opremo Frontman RFID, ki je idealen vmesnik med fizičnim svetom in obstoječimi IT rešitvami v podjetjih. Frontman RFID na Špici uporabljamo v vseh svojih RFID projektih: od sledenja plastičnim zabojčkov v mesno-predelovalni proizvodnji, preko sledenja oblek skozi pralnico do pošiljk in vozičkov v logistiki.

undefined