NE SPREGLEJTE  •  🚀 Vabljeni na brezplačni webinar "Kako narediti oskrbovalno verigo ZELENO", 15.5.24 od 9.00 - 09.45 ure => REGISTRIRAJTE SE  
Choose languageLanguage
Blog

Kako poteka označevanje v hortikulturi?

Kako poteka označevanje v hortikulturi?
 
4 minutno branje
Datum
26/11/2020

V svetu označevanja izdelkov ima prav posebno mesto označevanje rastlin in vrtne opreme. Gre namreč za pomemben aspekt delovanja vseh vrtnih centrov, drevesnic, botaničnih vrtov in trgovin, ki se ukvarjajo s prodajo vrtnih izdelkov.

Ker gre za produkte, ki se nahajajo v pretežno zunanjem okolju je, v kolikor želimo zagotoviti dolgoročno sledljivost, pomembna izbira ustreznih in kvalitetnih materialov, ki bodo zagotovilo za možnost identifikacije posameznega izdelka, tudi ob dolgoročni izpostavljenosti vsem zunanjim vplivom okolja (UV žarki, dež, vročina, mraz…).

Vodoodporne nalepke

Najbolj pogosto se v vrtnarstvu uporablja vodoodporne etikete za označevanje cvetličnih lončkov, plastičnih zabojčkov za sadike in drugih vrtnih izdelkov iz različnih materialov. Po navadi se izdelke označi z deklaracijo, črtno kodo in/ali ceno.

Na voljo so različne vrste vodoodpornih etiket (polipropilen, polietilen, poliester, PVC). Izbira materiala pa vpliva predvsem na UV obstojnost same etikete in posledično na dolgoročno berljivost. Čeprav so različne vrste sintetičnih nalepk na prvi pogled zelo podobne, pa razlike med materiali postanejo očitno že po nekaj mesecih, ko začnejo nizkocenovne polipropilenske etikete razpadati. Posebne PVC nalepke lahko na drugi strani nudijo obstojnost in berljivost tudi po 10 letih.

Poleg samega materiala etikete lahko izbiramo tudi med različnimi konfiguracijami lepila. Na razpolago so vse, od odlepljivih etiket, ki jih je možno enostavno odstraniti, ne da bi na podlagi ostali ostanki lepila, pa do etiket z ekstremno močnim lepilom, ki omogoča lepljenje na hrapave in neravne podlage.

Vodoodporne nalepke so na voljo v različnih dimenzijah in barvah. Najbolj pogosto se sicer uporabljajo bele nalepke, uporabniki pa lahko izbirajo med različnimi barvami in potiski.

Etikete za označevanje vseh vrst izdelkov

V ponudbi imamo preko 40 različnih materialov etiket, s katerimi lahko označimo vse vrste izdelkov.


Etikete z zanko in vbodne etikete

V hortikulturi se veliko uporabljajo tudi tako imenovane etikete z zanko (gumbnico). Značilnost dotičnih etiket je, da nimajo lepila, pač pa se jih s pomočjo samo-zavezne zanke lahko enostavno zatakne okrog stebel ali vej rastlin. Zanimiva rešitev so tudi vbodne etikete, ki jih enostavno vbodemo v zemljo v lončku in na način označimo sadiko oziroma rastlino.

Gre za plastificirane etikete, ki zagotavljajo dolgotrajno obstojnost tudi v najbolj neizprosnih podnebnih razmerah. Etikete so izjemno robustne, tako da jih ni možno raztrgati, narejene pa so iz okolju prijaznih mas (polietilen ali tyvek), ki jih je možno reciklirati.

undefined

Termični tiskalniki in riboni

Najbolj enostavno rešitev za tisk različnih vrst etiket predstavljajo termični tiskalniki. V primerjavi z laserskimi tiskalniki imajo kar nekaj prednosti, saj omogočajo bolj enostavno (etikete so v kolutih), hitrejše in tišje delovanje. Poleg vsega ne zahtevajo veliko vzdrževanja. Na trgu so različni tipi termičnih tiskalnikov, izbira ustreznega tiskalnika za posameznega uporabnika pa je odvisna od količine natisnjenih etiket, prostorskih omejitev ter seveda cene.

Glede na izbiro materiala etikete je potrebno uporabiti ustrezen ribon za tisk s termičnim tiskalnikom. Obstajajo namreč različne vrste ribonov, ki kratkoročno sicer nudijo primerljive rezultate, po daljšem obdobju zunaj, pa bodo manj kakovostni riboni z nižjo vsebnostjo smole začeli bledeti.

Se vam je zaradi tiskalnika že kdaj ustavil delovni proces?

Temu se lahko izognete z uporabo zanesljivega tiskalnika etiket, ki ga pravilno vzdržujete. Tiskalniške sisteme vam v Špici vzdržujemo, servisiramo in oskrbujemo s potrošnim materialom - etiketami in riboni. Slovenskim podjetjem smo dobavili že preko 5.000 tiskalnikov etiket!


Namenska programska oprema

Tudi optimalna izbira tiskalnika in etiket še ni zagotovilo za dobro uporabniško izkušnjo in nemoten tisk etiket. Povezovalni element, ki to omogoča je ustrezna programska oprema, ki pa mora biti tudi optimalno nastavljena, da lahko izkoristimo vse uporabniške potenciale.

O skritih stroških tiskanja je bilo že veliko povedanega, naj na tem mestu samo še enkrat poudarimo, da lahko s primerno izbranim in nastavljenim programskim orodjem poskrbimo za tekoč delovni proces brez nepotrebnih časovnih izgub in dodatnih stroškov pri oblikovanju in tiskanju etiket. Gre za relativno nizek začetni strošek, ki pa je nujno potreben v vsakem dobro organiziranem sistemu.

undefined

Celovita rešitev na enem mestu

Za nemoten potek označevanja rastlin in vrtnih izdelkov so potrebni vsi zgoraj opisani elementi: tiskalnik, potrošni material in programska oprema. Pri Špici imamo 30 let izkušenj z vsem naštetim, tako da vam lahko svetujemo pri izbiri ustrezne konfiguracije za vaše potrebe, poleg tega pa vas lahko podpremo pri zagonu in vzdrževanju celotnega sistema.

Se vam poraja vprašanje na temo označevanja v hortikulturi?

Pokličite nas na telefonsko številko 01/568 08 93 in z veseljem vam bomo svetovali ali pa nam pošlite email.