NE SPREGLEJTE  •  🚀 Vabljeni na brezplačni webinar "Kako narediti oskrbovalno verigo ZELENO", 15.5.24 od 9.00 - 09.45 ure => REGISTRIRAJTE SE  
Choose languageLanguage
Blog

Kateri tiskalnik je najprimernejši za proizvodnjo in/ali logistiko?

Kateri tiskalnik je najprimernejši za proizvodnjo in/ali logistiko?
 
5 minutno branje
Datum
03/10/2023

Vem, o tiskalnikih in tiskanju praktično ne razmišljate, dokler se kaj ne zatakne. Morebiti celo dobesedno. A odgovor na vprašanje iz naslova je zelo verjetno drugačen od tistega, ki ga imate v mislih.



Ob omembi besede tiskalnik povprečen uporabnik pomisli na klasične pisarniške tiskalnike, ki so množično zavzeli naše pisarne in stanovanja. Njihova razširjenost je predvsem posledica dostopne cene ob upoštevanju dejstva, da zelo dobro opravljajo svojo primarno nalogo – na A4 format papirja so sposobni kakovostno natisniti vse vrste pisarniških dokumentov. Dokler jih uporabljamo s tem namenom so vsekakor optimalna izbira. 

A potrebe v proizvodnji in logistiki so drugačne. Drži, dobavnice, prevzemnice in računi so še vedno dokumenti, a bistveno več poudarka je na označevanju izdelkov, na etiketah, tiskanju naslovov, črtnih kod ipd. Na tem področju pa blestijo povsem drugačni tiskalniki – tiskalniki etiket.  

Naj na kratko pojasnim, zakaj so tiskalniki etiket v proizvodnji tako pomembni. Za razliko od pisarniških A4 tiskalnikov so konstrukcijsko prilagojeni na tiskanje na nalepke v kolutih, tiskajo izredno hitro in znajo natisniti bodisi samo eno etiketo, bodisi veliko serijo etiket, poleg tega pa je menjava etiket enostavna in hitra.

Bistveno nižji stroški

To je stavek, ki ga podjetja najraje slišijo. In hkrati je to ena ključnih prednosti tiskalnikov nalepk. Za tiskanje s termalnim tiskalnikom potrebujete le tiskalnik in termalne nalepke v roli. Sicer se ločljivost ne more primerjati s fotografijami, ki so jih zmožni narediti klasični tiskalniki, ima pa v primerjavi z njimi termalno tiskanje nekaj ključnih prednosti. Ker za tiskanje ne potrebuje črnila, je edini potrošni material termalni papir oziroma etiketa. Dodaten adut so znatno nižji stroški vzdrževanja. V primerjavi z brizgalnimi ali laserskimi tiskalniki so termalni tiskalniki – zaradi veliko bolj enostavne mehanske zasnove in načina delovanja – ekstremno vzdržljivi in nezahtevni za vzdrževanje. To jim omogoča tudi daljšo življenjsko dobo – termalni tiskalniki brez večjih posegov delujejo desetletje in dlje. Poleg tega so na voljo v klasični namizni izvedbi kot tudi prenosni različici – za vse primere, ko je zahtevano tiskanje na terenu (špedicija, dostavne in kurirske službe, pošta …). 

Zmogljivi in cenovno ugodni termični tiskalniki etiket


Če ste še vedno med tistimi, ki za tiskanje nalepk uporabljajo klasične pisarniške tiskalnike v kombinaciji z etiketami v A4 polah, potem po nepotrebnem izgubljate čas, denar in prostor. Začetna investicija (beri: nakup in uvedba tiskalnika) je namreč zanemarljivo majhna v primerjavi s stroški tiskanja (papir, črnilo, etikete itd.), ki ob večjem obsegu uporabe lahko strmo narastejo. Neprimerna izbira tiskalnika, glede na namen in obseg uporabe, lahko podjetje zelo drago stane. Cena posamezne etikete za termalno tiskanje je tudi do več kot 100 % nižja kot cena posamezne etikete v poli. Če temu dodamo še strošek tonerja ali črnila v kartuši, ki je nujno potreben pri tiskanju na etikete v A4 polah, potem lahko zelo hitro nadomestite strošek, ki nastane ob začetni investiciji. 

Preprosto prijaznejši za uporabo

Zelo močan argument v prid termalnemu tiskanju je tudi uporabniku prijazno delovanje. Veliko pritožb s strani uporabnikov klasičnih tiskalnikov je povezanih prav s težavami ob tiskanju na etikete v polah. Etikete se v tiskalniku pogosto zatikajo, poleg tega pa nemalokrat pride do težav z zamikom besedila glede na želeno mesto tiska na papirju. Če se etiketa pri tem še odlepi in zagozdi v notranjosti tiskalnika, škoda pogosto že preseže nabavno vrednost tiskalnika. Pri termalnem tiskanju omenjene težave odpadejo, saj je tiskanje etiket domač teren termalnih tiskalnikov.  

Zebra ZT200

undefined

Industrijski termalni tiskalniki etiket

Industrijski termalni tiskalniki etiket in črtnih kod so zasnovani za okolja z velikim obsegom tiskanja in druge zahtevne aplikacije tiskanja. Ti tiskalniki etiket s črtno kodo imajo večjo zmogljivost shranjevanja nosilcev/etiket in lahko tiskajo pri večjih ločljivostih za izdelavo skoraj vseh vrst etiket. Ker se uporabljajo v številnih industrijskih aplikacijah, so zaradi dobro izdelane konstrukcije optimalno primerni za večino proizvodnih, skladiščnih in logističnih okolij ter povsod tam, kjer sta zanesljivo in zmogljivo tiskanje v večjih količinah ključnega pomena.

Industrijski tiskalniki so večji in robustnejši od namiznih različic ter blestijo v okoljih z velikim obsegom tiskanja. Od več tisoč etiket dnevno do tiskanja ves dan, ti tiskalniki so narejeni tako, da sprejmejo več medijev in poskrbijo za tiskanje od širine 1 do več kot 20 centimetrov. Tiskalnike, kot so Zebra ZT200 in ZT400, Honeywell PX4e, Honeywell PM45, Honeywell PD45 / PD45S, TSC MH421, boste našli v proizvodnih okoljih ter v skladiščih, logistiki in distribuciji. To je njihov svet. Če tiskate kakršne koli medije ali etikete v velikih količinah in/ali imate kritične zahteve za tiskanje, je industrijski termalni tiskalnik etiket verjetno edina logična izbira.

Za več informacij in ponudbo me kontaktirajte na: urban.brodnik@spica.com, 031 607 065