Blog

Katere etikete so primerne za kovinsko-železarsko industrijo?

02/12/2019
Avtor
Jaka Sluga
Katere etikete so primerne za kovinsko-železarsko industrijo?

Ustrezno označevanje izdelkov je temelj sledljivosti skozi celotno življenjsko dobo izdelka. Tega zlatega pravila označevanja se zavedajo praktično vsi proizvajalci izdelkov in mu skušajo slediti.

Neustrezno označeni izdelki lahko za sabo potegnejo cel kup težav, ki vam kradejo čas in denar:

  • težave pri pisanju in branju oznak,
  • pomešane serijske številke,
  • slabša izsledljivost znotraj skladišča,
  • onemogočeno sledenje zalog,
  • reklamacije strank.

Kljub temu, da se večina proizvajalcev zaveda pomembnosti označevanja, pa nimajo vsi enako zahtevnega dela, ko želijo svoje izdelke označiti. Pri nekaterih je proces označevanja izjemno preprost, saj lahko svoje izdelke označijo s klasično papirnato nalepko s črtno kodo. Nekateri proizvajalci, ki se ukvarjajo na primer z obdelavo aluminija ali jekla, pa na žalost nimajo te sreče. Za nekatera zelo zahtevna okolja je pravi izziv (v nekaterih primerih celo nočna mora) najti primerno nalepko, s katero bodo lahko ustrezno označili svoj izdelek.

undefined

Na srečo tehnologija materialov pozorno sledi željam proizvajalcev, razvoj pa je v zadnjih 10 letih tako napredoval, da je danes možna označitev izdelka v še tako zahtevnem okolju. Tako je tudi označevanje izdelkov iz jekla in aluminija postala realnost že v zgodnjih fazah proizvodnje.V Špici ponujamo serijo rešitev za najzahtevnejše izzive označevanja znotraj kovinsko železarsko industrije.

1. Nalepke obstojne pri visoki temperaturi

Pri različnih procesih obdelovanja (žarjenje, homogenizacija itd.) jekla ali aluminija se izdelki segrejejo na ekstremno visoke temperature. V preteklosti je to pomenilo, da takih izdelkov v procesu proizvodnje ni bilo mogoče opremiti s črtno kodo. Danes vam ni potrebno več čakati, da se izdelek ohladi, saj vam lahko povsem po meri izdelamo nalepke, ki bodo preživele tudi do 1000C! Na ta način se lahko izognete nepotrebnim napakam in zmedi znotraj proizvodnje.

2. Nalepke s posebnim lepilom

Svojevrsten izziv pri označevanju železarskih izdelkov so lahko tudi hrapave ali galvanizirane kovinske površine, saj večina lepil enostavno »zataji«, ko želimo prilepiti etiketo. Kljub temu pa lahko s primerno izbiro lepila in same nalepke rešimo tudi to zagato. Na voljo so namreč posebne etikete z zelo debelim nanosom lepila, ki poskrbi, da nalepka obstane tudi na še tako neravni površini.

undefined

3. Tagi (brezlepilne etikete)
V nekaterih primerih – kadar gre za površine, kamor je fizično nemogoče nalepiti etiketo si lahko pomagamo z uporabo t.i. tagov. Gre za plastificirane kartice, ki jih lahko obesimo, privijačimo ali kako drugače pritrdimo na izdelek. V ponudbi imamo tage iz različnih materialov, nekateri so odporni tudi na ekstremno temperature, različne vremenske pogoje in fizične obrabe.

undefined

4. Kovinske etikete

Kadar so izdelki dolgoročni izpostavljeni ekstremnim vplivom okolja – visoke temperature, mehanska obraba, kemikalije - tudi posebne plastificirane nalepke sčasoma popustijo oziroma niso primerna izbira. V teh ekstremnih primerih lahko uporabimo etikete iz aluminija ali nerjavečega jekla. Gre za posebne pred natisnjene etikete s temperaturno odpornim lepilom ali z luknjicami, ki omogočajo vijačenje etikete na izdelek. Tovrstne etikete se navadno uporablja za označitev osnovnih sredstev oziroma pripomočkov, ki so prisotni v procesu termične obdelave.

Špicino vodilo je, da noben izdelek ni dovolj neugoden, da se ga ne bi dalo označiti s črtno kodo. V kolikor mislite, da imate za nas pretežak izziv, pa vas izzivamo, da nas preizkusite!