NE SPREGLEJTE  •  🚀 Vabljeni na brezplačni webinar "Kako narediti oskrbovalno verigo ZELENO", 15.5.24 od 9.00 - 09.45 ure => REGISTRIRAJTE SE  
Choose languageLanguage
Blog

Katere etikete so primerne za kovinsko-železarsko industrijo?

Katere etikete so primerne za kovinsko-železarsko industrijo?
 
4 minutno branje
Datum
04/01/2022

Ustrezno označevanje izdelkov je temelj sledljivosti skozi celotno življenjsko dobo izdelka. Tega zlatega pravila označevanja se zavedajo praktično vsi proizvajalci izdelkov in ponudniki storitev na področju obdelovanja kovin ter mu skušajo slediti. 

Neustrezno označeni izdelki lahko za seboj potegnejo cel kup težav, ki vam kradejo čas in denar:

  • težave pri pisanju in branju oznak,
  • pomešane serijske številke,
  • slabša izsledljivost znotraj skladišča,
  • onemogočeno sledenje zalog,
  • reklamacije strank.

Kljub temu, da se večina proizvajalcev zaveda pomembnosti označevanja, pa nimajo vsi enako zahtevnega dela, ko želijo svoje izdelke označiti. Pri nekaterih je proces označevanja izjemno preprost, saj lahko svoje izdelke označijo s klasično papirnato nalepko s črtno kodo. Nekateri proizvajalci, ki se ukvarjajo na primer z obdelavo aluminija ali jekla, pa na žalost nimajo te sreče. Za nekatera zelo zahtevna okolja je pravi izziv (v nekaterih primerih celo nočna mora) najti primerno nalepko, s katero bodo lahko ustrezno označili svoj izdelek.

Etikete za kovino

Na srečo tehnologija materialov pozorno sledi željam proizvajalcev, razvoj pa je v zadnjih 10 letih tako napredoval, da je danes možna označitev izdelka v še tako zahtevnem okolju. Tako je tudi označevanje izdelkov iz jekla in aluminija postala realnost že v zgodnjih fazah proizvodnje.V Špici ponujamo serijo rešitev za najzahtevnejše izzive označevanja znotraj kovinsko železarsko industrije.

Nalepke obstojne pri visoki temperaturi

Pri različnih procesih obdelovanja (žarenje, homogenizacija, vroče cinkanje itd.) jekla ali aluminija se izdelki segrejejo na ekstremno visoke temperature. V preteklosti je to pomenilo, da takih izdelkov v procesu proizvodnje ni bilo mogoče opremiti s črtno kodo. Danes vam ni potrebno več čakati, da se izdelek ohladi, saj so vam na razpolago povsem po meri izdelane nalepke, ki bodo preživele tudi nad 1200C! Na ta način lahko lahko označite izdelek v zelo zgodnji fazi proizvodnje in tako zagotovite sledljivost skozi vse nadaljnje faze obdelave in distribucije. Tako se lahko izognete nepotrebnim napakam in zmedi znotraj proizvodnje ali skladišča.

Etikete za označevanje izdelkov pred vročim cinkanjem


Nalepke s posebnim lepilom

Svojevrsten izziv pri označevanju železarskih izdelkov so lahko tudi hrapave ali galvanizirane kovinske površine, saj večina lepil enostavno »zataji«, ko želimo prilepiti etiketo. Če želite kljub temu trajno prilepiti etiketo, potem je nujna uporaba namenskih etiket za označevanje v teh ekstremnih pogojih. Na voljo so namreč posebne etikete z zelo debelim nanosom lepila, ki poskrbi, da nalepka obstane tudi na hrapavi, porozni ali onesnaženi (prah ali celo olje!) površini. Tovrstne nalepke so primerne tudi za označevanje surovega jekla.

Pogosto se uporablja tudi etikete, ki imajo sicer močno lepilo, vendar jih je možno povsem enostavno odstraniti, brez da bi na podlagi ostali kakršnikoli ostanki lepila. Na ta način je možna nadaljnja obdelava materiala brez izgube časa z nadležnim odstranjevanjem lepila.

Etikete za železo

Tagi (brezlepilne etikete)

V nekaterih primerih – kadar gre za površine, kamor je fizično nemogoče nalepiti etiketo si lahko pomagamo z uporabo t.i. tagov. Gre za plastificirane etikete, ki jih lahko obesimo, privarimo, privijačimo ali kako drugače pritrdimo na izdelek. Na voljo so tagi iz različnih materialov, od klasičnih do bolj robustnih, ki so odporni tudi na vročino, UV žarke in ekstremne fizične obrabe.

Etikete za označevanje železa

Kovinske ploščice

Kadar so izdelki dolgoročni izpostavljeni ekstremnim vplivom okolja – visoke temperature, mehanska obraba, kemikalije - tudi posebne nalepke sčasoma popustijo oziroma niso primerna izbira. V teh ekstremnih primerih lahko uporabimo etikete iz aluminija ali nerjavečega jekla. Gre za posebne pred natisnjene etikete s temperaturno odpornim lepilom ali z luknjicami, ki omogočajo vijačenje etikete na izdelek. Tovrstne etikete se navadno uporablja za označitev osnovnih sredstev oziroma pripomočkov, ki so prisotni v procesu termične obdelave.

Zaščitne etikete za peskanje in prašno barvanje

Samolepilne etikete so zelo uporabne tudi pri storitvenih dejavnostih kot sta peskanje ali prašno barvanje. Če določenih delov izdelka (lahko je to črtna koda ali pa kakšen drug del izdelka) ne želimo izpostaviti peskanju ali barvanju, lahko v tem primeru uporabimo zaščitno laminacijo. Površina, ki je med samim procesom prekrita z laminacijsko nalepko bo ostala nedotaknjena. Po zaključnem procesu lahko laminacijo enostavno odstranimo s površine, brez da bi pri tem na površini ostale sledi lepila.

V kolikor imate kakšen izziv na področju označevanja v ekstremnih pogojih, nam pišite in skupaj lahko poiščemo ustrezno rešitev.

Kako pravilno izbrati etiketo, ki ustreza vašim materialom?