NE SPREGLEJTE  •  🚀 Vabljeni na brezplačni webinar "Kako narediti oskrbovalno verigo ZELENO", 15.5.24 od 9.00 - 09.45 ure => REGISTRIRAJTE SE  
Choose languageLanguage
Blog

Kako se skladišča razvijajo v moderne distribucijske centre

Kako se skladišča razvijajo v moderne distribucijske centre

V svetu tehnoloških sprememb in inovacij so bila skladišča do nedavnega zapostavljena in pozabljena. Videna so bila sicer kot ključen, a vendar skrit, umazan in dolgočasen del dobavne verige.

A časi se spreminjajo in podjetja se vedno bolj zavedajo, da je moderno skladišče pomembna konkurenčna prednost.

Tradicionalen sistem skladiščenja ne zadostuje več novim pričakovanjem kupcev. Moderno skladišče mora podpirati več kanalov – spletna naročila, male trgovce, B2B prodajo, dostavo na dom in druge.

Skladišča postajajo moderni distribucijski centri. Ti pa za učinkovito delovanje potrebujejo nove tehnologije.

Zato smo raziskali smernice razvoja, ki vam bodo pomagale, da bo vaše skladišče učinkovito in v koraku s časom.

Samostojni roboti v skladiščih

Ne, to ni začetek apokalipse za skladiščnike. Nasprotno. Poklic delavca v skladišču ni pretirano zaželen in zato se marsikatero skladišče spopada z mankom zaposlenih. Razvoj robotov pomaga pri tej težavi.

Najnaprednejši so tisti, ki se samostojno premikajo in opravljajo naloge (AMR).

V podjetju Rocherster Drugs robot samostojna izbira posamezne izdelke na policah in jih dostavi do zaposlenega.

V podjetju Whirpool 54 robotov samostojno najde in dostavi sestavne dele pralnega stroja na tekoči trak.

Zahtevnejših nalog večina robotov še ne zna opravljati samostojno. Zaenkrat so učinkovitejši roboti, ki sodelujejo z delavci. Običajno delavce razbremenijo fizično najzahtevnejših nalog in pospešijo delovne procese. Npr. odpeljejo poln voziček do odpremnega mesta, kar so preizkusili v podjetjih DHL in Wärtsilä.

Pričakujte, da bo ta trg v prihodnjih letih bliskovito rastel, roboti pa bodo vedno sposobnejši.

Personalizirana programska oprema

V storitvenih dejavnostih je prilagojena programska oprema stalnica, skladiščih pa je bila do nedavnega precej redka.

A strateška podpora številnih kanalov in delo z roboti zahtevata spremembe v organizaciji. Zato vedno več skladišč prilagaja svoj upravljalni sistem (warehouse management system) svojim specifičnim potrebam.

Cilj takšnega sistema je učinkovitost in preprostost uporabe. Delavci se precej hitreje naučijo uporabljati sistem prilagojen njim in njihovemu skladišču kot pa standardno izbiro programa.

Razvijalci programske opreme smo že opazili novo priložnost na trgu in pripravljamo platforme, ki bodo karseda fleksibilne in primerne za vse vrste skladišč.

Brisanje mej med nadzornimi (WCS) in upravljanimi (WMS) sistemi

Meje nadzornimi in upravljanimi sistemi izginjajo ravno zaradi prilagajanja sistemov posameznim skladiščem. To je najbolj očitno v skladiščih, ki uporabljajo vse več avtomatizacije.

Tradicionalno je nadzorni sistem skrbel za obdelavo materialov (sortiranje, tekoči trak itd.), upravljalni sistem pa za procese, zaposlene, naročila in pošiljke. Nove tehnologije in kanali te zahteve združujejo, povezujejo in predvsem avtomatizirajo, zato sistema nista več strogo ločena.

Proaktivno načrtovanje namesto reaktivnega delovanja

Skladišča so zelo dobra v hitrem izvrševanju nalog. A ob vseh novih kanalih, njihovih zahtevah in množičnem spletnem nakupovanju, reaktivno delovanje ne zadostuje več. Skladišča, ki proaktivno načrtujejo, so hitrejša in bolj zaželena.

Z zbiranjem podatkov z družbenih omrežij, novic, dogodkov in vremenskih napovedi, lahko skladišča izboljšajo predvidevanje povpraševanja in so bolje pripravljena na potrebe strank.

Te podatke lahko zbira računalnik, ki se uči predvidevanja potreb s pomočjo programske opreme in preteklega dogajanja v skladišču. Tako lahko direktor logistike dobi vedno boljše in bolj relevantne napovedi, ki služijo kot podlaga za načrtovanje dela.

So nove tehnologije le trendi ali kaj več?

Poglejmo še zrelost novih tehnologij, ki spreminjajo skladišča in preverimo, katere inovacije niso zgolj trendi. Analizo zrelosti so opravili v ARC Advisory Group 

Skladiscno-Poslovanje-Spica

Samostojni roboti (AMR) se že bližajo zrelosti in niso le trend. Njihov razvoj se bo še pospešil, če bodo robotska podjetja specializirana za skladišča združila svoje znanje. Trenutno inovacije prihajajo s strani manjših podjetij in startupov, ki morda ne bodo zmožna zadostiti večjemu povpraševanju na trgu.

Razvoj umetne inteligence (AI) se pozna predvsem v razvoju nove programske opreme in je povezan s SNEW (social media, news, event, and weather data), ki omogoča boljše predvidevanje in načrtovanje. Obe področji sta v vzponu.

3D tisk omogoča predvsem preprosto pridobitev rezervnih delov za manjše, poskusne projekte. Panoga je v vzponu, a je nismo posebej omenjali, saj je zaradi kapacitet uporaba 3D tiska v skladiščih trenutno precej nišna.

Pojavljajo se tudi novi načini transporta blaga, ki bodo v prihodnjih letih gotovo vplivali na dobavno verigo.

Vse navedene tehnologije bodo poskrbele, da skladišča ne bodo več le dolgočasen prostor, kjer stoji blago, ampak dinamičen center, ki bo skrbel za potrebe mnogih kanalov majhnih in velikih strank.  

Viri: