NE SPREGLEJTE  •  🚀 Vabljeni na brezplačni webinar "Kako narediti oskrbovalno verigo ZELENO", 15.5.24 od 9.00 - 09.45 ure => REGISTRIRAJTE SE  
Choose languageLanguage
Blog

Hiter popis osnovnih sredstev – s tehnologijo RFID

RFID popis OS
Špica International
Avtor
Špica International
 
8 minutno branje
Datum
17/11/2023

Digitalni popis osnovnih sredstev s tehnologijo RFID je napreden pristop k natančnemu sledenju in upravljanju sredstev v modernem poslovnem okolju. V blog zapisu si preberite:

  •  kdaj se splača popis opraviti s tehnologijo RFID, 
  • kakšni so konkretni prihranki, 
  • kako se lotiti RFID popisa. 


Imate manj kot 500 sredstev

Če ste majhno podjetje (do 50 zaposlenih), izvajate popis s preglednico, kjer so nanizana sredstva, ki so v lasti podjetja. Vsako leto jo natisnete in se skupaj s popisno komisijo sprehodite po podjetju, da bi ugotovili, kje se ti predmeti nahajajo. Preglednica je precej stroškovno učinkovita in verjetno tako natančna kot vi. Pregled je mogoče opraviti v 2 urah do 2 dneh.

undefined

Primarni namen zgoraj omenjenega popisa je davčno poročanje: odgovarja na vprašanje, ali imamo še vedno vse predmete, za katere smo mislili, da jih imamo, saj popisana sredstva vplivajo na pravilne bilančne podatke, na višino poslovnega izida in davčne osnove vašega podjetja.

V majhnih podjetjih je utemeljen razlog za dodajanje RFID možnost vsakodnevnega ali vsakournega popisa predmetov. Za večino majhnih podjeti to ni potrebno, saj imajo njihova osnovna sredstva relativno nizko tržno vrednost.

Poglejmo primer, kjer je popis osnovnih sredstev v majhnih podjetjih s tehnologijo RFID primernejši, kot s pomočjo EAN kode. Gre za manjše podjejte, ki razpolago s petimi (5) tovornjaki in jih dnevno naloži z 20 kosi orodja (skupaj 100 kosov orodja). Sredstva v tovornjaku morajo preverite ob njihovem odhodu in vrnitvi.

Čas popisa sredstev v podjetju, ki dnevno popiše 100 sredstev

Parametri:

  • 15 sekund na črtno kodo
  • 0,1 sekunde na RFID (10 na sekundo)
  • Popis izvajate pet dni na teden / 250 dni na let
Število sredstev na danSkupni čas popisa z EAN kodo (250 dni) Skupni čas popisa z RFID (250 dni)
100104 ure45 minut
500520 ur3,5 ure
20002,083 ur14 ur

Če imate pet delovnih tovornjakov/vozil s po 20 predmeti, je to 100 predmetov na dan, ki jih je treba optično prebrati ob odhodu in prihodu. 250 dni na leto morate narediti popis kar predstavlja 25.000 popisnih dogodkov na leto.  

Iz tabele je razvidno, da popis orodij z EAN kodo ne bi bil učinkovit, Poskusite lahko s sistemom izhodnega in vhodnega beleženja s črtno kodo. Vendar je prepočasen. Preveč okoren. Zaposleni ga ne bodo uporabljali. S tehnologijo RFID pa popis avtomatizirate in bistveno prihranite na času in natančnosti - da zadovoljstva zaposlenih, ki na ta način bolj racionalno izkoristijo svoj delovni časa, niti ne omenjamo. 

Po drugi strani pa za majhna podjetja velja, da če tehnologije RFID ne nameravate uporabljati vsakodnevno, le ta v situacijo, ko je osnovnih sredstev malo, stroškovno ne bo učinkovita.

Od 500–50.000 osnovnih sredstev

Ko število sredstev preseže 500, vaše podjetje verjetno preučuje najeme/nakupe, garancije, pričakovano življenjsko dobo in amortizacijo izdelkov.

Posledično boste na vsako sredstvo namestili RFID oznako in redno posodabljali register osnovnih sredstev. Odlična lastnost tehnologije RFID je namreč ta, da:

  •  je enostavna za implementacijo v vaše okolje,
  • je prijazna za uporabo,
  • zagotavlja hitro povrnitev investicije (ROI)
  • se vedno izkaže na področju asovnih prihrankov in manjšega števila napak.

Čas popisa sredstev v podjetju, ki dnevno popiše 1000 in več sredstev

Parametri:

  • 15 sekund na črtno kodo
  • sekunde na RFID (10 na sekundo
Število sredstev Čas popisa z EAN kodoČas RFID popisa
1,0004 ure3 min
10,00041 ur28 min
100,000416 ur3 ure

Vidimo, da so časovni prihranki pri popisu s tehnologijo RFID v primerjavi s črtno kodo resnično ZNATNI, saj se bo čas popisal zmanjašla vsaj za 90%.

Verjetno tudi vi opravljate popise z EAN kodo le četrtletno? Je temu tako, ker jih je preprosto nemogoče izvajati pogosteje? Redno izvajanje popisa sredstev seveda zagotavlja številne prednosti in s tehnologijo RFID jih je mogoče izvajati vsakodnevno. Poskusite, ob rednem popisu bo vpogled v osnovna sredstav veliko ustreznejši!

50.000 + osnovnih sredstev

Tukaj se RFID izkaže za neprecenljivega. Ko govorimo o 50.000 in več osnovnih sredstvih mnogi zamenjujejo inventuro v skladišču s popisom osnovnih sredstev. Potrebno je biti pazljiv, saj se inventura v skladišču ponavadi nanaša na zalogo, osnovna sredstva pa so računovodsko gledano nekaj drugega

Zaloge so blago za nadaljnjo prodajo – predmeti, ki jih izdelate in prodate. Številna podjetja jih proizvedejo na milijone letno in sledenje predmetov iz zaloge je prav tako pomemben del dobavne verige, vendar ima druge namene in uporabljajo se druge rešitve, kot na primer Špica WMS.

S tehnologijo RFID je preštevanje + 50.000 kosov opreme preprosto, hitro in zelo natančno. Običajno sredstva ob prejemu označite z ustrezno »EAN kod« vašega podjetja. Namesto nalepke pa pri popisu s tehnologijo RFID uprabite »RFID oznake«. Sredstvo nato povežete s to RFID oznako.

Razlika med obema načinoma je ta, da pri označevanju sredstev z običajnimi črtnimi kodami ali številkami ne pridobite dolgoročnih prednosti z vidika hitrosti. Črtne kode so odlične za natančnost, ne upoštevajo pa stroškov dela, ki jih tehnologija RFID optimizira. Prav tako za razliko od čitalcev RFID, EAN kode ne omogočajo avtomatiziranega sledenja.

Stroškovni prihranki pri popisu 50.000 sredstev s tehnologijo RFID

  • Finančni prihranki pri oznakah
OznakeStrošek
Oznaka sredstva z EAN kodo
0,10 €
Oznaka sredstva z RIFD oznako
0,5 €
 Razlika v strošku 0,4 € (1,200 € pri 3,000 oznakah)

  • Finančni prihranki na račun hitrejšega popisa 

PopisČasStrošek
Črtna koda @ 15 sekund na oznako
12,5 ure
375 € na inventuro
RFID @ 10 oznak na sekundo
5 minut
1,6 € na inventuro

Ob predpostavki četrtletnega popisa bo podjetje, ki popisuje 3.000 ali več sredstev s tehnologijo RFID že v prvem letu doseglo točko preloma. Pozitivni finančni priliv na račiun tehnologije RFID se bo nadaljeval v prihodnjih leti in ob tem omogočal dodatke, kot sta avtomatizirano sledenje in nadzor.

Kako se lotiti popisa osnovnih sredstev s tehnologijo RFID

Pametne oznake RFID

Osnovni element pravega RFID sistema je pravilna označitev predmetov s primernimi RFID oznakami. Na voljo so standardne papirne nalepke različnih dimenzij in posebne RFID nalepke za lepljenje na kovinske podlage. Obstajajo tudi posebej robustne plastične RFID značke za trajnejše označevanje vozičkov, kontejnerjev, vozil ali celo tekstilnih oblačil (uniforme, brisače, rjuhe).

V trgovini, logistiki, proizvodnji in v celotni oskrbovalni verigi se je v zadnjih letih na RFID UHF področju uveljavil EPC Gen2 standard. Na voljo je veliko različnih RFID označb in opreme, ki so med sabo vedno bolj kompatibilni. Iskanje pravih RFID označb za projekt je lahko zahtevana naloga. Pri izbiri je potrebno upoštevati veliko parametrov, da bodo projekti uspešni:

  • Podlaga: Pomembno je iz katere vrste je material, na katero označbo pritrdimo. Od tega je odvisno oblika značke: kovina, ne-kovina ali kombinacija obojega.
  • Odpornost: RFID označba je lahko odporna na različne pogoje, kot so prisotnost kemikalij, visoke temperature (>80°C), nizke temperature (<0°C), izpostavljenost udarcem, prisotnost vode/vlage, visoke temperaturne špice.
  • Način namestitve: RFID značke so lahko samolepilne, vgrajene, prilepljene, privijačene, privarjene. Nekatere lahko celo prišijemo.
  • Oblika in velikost označbe: Večja kot je RFID značka, večji je domet branja. Oblike pa so temu prilagojene (etiketa, kapsula, pravokotna plošča, disk...).
  • Cena: Velikokrat ravno cena posamezne značke odloča o upravičenosti projekta. To je še posebno pomembno, če gre za odprti krog (uporaba RFIDoznak v oskrbovalni verigi med parterji).

Z RFID značkam lahko sledimo osnovnim sredstvom, strojem, vozičkom, paletam, kan-ban zabojčkom, avtomobilom, jeklenkam, izdelkom ali polizdelkom. Špica strokovnjaki lahko pripravijo študijo izvedljivosti uporabe RFID tehnologije in najdejo primerno rešitev, tako glede značk, opreme kot tudi delovnih procesov in integracije v obstoječe IT sisteme.

V Spici smo kot dopolnilo našim inženirskim in projektantskim RFID izkušnjam razvili programsko opremo Frontman RFID, ki je idealen vmesnik med fizičnim svetom in obstoječimi IT rešitvami v podjetjih. Frontman RFID na Spici uporabljamo v vseh svojih RFID projektih: od sledenja plastičnim zabojčkov v mesno-predelovalni proizvodnji, preko sledenja oblek skozi pralnico do pošiljk in vozičkov v logistiki.