Choose languageLanguage
Študija primera

Spoznajte digitalno skladišče pri Zlati gazeli 2023

Spoznajte digitalno skladišče pri Zlati gazeli 2023 Spoznajte digitalno skladišče pri Zlati gazeli 2023
Tagi: Proizvodnja
Datum
04/12/2023

Pri slovenskem proizvajalcu črpalnih sistemov IMP PUMPS, Zlati gazeli za leto 2023, so jasno osredotočeni na mednarodno širitev in zagotavljanje optimalnih storitev za stranke po vsem svetu. V ta namen so v svojih dveh skladiščih v Komendi in Metliki uvedli sistem za upravljanje skladišč Špica WMS. Programska oprema zagotavlja izjemno natančen nadzor in sledljivost več kot 1.000 enot blaga na zalogi. Rezultat je večja prilagodljivost pri skladiščenju in pripravi naročil ter odprava napak.

undefinedO podjetju:

 • IMP PUMPS d.o.o.,
 • proizvodnja črpalk in črpalnih sistemov,
 • ustanovljeno leta 1947,
 • od 150 – 200 zaposlenih,
 • 36.377.515,21 € prihodkov v 2022, 6.771.155 € je znašala višina dobička v istem letu,
 • 95 % proizvodnje se proda v več kot 80 državah po celem svetu,
 • prisotni so v Evropi, Severni Ameriki, Aziji, Afriki, Severni Afriki in Avstraliji,
 • dva proizvodna obrata s skladišči v Komendi in Metliki.

Vsebina:

 • Pred uvedbo Špica WMS pri IMP PUMPS niso imeli dovolj nadzora nad logističnimi procesi, ob tem pa so za posamezne delovne naloge porabljali preveč časa in človeških virov,
 • iskali so rešitev, ki se lahko brezšivno integrira na njihov Pantheon ERP in se zato odločil za investicijo v Špica WMS,
 • z omenjeno integracijo so bistveno izboljšali učinkovitost dela oz. optimizirali poslovne procese,
 • po uvedbi Špica WMS lahko sledijo izdelkom od proizvodne linije do stranke,
 • na račun natančne sledljivosti lahko prenašajo izdelke med skladišči, zaloge pa se sinhronizirajo v realnem času,
 • posledica izboljšav pri upravljanju zalog je bistveno izboljšana organizacija dela, ki je hitrejše, z manj napakami in brez zamud pri odpremah. 

Močna zavezanost tehnologiji

Glavna motivacija v podjetju so inovacije. Zato 15 % prihodkov namenjajo oddelku za raziskave in razvoj. Tehnična ekipa podjetja IMP PUMPS si prizadeva za razvoj novih energetsko učinkovitih in okolju prijaznih rešitev.

Podjetje ima dva proizvodna obrata s skladišči v Komendi in Metliki, ki sta med seboj oddaljena 120 km. V teh skladiščih podjetje IMP PUMPS ne hrani zgolj končnih izdelkov, temveč tudi sestavne dele za proizvodnjo črpalnih sistemov.

Ko je prodaja začela strmo naraščati, so v podjetju IMP PUMPS ugotovili, da morajo izboljšati upravljanje obeh obratov. Peter Babič, vodja proizvodnje v podjetju IMP PUMPS, pove:

»Prej nismo imeli dovolj nadzora nad logističnimi procesi, hkrati pa smo za posamezne delovne naloge porabljali preveč časa in človeških virov.«

Takrat so vse upravljanje izvajali ročno s svinčnikom in papirjem, kar je predstavljalo veliko tveganje za napake. Podjetje v obeh skladiščih upravlja v povprečju 1.000 enot blaga z različnimi lastnostmi, velikostmi in časi skladiščenja. Spremljanje zaloge v realnem času oziroma poznavanje točnega števila enot blaga v vsakem trenutku je ključnega pomena za hitro odzivanje na spremembe pri povpraševanju in optimizacijo priprave naročil.

Da bi lahko dosegli ta cilj, so morali v podjetju IMP PUMPS v svojo dobavno verigo vključiti tehnologijo. S sistemom za upravljanje skladišč (WMS) so v podjetju dobili priložnost, da svojim strankam ponudijo boljše storitve. Peter Babič je to zelo jasno razumel:

»Naša prednostna naloga je bila doseči veliko bolj natančno sledljivost izdelkov, kar pomeni, da lahko spremljamo njihovo pot od trenutka, ko zapustijo proizvodno linijo, do trenutka, ko prispejo do strank.«

Digitalna logistika

V podjetju IMP PUMPS so pomoč pri iskanju programske opreme za svoji dve skladišči poiskali v podjetju Špica. Gre za slovensko tehnološko podjetje, specializirano za rešitve za upravljanje dobavnih verig. Takšna programska oprema bo prilagojena posebnim značilnostim dobavne verige podjetja IMP PUMPS.

Tehnična ekipa podjetja Špica je najprej analizirala zahteve podjetja, nato pa pripravila WMS rešitev za upravljanje skladišč. Rešitev odlikuje zlasti njegova prilagodljivost in razširljivost.

»Sistem Špica WMS smo izbrali zato, ker ga je mogoče zlahka integrirati z našim sistemom za načrtovanje virov Pantheon (ERP) in ker ga je mogoče prilagoditi posebnostim obeh naših skladišč. Ta sistem za upravljanje skladišč nam daje informacije o izdelkih v realnem času, hkrati pa optimizira in pospeši vse delovne postopke.«

Sistema ERP in WMS si ves čas izmenjujeta informacije, kar nam pomaga pri večji produktivnosti in izpolnjevanju poslovnih potreb podjetja. Ko stranka na primer odda naročilo, sistem ERP obvesti sistem WMS, da se takoj sproži postopek za pripravo paketa. Peter Babič, vodja proizvodnje v podjetju IMP PUMPS

undefined

Učinkovita organizacija obeh skladišč

Sistem Špica WMS upravlja delovanje obeh obratov podjetja IMP PUMPS. Vodja proizvodnje pravi: »Sistem sodeluje pri vseh procesih, kot so:

 • sprejem blaga iz proizvodnje ali od dobaviteljev,
 • prenos blaga med skladišči ter
 • priprava in odprema naročil.

Sprejem in skladiščenje blaga

Skladišči podjetja IMP PUMPS vsak dan prejmeta palete iz dveh virov: to so bodisi končni izdelki, ki pridejo neposredno iz proizvodnje, ali pa sestavni deli, ki jih pošljejo dobavitelji. Operaterji s pomočjo radiofrekvenčnih terminalov identificirajo vsak izdelek, da jim lahko sistem za upravljanje skladišča dodeli lokacijo.

Špica WMS izbere najboljšo lokacijo za vsak izdelek, pri čemer uporablja pravila in algoritme. Ti temeljijo na parametrih, na primer ali gre za sestavni del ali končni izdelek, številka SKU, velikost izdelka in čas v skladišču. Tako se zagotovi, da so najbolj priljubljeni izdelki nameščeni na lahko dostopnih lokacijah, kar omogoča hitrejši vnos in iznos izdelkov v skladiščih.

Rezultat optimalne porazdelitve blaga je varnejše in učinkovitejše delovanje skladišča. Delavci morajo le upoštevati sistem WMS, ki jim posreduje navodila o skladiščenju blaga in pripravi naročil.

Drugi pomemben postopek je prenos izdelkov med enim in drugim obratom. Sistem Špica WMS natančno nadzira ta proces, da ne pride do napak in izpada zaloge med premiki blaga. Ti se izvajajo z vnaprejšnjim obveščanjem o odpremi (ASN), kar pomeni, da je sistem Špica WMS vnaprej obveščen o prihodu blaga iz drugega skladišča.

Ko skladišče prejme blago, morajo operaterji le še preveriti, ali se pričakovani izdelki ujemajo s tistimi, ki so dejansko prispeli.

»Najbolj opazno izboljšanje pri opravljanju vsakodnevnih dejavnosti je upravljanje zaloge. Zdaj so izdelki dobro organizirani, zato jih zelo hitro najdemo, ko jih potrebujemo,« pravi Peter Babič

Največji doprinos tega delovnega postopka v podjetju IMP PUMPS je predvsem večja sledljivost. Peter Babič pravi: »Sistem Špica WMS nam zagotavlja informacije o izdelkih v realnem času, kar omogoča veliko bolj učinkovito upravljanje zaloge.« Vse izdelke ustrezno identificiramo in spremljamo od trenutka, ko prispejo v obrat. Zato jih je mogoče natančno nadzorovati vse do njihove dostave strankam.

undefined

Priprava naročil in odprema

Med pripravo naročil se operaterji premikajo po skladišču, poiščejo zahtevane izdelke in jih namestijo na palete. Navodila sistema Špica WMS so tako natančna, da je možnost napake minimalna. Sistem za upravljanje skladišča pove operaterjem, v kateri prehod morajo iti, ter navede vrsto izdelka, njegovo natančno lokacijo, količino in podobno. Ko operater napolni paleto, odpošlje zaključeno naročilo v potrditev in pakiranje.

Sistem Špica WMS ustvari seznam za pakiranje s podrobnimi informacijami o izdelkih v posameznem naročilu, uporabljeni embalaži, masi in dimenzijah blaga. Ta seznam se natisne in prilepi na zadevno paleto. Seznam se hkrati pošlje tudi sistemu za načrtovanje virov Pantheon, da je prodajna ekipa obveščena o pripravljenih naročilih, ki so nared za odpremo.

Nato se palete odpošlje v območje za nakladanje, kjer ostanejo do prihoda dostavnega tovornjaka. Tam se pošiljke razporedi glede na prevozno pot in stranko. Ko je blago naloženo na dostavni tovornjak, sistem Špica WMS znova obvesti sistem ERP, ta pa obvesti stranke, da so njihova naročila na poti.

»Špica WMS organizira tudi pripravo tistih naročil, ki jih je treba dostaviti proizvodnim linijam,« pojasnjuje vodja proizvodnje. Tehnično gledano je postopek enak: delavci se premikajo po prehodih in iščejo zahtevane izdelke. Razlika je v tem, da se sestavne dele odpošlje neposredno proizvodnim linijam.

Spremembe, ki poganjajo rast

Digitalizacija je bila najboljša rešitev, da smo lahko izpolnili logistične potrebe podjetja IMP PUMPS. S pomočjo tehnologije ima podjetje popoln nadzor nad premiki blaga in različnimi postopki v obeh skladiščih.

Špica WMS je intuitivna programska oprema, ki poenostavi delo osebja. Peter Babič pojasnjuje: »Novi zaposleni se jo zelo hitro naučijo uporabljati. To je bilo za nas ključnega pomena, saj rastemo in v obeh obratih ves čas zaposlujemo novo osebje.«

Optimalna organizacija v obeh skladiščih bo pripomogla k še večji rasti podjetja. Vodja proizvodnje pojasni: »Čeprav smo ohranili ritem dela, je pandemija koronavirusa zagotovo omejila naše prihodnje priložnosti za rast. Kljub temu pa so naša pričakovanja za prihodnje leto zelo optimistična. Prepričani smo, da nam bo sistem za upravljanje skladišča pomagal, da bomo delovali organizirano, hitro in brez napak.«

undefined

Rezultati:

 • Popolna sledljivost: Informacije o zalogi v realnem času so v podjetju IMP PUMPS bistveno olajšale upravljanje zaloge in zagotavljajo natačen nadzor blaga vse do dostave strankam.
 • Integracija na ERP Pantheon: »Sistem Špica WMS so v podjetju IMP PUMPS integrirali s svojim stemom za načrtovanje virov Pantheon (ERP) in sistema si v realnem času izmenjujeta informacije, kar bistveno izboljšuje učinkovitost produktivnosti poslovanja.  
 • Vitko in optimizirano delovanje: Sistem Špica WMS upravlja vse premike blaga, bodisi znotraj enega skladišča ali pa med prenosom izdelkov iz enega skladišča v drugega. S tem se prepreči možnost napak, za vsak izdelek se določi optimalna lokacija v skladišču kar bistveno poenostavi pripravo in odpremo naročil
 • Sistem Špica WMS nadzoruje sledljivost 1.000 enot blaga v dveh skladiščih podjetja IMP PUMPS