NE SPREGLEJTE  •  🚀S Pravilnikom o delovnem času ukrojite delovni čas zaposlenih po svojih potrebah. >> Spoznajte Pravilnik   
Choose languageLanguage
Študija primera

Poenostavitev in poenotenje priprave etiket – izvedena z odliko

Poenostavitev in poenotenje priprave etiket – izvedena z odliko Poenostavitev in poenotenje priprave etiket – izvedena z odliko
Datum
09/04/2024

»Sistem NiceLabel/Loftware smo v podjetju uvedli z namenom poenostavitve in poenotenja procesov oblikovanja, upravljanja in tiskanja etiket. Dosegli smo večjo standardizacijo in avtomatizacijo postopkov, kar je vodilo k boljši kakovosti izdelkov in višjemu zadovoljstvu strank.« Urban Feguš, vodja razvoja, Plastika Skaza d.o.o.

 • Podjetje: Plastika Skaza d.o.o.
 • Industrija: proizvodnja plastičnih izdelkov
 • Leto ustanovitve: 1977
 • Število zaposlenih: 285
 • Spletna stran: www.skaza.si

Iz vsebine:

 • Sodoben sistem označevanja izdelkov omogoča standardizacijo in avtomatizacijo procesov.
 • Urejene in nadzorovane etikete pripomorejo k boljši kakovosti izdelkov in zadovoljstvu strank.
 • Temeljita predpriprava na projekt je zagotovila zamenjavo sistema označevanja brez motenj v poslovanju podjetja.

Podjetje Plastika Skaza d.o.o. posluje že skoraj pol stoletja. V tem času se je uveljavilo in zgradilo kompetence s področja brizganja plastike za izdelke, namenjene elektro ter pohištveni industriji in medicini. Zavzetost k izboljšavam proizvodnih procesov, brezpogojno kakovost in uveljavljanje trajnostnih praks so prepoznala tudi največja mednarodna podjetja, s katerimi Plastika Skaza sodeluje že več desetletij.  

Leta 2012 je podjetje ustanovilo več lastnih blagovnih znamk, katere so v desetletju poskrbele za vrsto inovativnih izdelkov iz novih generacij plastike, podjetje pa se je uveljavilo kot vodilni proizvajalec rešitev za kompostiranje oziroma ravnanje z biološkimi odpadki v Evropi. Trajnost je v podjetju pisana z veliko začetnico, saj Plastika Skaza soustvarja trajnostno usmerjene rešitve za vsakodnevno rabo, s katerimi ozavešča ljudi in prispeva k čistejšemu okolju.  

undefined

Za svoje izdelke je podjetje prejelo številna priznanja in nagrade, kot so Red Dot Award, BIGsee Product Design Award in druge. Podjetje Plastika Skaza je bilo prepoznano tudi kot eno izmed tisoč najbolj navdihujočih podjetji v Evropi.

Etikete so eden ključnih delov proizvodnje

Čeprav v proizvodnji pri prioritetah prednjačijo procesi, stroji in materiali, pa se med za poslovno kritične dejavnike uvrščajo tudi etikete. Sistem označevanja izdelkov mora namreč biti učinkovit in zanesljiv, saj lahko manjkajoča ali nepravilna etiketa začasno zaustavi proizvodnjo in podjetju povzroči visoke stroške. Temu scenariju so se v podjetju Plastika Skaza vsekakor želeli izogniti. Pri prenovi sistema označevanja so iskali partnerja z izkušnjami in sodobno tehnologijo.

»Sodoben sistem označevanja izdelkov smo uvedli z namenom poenostavitve in poenotenja procesov oblikovanja, upravljanja in tiskanja etiket. Prizadevali smo si za večjo standardizacijo in avtomatizacijo postopkov, kar je vodilo k boljši kakovosti izdelkov in višjemu zadovoljstvu strank. Implementirana rešitev nam omogoča znatno hitrejši in bolj učinkovit proces označevanja,« je implementacijo nove rešitve komentiral Urban Feguš, vodja razvoja v podjetju Plastika Skaza d.o.o.

Označevanje velja prepustiti strokovnjakom

V Plastiki Skaza so iskali preverjenega ponudnika rešitev za označevanje izdelkov z več preverljivimi referencami. Pri tem so preverili več domačih in tujih ponudnikov rešitev ter se odločili za slovenskega ponudnika Špica International. Špico smo izbrali, ker ponuja celovito storitev – program za oblikovanje etiket, dokumentni sistem za etikete, orodje za izdelavo tiskarskih aplikacij ter rešitve za tiskanje in upravljanje sprememb na etiketah,« je pojasnil Feguš in dodal, da izbranemu ponudniku vendarle niso slepo zaupali: »Kot ob vsaki uvedbi novega sistema, smo imeli tudi v tem primeru pomisleke, ali bo nova tehnologija povzročila prekinitve v našem vsakodnevnem delovnem procesu, pa glede uvajanja zaposlenih in integracije z obstoječimi informacijskimi sistemi in skrbi za varnost podatkov. 

undefined

Vendar se je podjetje Špica izkazalo kot vrhunski razvojni partner – s temeljito predpripravo in sodelovanjem vseh deležnikov smo hitro premagali vse pomisleke in izzive.«  je povedal Urban Feguš, vodja razvoja, Plastika Skaza d.o.o.

V Špici smo stranki izdelali novo arhitekturo področja označevanja, ki je upoštevala vse posebnosti in omejitve nastanka etiket v proizvodnji ter pripravili načrt integracije rešitve NiceLabel/Loftware za pripravo etiket in njeno brezšivno integracijo s poslovno-informacijskim sistemom in drugimi za poslovanje ključnimi aplikacijami,« je povedal Aleš Habič, strokovnjak za področje optimizacije procesov v oskrbovalni verigi v podjetju Špica International.

Ob analizi uporabljanih etiket so strokovnjaki poskrbeli tudi za optimizacijo le-teh, kar je vodilo do konsolidacije števila različnih etiket in je podjetju zagotovilo dodatne prihranke. Ker je bila absolutna zanesljivost delovanja imperativ, so v Špici skupaj s strokovnjaki na strani stranke najprej postavili testno produkcijsko okolje ter ga pred selitvijo v proizvodno okolje Plastike Skaza dodobra stestirali, kar je imelo za posledico brezhibno integracijo, ki ni zmotila poslovanja podjetja. undefined

Špica je najprej izvedla temeljito analizo okolja in procesov označevanja ter potreb podjetja Plastika Skaza in pripravila načrt implementacije nove rešitve, je povedal Urban Brodnik, strokovnjak za področje označevanje v oksrbovalni verigi v podjetju Špica International.

Brezhibna učinkovitost tiskanja etiket

»Z implementirano rešitvijo priprave, upravljanja in tiskanja etiket smo izjemno zadovoljni, saj nam omogoča hitrejši, natančnejši in bolj učinkovit proces označevanja,« je bil kratek in jedrnat Feguš ter dodal: »Standardizacija in avtomatizacija tega področja sta poskrbeli tudi za večjo usklajenost procesov in odpravo številnih vzrokov za nastanek napak. Rezultati so zgolj pozitivni.« 

Kot zelo pozitivno novost so nov sistem označevanja sprejeli tudi zaposleni, saj so hitro prepoznali njegove koristi v obliki poenostavitve dela in povečane učinkovitosti. Tudi začetni strah pred spremembami, ki je bil prisoten pri nekaterih zaposlenih, so v podjetju odpravili z izobraževanjem, ozaveščanjem o prednostih nove rešitve in organizacijo praktične delavnice.  

»Špica se je izkazala kot pravi razvojni partner pri takšnem projektu. Imeli smo jasno opredeljene cilje, jih dosegli v predvidenem časovnem okviru in znotraj proračuna. Špica se je dokazala z visoko stopnjo strokovnosti, sodelovanja in predanosti, kar je vsekakor prispevalo k uspešni implementaciji rešitve.« 

Rezultati

Rezultati so zgovorni. 

 • V podjetju Plastika Skaza z novim postopkom priprave etiket prihranijo ogromno časa. 
 • Če je priprava posamezne etikete v preteklosti v povprečju zahtevala več tednov, je ta danes pripravljena in potrjena ter implementirana v proizvodnji v nekaj urah. 
 • Manj infrastrukture v proizvodnji pa pomeni tudi manj vzdrževanja sistema izdelave etiket in podjetju ustvarja dodatne prihranke, saj za vzdrževanje in nadgrajevanje rešitve v oblaku skrbi ponudnik. 
 • Podjetje Plastika Skaza pa celoten proces nastanka in rabe etiket centralno upravlja za vse svoje lokacije in uporabnike.
Za več informacij in ponudbo pokličite 031 607 065, ali pošljite e-mail na urban.brodnik@spica.com