Choose languageLanguage
Študija primera

Naj označevanje izdelkov ne bo ozko grlo poslovanja

Naj označevanje izdelkov ne bo ozko grlo poslovanja Naj označevanje izdelkov ne bo ozko grlo poslovanja
Tagi: Proizvodnja
Datum
14/09/2023

»Če se v tovarni ustavi proces tiskanja etiket, se ustavi tudi proizvodnja. Zato smo si želeli imeti nekakšen »Google za etikete« v oblaku in ga po zaslugi podjetja Špica International tudi dobili.«

Davorin Jelen, vodja IT v TAB

undefined

  • Podjetje: TAB d.d.
  • Industrija: proizvodnja baterij
  • Leto ustanovitve: 1965
  • Število zaposlenih: 1500
  • Spletna stran: www.tab.si

Vsebina

  • V TAB pravočasno spoznajo, da neučinkovito označevanje izdelkov  predstavlja (pre) velik izziv za proizvodnjo.
  • Napreden sistem za označevanje izdelkov je plod integracije SAP in NiceLabel, ki jo je izvedla Špica.
  • Danes etikete ne predstavljajo ozko grlov v TAB-u. Spremembe na etiketi so implementirane v nekaj urah.

Podjetje TAB d.d. je bilo ustanovljeno leta 1965 kot ena izmed temeljnih organizacij združenega dela Rudnika Mežica, kjer ima predelava svinca več kot 350-letno tradicijo. Danes TAB (Tovarna akumulatorskih baterij) proizvaja vse vrste svinčevih baterij v treh moderno opremljenih tovarnah, na treh različnih lokacijah, s približno 1.500 zaposlenimi. TAB je sinonim za trajne, zmogljive in inovativne baterije za industrijska osebna in tovorna vozila vodilnih blagovnih znamk. V baterijah TAB se pretaka mešanica zmogljivosti, trajnosti in inovacij. Stranke, ki izberejo TAB, pričakujejo zanesljiv izdelek. 

Manjkajoča ali nepravilna etiketa lahko ustavi proizvodnjo

Podjetje TAB, ki letno proizvede več milijonov baterij, je ugotovilo, da večje tveganje v proizvodnji predstavlja neučinkovit sistem označevanja izdelkov. Vsaka baterija mora namreč biti opremljena z eno ali več etiketami, ki se tiskajo sproti. »Etikete so živa stvar – se namreč spreminjajo.  

Če se v tovarni ustavi proces tiskanja etiket, se ustavi tudi proizvodnja,« pove Davorin Jelen, vodja IT v TAB. 

Obstoječi procesi priprave etiket so bili zelo neprilagodljivi in so podjetju TAB povzročali visoke stroške. Sprememba etikete je lahko zahtevala tudi 14  dni, kar je bilo za proizvodnjo nesprejemljivo. Želeli so se izogniti scenariju, da bi težave z etiketami zaustavile proizvodnjo. 

To nas je vodilo k implementaciji robustnega sistema priprave etiket, ki bo povsem pod našim nadzorom. Doseči smo želeli, da bo vse, kar je povezano z etiketami in označevanjem, na enem mestu,« je dodal g. Jelen.

Poenotenje in sprememba sistema označevanja

Družba TAB ima tovarne in predstavništva v različnih državah po svetu, zato je želelo tiskanje etiket poenotiti in olajšati proces priprave in spreminjanja etiket v posameznih tovarnah. Skladno s pristopom podjetja, ki narekuje digitalizacijo poslovanja, temelječo na rabi programske opreme kot storitve iz računalniškega oblaka, so v podjetju TAB iskali ustrezno rešitev tudi za področje označevanja. »Želeli smo si nekakšen »Google za etikete« v oblaku,« izziv oriše g. Jelen. 

V podjetju TAB so se zavedali, da pri uresničitvi svoje vizije na področju označevanja izdelkov potrebujejo zunanjega partnerja, ki obvlada to področje. Našli so ga v podjetju Špica International. 

undefined

Imperativ brezšivne integracije

»Podjetje TAB je želelo nadgraditi področje označevanja in priprave etikete in ga podobno kot ostale poslovne rešitve preseliti v oblak, skratka poslovati s čim manj lokalne infrastrukture.  

V Špici smo stranki izdelali novo arhitekturo področja označevanja, ki je upoštevala vse posebnosti in omejitve nastanka etiket v proizvodnji ter pripravili načrt integracije oblačne rešitve NiceLabel za pripravo etiket in njeno brezšivno integracijo s poslovno-informacijskim sistemom SAP,« je povedal Aleš Habič, strokovnjak za področje optimizacije procesov v oskrbovalni verigi v podjetju Špica International. 

V Špici so tako najprej izdelali načrt arhitekture novega povsem centraliziranega okolja za označevanje v proizvodnji. Ob analizi uporabljanih etiket so strokovnjaki poskrbeli tudi za optimizacijo le-teh, kar je vodilo do konsolidacije števila različnih etiket in je podjetju zagotovilo dodatne prihranke. Ker je bila absolutna zanesljivost delovanja imperativ, so v Špici najprej postavili testno produkcijsko okolje, ga dodobra stestirali, ter povezali s SAP-okoljem. Prav ta integracija je bila ključnega pomena, saj so morali strokovnjaki za označevanje poskrbeti za pravilno definicijo podatkov in uskladiti njihovo prikazovanje ter upoštevati vse spremenljivke v procesih in strojni opremi. Podjetje TAB namreč na posameznih lokacijah uporablja različne tiskalnike etiket, ki morajo od poslovno-informacijskega sistema prejeti informacije »v svojem jeziku«. 

Odpravili ozko grlo

»Danes etikete niso več ozko grlo v naši proizvodnji. Dobili smo vse in še več, kot smo načrtovali. Nekoč okorel in drag proces priprave in nastanka etiket je danes popolno nasprotje – je povsem fleksibilen in vse, kar je povezano z etiketami, lahko postorimo sami,« je zaključil g. Jelen in dodal, da so v Špici pomagali tudi pri dizajnu ter prenosu etiket v novo okolje in poskrbeli za šolanje ključnih uporabnikov nove rešitve. Za piko na i so v Špici novo okolje za označevanje postavili in implementirali v vsega mesecu dni. 

Rezultati so zgovorni. V podjetju TAB z novim postopkom priprave etiket prihranijo ogromno časa. Če je priprava posamezne etikete v preteklosti v povprečju zahtevala 14 dni, je ta danes pripravljena in potrjena ter implementirana v proizvodnji v nekaj urah. Manj infrastrukture na lokaciji tovarn pa pomeni tudi manj vzdrževanja sistema izdelave etiket in podjetju ustvarja dodatne prihranke, saj za vzdrževanje in nadgrajevanje rešitve v oblaku skrbi ponudnik, podjetje TAB pa celoten proces nastanka in rabe etiket centralno upravlja za vse svoje lokacije in uporabnike.

Za več informacij in ponudbo pokličite 01 568 08 00, ali pošljite e-mail na info@spica.com