• Našpičena ekipa

 • Digitalni voznik

  Digitalni voznik

  Objavljeno:
  4.3.2019

  Projekt Digitalni voznik je izbranem na javnem razpisu za izbor operacij Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Javni razpis za »Spodbude za raziskovalno razvojne projekte 2« in je objavljen v okviru »Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020«.

  Kaj je Digitalni voznik?

  Digitalni voznik predstavlja tehnološko in poslovno inovacijo na področju celovitega upravljanja transporta z uporabo oblačnih storitev s poudarkom na logistiki zadnjega kilometra "last mile".

  Gre za transport blaga od večjih transportnih vozlišč (do katerih pride blago poceni in učinkovito s kontejnerji in/ali železnico) do končne destinacije. Ta zadnji del je zelo neučinkovit in predstavlja po mednarodnih podatkih 28% vseh stroškov transporta.

  Novost, ki je bila vpeljana v projekt in predmet znanstvenih raziskav, je model delitvene ekonomije, saj se na podlagi raziskav kar 37 % kamionov vozi praznih po slovenskih cestah. Še posebej so problemi izpostavljeni pri dostavah v urbanih okoljih.

  Napredek v spletni ponudbi in povpraševanju je izziv za deležnike v oskrbni verigi: proizvajalce, skladiščnike, vele- in male trgovce, saj so odgovorni, da se predmet nakupa dostavi končnemu kupcu, ki si želi čim cenejše ter čim hitrejše dostave.

  Trendi v logistiki so krajši pretočni časi, krajši čas realizacije naročila, drobljenje naročil, dinamičen pogled v stanje tovorka na poti in hrambi, zanesljivost dobav, vedno večje varnostne zahteve, pritisk na cene končnih izdelkov, čim manj zalog.

   

  "Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj."

  www.eu-skladi.si

     

Stopite v stik

01 568 08 00
info@spica.com