Choose languageLanguage
Novica

Benjamin Savšek je odlikovan z Zlatim redom Slovenije za zasluge

Benjamin Savšek je odlikovan z Zlatim redom Slovenije za zasluge
Špica International
Avtor
Špica International
 
3 minutno branje
Datum
12/04/2022

Slovenski predsednik Borut Pahor je podelil Zlati red za zasluge kanuistu Benjaminu Savšku, ki je v Tokiu ''2020'' postal olimpijski prvak.

Najvišje državno priznanje je Beni, kot mu pravimo prijatelji, prejel za izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in za navdih ljudem.

Špičaki smo zelo ponosni nanj in ga z veseljem še naprej podpiramo na uspešni športni poti.

Če vas zanima od kod Beni črpa zmagovalno miselnost poslušajte 10. epizodo Špicinega podcasta, kjer nam Beni zaupa tudi njegov moto:

''Nikoli ne izgubiš! Ali zmagaš ali se učiš!''

Poet na divjih vodah, tekmovalec s pretanjenim občutkom za obvladovanje brzic in športnik, po katerem se zgledujejo tako mlajši kot starejši tekmovalci. To je Benjamin Savšek, 35-letni Ljubljančan, ki nas z izjemnimi športnimi uspehi razveseljuje že več kot desetletje.

Član ljubljanskega Kajak kanu kluba Tacen, ki ima izjemno sposobnost razumevanja divjih voda, je kolajne osvajal že v kategorijah med mlajšimi športniki, vrhunske rezultate pa je dosegel na največjih tekmovanjih v članski konkurenci. Prvo posamično člansko medaljo, bronasto, je osvojil leta 2012 na evropskem prvenstvu v Augsburgu - odtlej ni minila sezona, ko nas ne bi navdušil z uspehi, bodisi med posamezniki ali kot član ekipe.

undefined

Med osvojenimi 18 medaljami na največjih tekmovanjih se je Benjamin Savšek, za prijatelje in navijače Beni, zapisal v zgodovino kot eden najboljših slovenskih športnikov. Prvi medalji z evropskega prvenstva so sledili trije naslovi evropskega prvaka v letih 2015, 2019 in 2020, naslov svetovnega prvaka 2017, srebrni medalji s svetovnih prvenstev leta 2014 in 2015 ter bronasta medalja na svetovnem prvenstvu leta 2013. V njegovi zbirki so še tri ekipne medalje s svetovnih prvenstev in šest ekipnih medalj s svetovnih prvenstev stare celine ter več kot deset uvrstitev na stopničke na tekmah za svetovni pokal.

Vsi ti uspehi so ga pred olimpijskimi igrami v Tokiu postavljali v najožji krog favoritov za osvojitev olimpijske medalje. Pričakovanja na startni črti finalne tekme so bila velika, vendar se je Benjamin Savšek odlično osredotočil na zmago in jo tudi dosegel. S sanjsko vožnjo, ki je bila brez sleherne napake in dotika, je priveslal do edinega odličja, ki mu je v karieri še manjkalo. Njegova zmaga je bila veličastna, na cilj je privihral kot orkan in vse druge za seboj pustil za več kot 3 sekunde. Z zlato olimpijsko medaljo v slalomu na divjih vodah je postal četrti kanuist na divjih vodah vseh časov na svetu, ki je osvojil naslove olimpijskega, svetovnega in evropskega prvaka.

undefined

Benjamin Savšek je zmagovalec. Ne odlikujejo ga zgolj športni uspehi, temveč tudi njegova osebnost. Skromen in prisrčen Beni je vzor novim generacijam slovenskih kanuistov in kajakašev. Zna prepoznati napake, jih priznati, in jih nato z vztrajnostjo in osredotočenostjo premagati. Ko je v Tokiu stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra, smo vsi razumeli veličino zmage, za katero si je prizadeval dolgo, vztrajno in neomajno. "Dolgo sem garal za tole. To so bile mnogo let moje sanje, vesel sem, da jih danes živim," je tedaj dejal in s svojo iskrenostjo navdahnil številne nove občudovalce.

undefined
"Priznanje zlatega reda mi veliko pomeni. Daje mi vedeti, da je bil moj vložen trud v zastopanje domovine na tekmovanjih opažen in nekaj pomeni tudi doma, kjer je najlepše biti cenjen. Hvala vsem, ki zaznamujete mojo pot in prispevate k mojim uspehom. Smo majhen narod, narejen za velike uspehe. Iskrena hvala iz srca, da smo skupaj najboljši," pa je po prejemu priznanja dejal Benjamin Savšek.

Virtuoz na divjih vodah je ambasador slovenskega športa v svetu. Z zlatimi črkami se je zapisal v športno zgodovino in dokazal, da slovenski divje vodaši sodijo v sam svetovni vrh. 

  undefined

Zlati red za zasluge je prejela tudi športnica leta Slovenije Janja Garnbret, ki navdušuje s svojimi plezalnimi uspehi. 

Več o podelitvi si lahko preberete tukaj >>

Poslušajte olimpijskega prvaka v Špicinem podacastu