NE SPREGLEJTE  •  🚀 Vabljeni na brezplačni webinar "TOP 3 trendi v intralogistiki", 23.4.24 od 9.00 - 09.30 ure => REGISTRIRAJTE SE  
Choose languageLanguage
Novica

Na pravi poti

Na pravi poti
 
2 minutno branje
Datum
08/01/2021

Digitalizacija oskrbovalnih verig. Vpogled v uspešno izvedene Špicine projekte v letu 2020.

Marsikdo od nas bi rad na leto 2020 kar pozabil, ker je bilo res nekaj posebnega, tako s poslovnega kot še bolj z osebnega stališča. Kljub velikim motnjam pa so se v oskrbovalnih verigah in logistiki zgodile velike spremembe. Končno je dozorelo prepričanje, da brez digitalizacije odnosov med podjetji v logističnih verigah ne more biti stabilnega in vzdržnega razvoja podjetij.

Tudi na Špici smo letos opazili drugačne zahteve podjetij in jih primerno naslovili v naših projektih. V letu 2020 smo tako zaključili nekaj izvrstnih projektov, ki bodo imeli dolgoročne pozitivne vplive na poslovanje podjetij. S tem ne mislim samo na največja podjetja, ki smo jim pomagali, kot so Merkur, Mercator, Krka in Lek, temveč tudi na obilico projektov v srednje velikih organizacijah. Med večjimi projekti, ki smo jih uspešno izvedli v 2020, bi naštel spodnje

  • Merkur – vpeljava glasovno vodenega dela v skladišču in izdelava mobilne rešitve za uporabo v trgovskih centrih. Uspešen projekt je, v manj kot enem letu, zagotovil znatno povečanje produktivnosti delovne sile.
  • Mercator – vpeljava opreme za glasovno komisioniranje, ki jo zaposleni v skladiščih nosijo na sebi. Razbremenitev rok je vodila v hitrejše komisioniranje in manipulacijo z blagom in večjo varnost pri delu.
  • Krka – podpora za sledenje serijskih številk posameznih škatlic zdravil, kot to zahtevajo nova pravila za sledenje zdravil (serializacija); upravljanje s posebnimi zaščitnimi oblačili s pomočjo RFID tehnologije, popolna varnost zdravil.
  • Ministrstvo za zunanje zadeve RS – upravljanje z osnovnimi sredstvi na vseh celinah sveta, na vseh veleposlaništvih.
  • Pošta Slovenije – sledenje vseh premikov pošiljk s pomočjo črtne kode in RFID, kar je še posebej pomembno zaradi znatnega  povečanja spletnih  naročil in paketnih dostav.

Kot nekaj splošnih Špicinih dosežkov v  2020 pa moram omeniti uvedbo robotiziranih premikov pošiljk v interni logistiki s pomočjo avtonomnih vozičkov in povečanje Špicine ekipe za uvedbo WMS rešitev za podporo skladiščnim procesom, ki zdaj šteje že 6 strokovnjakov in je v letu 2020 uspešno zaključila kar nekaj zahtevnih projektov.

Naši skladiščni projekti vedno pogosteje sežejo tudi na teren, vse do dostave pošiljk naslovnikom, kar je tudi naša dolgoročna vizija: upravljati pošiljke in artikle skozi cele oskrbovalne verige: od proizvajalca do potrošnika.