NE SPREGLEJTE  •  🚀 Vabljeni na brezplačni webinar "TOP 3 trendi v intralogistiki", 23.4.24 od 9.00 - 09.30 ure => REGISTRIRAJTE SE  
Choose languageLanguage
Blog

Kako do višje učinkovitosti skladišča? Z avtomatizacijo vendar

Kako do višje učinkovitosti skladišča? Z avtomatizacijo vendar
 
6 minutno branje
Datum
09/10/2020

Za nami je tretji v seriji spletnih seminarjev na temo rabe skladiščnih informacijskih sistemov. Špica WMS Master Class z naslovom Tri metode, s katerimi boste avtomatizirali vaše skladišče je udeležencem predstavil prednosti robotizacije in avtomatizacije skladiščnega poslovanja. Brez skrbi, roboti, transportni vozički in ljudje lahko v skladišču odlično sodelujejo in sobivajo.

Kot smo ugotovili že v prejšnjem spletnem seminarju, največji del stroškov v skladišču, in sicer v povprečju kar 60 odstotkov, predstavljajo stroški dela, posebej »izzivalen« pa je postopek komisioniranja blaga. Bi šlo tudi drugače in predvsem – kako?

Vsekakor. Z avtomatizacijo nalog in procesov, ki jih je možno delno ali v celoti avtomatizirati.

»Avtomatizacijo si pogosto predstavljamo kot visoko-regalna skladišča, opremljena z dvigali, avtomatiziranim transportnim sistemom in roboti, ki skrbijo za avtomatiziran transport blaga po skladišču. Seveda zna vsakdo spomniti, da gre za visoke vložke v tehnologijo in opremo,« komentira Aleš Habič, vodja prodaje WMS-rešitev v podjetju Špica.

Že res, da je avtomatizacija skladišča najbolj dobrodošla na področjih, kjer je prisoten velik pretok materiala skozi skladišče in imamo opravka s standardiziranimi paketi oziroma artikli (npr. evro-palete), saj je v takšnih pogojih lažje določiti jasne meje in poskrbeti za avtomatizacijo. V Sloveniji in širši jadranski regiji pa prevladujejo predvsem ročna oziroma viličarska skladišča, kjer si večina avtomatizacijo in robotizacijo težko zamisli. In prav tu lahko iščejo priložnost.

»Tudi v skladiščih, kjer prevladuje ročno delo, obstaja veliko možnosti in priložnosti – za vsaj delno avtomatizacijo. Ta bo skladišču še vedno pomagala do znatno višje učinkovitosti,« pravi Habič.

Prilagodljiva in cenovno dostopna avtomatizacija

Priznamo, zgornji naslov se bere kot nekaj, kar ne obstaja, niti ni mogoče. A je. Tehnološki napredek je poskrbel, da lahko skladišča uvajajo rešitve za avtomatizacijo, ki so zelo fleksibilne in jih je moč prilagoditi posameznim procesom. Še več, preseneča tudi hitrost implementacije, saj je čas uvedbe lahko neverjetno kratek. Za piko na i pa je tu še tretja lastnost, ki je ob prej naštetih sploh ne bi pričakovali: cenovna dostopnost oziroma cenovna učinkovitost rešitve za (vsaj delno) avtomatizacijo skladiščnega poslovanja. Zdaj vas zagotovo zanima, o čem je pravzaprav govora.

Gre za več rešitev. Najprej bi izpostavili tisto, ki nezadržno prodira na področje skladiščnega poslovanja: glasovno komisioniranje (ang. pick-by-voice). Zakaj je upravljanje z glasom tako zelo zanimivo za skladišča, kjer je veliko ročnega dela in kaj z njim pridobimo? Glasovno komisioniranje odpravlja številne primere t. i. mrtvih časov, ki jih povzroča raba drugih tehnologij. Kaj je mrtev čas, vprašate? Gre za čas, ki ga ne moremo nadomestiti. Nek gib, potezo ali aktivnost preprosto moramo narediti, a od nje(ga) ni prave učinkovitosti. Pogosto gre za stvari, povezane s terminalsko opremo za komisioniranje – najprej jo moramo poiskati (s pogledom in rokami), pogledati na zaslon, se ustaviti za njeno uporabo, jo odložiti … Vsega naštetega pri glasovnem komisioniranju ni. Nalogo lahko slišimo med gibanjem in se hitreje usmerimo k cilju, prav tako lahko potrditev lokacije ali količine blaga opravimo z zvokom in ne vnosom preko terminala. Pri tem imamo vedno proste oči in roke ter tako prihranimo veliko časa, ki bi ga porabili za iskanje naprav, branje ter vnašanje informacij.

»Na komisionirno vrstico lahko z glasovnim komisioniranjem v primerjavi s klasičnimi metodami komisioniranja prihranite vsaj nekaj sekund. Ko to pomnožite s številom vrstic na dan in številom ljudi, ki komisionira, pa se naberejo ure prihranjenega časa,« pojasnjuje Habič, in dodaja: »Na ta način močno naraste učinkovitost ekipe v skladišču – (naj)slabši zaposleni postanejo povprečni, povprečni pa vrhunski.«

Ker sistem glasovnega komisioniranja pozna tudi večjezičnost, omogoča še lažje uvajanje in upravljanje delovne sile v skladišču. Dialogi so namreč enostavni in logični, prav tako potrjevanje ukazov in količin – nov skladiščnik se dela s slušalkami in mikrofonom priuči v uri ali dveh.

Ne le večja produktivnost dela in hitrejše uvajanje novih zaposlenih, glasovno komisioniranje v praksi prinaša še številne druge prednosti: manj je napak in poškodb blaga, prav tako je manj izpadov procesa komisioniranja, okvar opreme in stroškov popravil le-te. Skladiščno osebje pa zelo ceni boljšo ergonomijo dela, saj ta vpliva na varnost osebja, ki ima proste roke in oči.

Sodelovanje in sobivanje z avtomatiziranimi transportnimi roboti

Analize kažejo, da se v skladiščih veliko časa porabi za prenos oziroma prevoz blaga z ene na drugo lokacijo. Avtomatizacija internih premikov – npr. med skladiščem in proizvodnjo – lahko postreže z izjemnimi prihranki. Strokovnjaki priporočajo rabo avtomatiziranih mobilnih robotov (AMR), saj ti ne potrebujejo nobenih posebnih vodil in se znajo izogibati oviram.

Njihovo delovanje nadzira programska oprema v oblaku, povezana s skladiščnim (WMS) ali proizvodnim informacijskim sistemom (MES). Skladiščni ali proizvodni sistem tako zgolj posreduje(ta) naloge, delovanje robotov pa v nadaljevanju upravlja namenska programska oprema.
»V začetku velja identificirati najdaljše trase v skladišču in te najprej nadomestiti z robotskimi vozički. Ti lahko enostavno sobivajo in sodelujejo z ljudmi, saj se znajo izogibati oviram, hkrati pa lahko mobilni robot oskrbuje več vozičkov in/ali delovnih mest, zato je njegova učinkovitost izjemna,« pravi Andrej Planina, vodja divizije rešitev za oskrbovalne verige v podjetju Špica.

Uvedba avtonomnih mobilnih robotov v skladišče ali proizvodnjo je neverjetno hitra in enostavna.

»Celoten sistem smo postavili že v enem dnevu, transportne poti in procese robotov pa s pomočjo enostavnega grafičnega uporabniškega vmesnika opredelili v nekaj urah. Stranka je bila preprosto navdušena: nad prilagodljivostjo nalog, hitro implementacijo in predvsem takojšnjim učinkom, ki bo z daljšo rabo le še večji,« izkušnje v praksi povzema Planina.

Poleg tega ljudje radi pozabimo, kakšne prednosti imajo roboti. Praksa kaže, da so izjemno zanesljivi, saj se praktično ne kvarijo, poleg tega pa delajo v režimu 24/7/365, edini odmor pa je samodejno polnjenje, ki traja največ uro ali dve.

»Roboti ne rabijo spanca, počitnic, ne zbolijo, niti vas ne bodo obvestili, da so našli bolj zanimivo službo drugje. Nad njimi imate popoln nadzor. In, kar je najboljše, mesečni strošek za robota je primerljiv s plačo zaposlenega, pri čemer robot lahko oddela tri izmene,« argumente podkrepi Planina.

Preizkusite in se prepričajte

Glasovno komisioniranje in avtomatizacija skladiščnega poslovanja sta prihodnost. Gre za rešitve, ki so že pripravljene na bodoče razmere in zahteve, saj postaja vse bolj očitno, da bo v prihodnje vse težje najti ljudi za delo v skladišču.

Kako do dviga produktivnosti v skladišču?




Posnetek webinarja si lahko ogledate tukaj: