NE SPREGLEJTE  •  🚀 Vabljeni na brezplačni webinar "Kako narediti oskrbovalno verigo ZELENO", 15.5.24 od 9.00 - 09.45 ure => REGISTRIRAJTE SE  
Choose languageLanguage
Blog

Varnostne etikete za integriteto oskrbovalne verige

Varnostne etikete za integriteto oskrbovalne verige
 
4 minutno branje
Datum
11/08/2020

Etikete že dolgo niso več samo medij za označevanje izdelkov, saj lahko, če izkoristimo dodatne funkcionalnosti nekaterih vrst etiket, poskrbimo za mnogo več kot samo za učinkovito označitev izdelka. Rešitev z visoko dodano vrednostjo so na primer tako imenovane varnostne etikete, s pomočjo katerih lahko proizvajalec zaščiti svoje imetje ter blagovno znamko ali poskrbi za varnost uporabnikov izdelka ali storitve.

Osnovna ideja varnostnih, zaščitnih ali pečatnih nalepk je, da se ob vsakem poskusu odstranitve etikete oziroma posega v embalažo izdelka na sami etiketi ali podlagi izriše sporočilo, ki pooblaščeno osebo na strani proizvajalca, ponudnika storitve ali končnega uporabnika opozori na neavtoriziran poseg znotraj oskrbovalne verige.

Tako lahko proizvajalci ali ponudniki storitev na preprost in ekonomsko vzdržen način zaščitijo svojo blagovno znamko ali poskrbijo za varnost svojih strank ter za integriteto oskrbovalne verige. Tradicionalno se varnostne etikete najbolj pogosto uporablja v farmaciji, elektronski industriji in na splošno pri proizvodnji in prodaji izdelkov z visoko denarno vrednostjo. V času, ko obstaja povečana potencialna nevarnost za okužbo z virusnimi obolenji, pa se je predvsem zaradi skrbi za zaščito in varno počutje strank uporaba zaščitnih pečatnih etiket »infiltrirala« v dejavnosti kot so hotelirstvo, najem avtomobilov in dostava hrane.

Pečatne nalepke dostava hrane


Različne vrste varnostih etiket

Uporabniki lahko izbirajo med različnimi vrstami varnostnih nalepk. Izbor tipa zaščite je odvisen od področja uporabe, zahtev uporabnika in značilnosti okolja, v katerem se bo izdelek nahajal. V nadaljevanju vam predstavljamo nekatere najbolj pogosto uporabljane vrste varnostnih etiket in nekaj možnih načinov njihove uporabe:

1.     Uničljive etikete 

To so različne vrste posebnih etiket, katerim je skupno močno lepilo. V grobem delimo uničljive etikete delimo na dve skupini: 

  • samo-uničljive etikete: njihova glavna značilnost je, da jih ni možno odstraniti z izdelka, oziroma ob poskusu odstranitve začnejo razpadati. Uporabi se jih lahko kot garancijske nalepke pri (elektronskih) napravah ali na primer za zaščito embalaže v farmaciji.

    undefined
  • uničljive etikete z ultra močnim lepilom, ki ob poskusu odstranitve uničijo oziroma trajno poškodujejo embalažo: varnostne pečatne etikete za zaščito hrane in svojih strank že uporabljajo večje dostavljalske verige po celem svetu.

Etikete za vse vrste izdelkov

V ponudbi imamo preko 40 različnih materialov etiket, s katerimi lahko označimo vse vrste izdelkov.


2.     Pečatne etikete s sledjo in pečatni trak ("selotejp")

Rešitev, ki je uporabna pri pečatenju različnih vrst izdelkov. Pri odstranitvi etikete tako na izdelku kot na sami etiketi ostane trajno sporočilo, da je bila varnostna nalepka odstranjena. Obstajajo različne vrste pečatnih etiket s sledjo, ki se razlikujejo glede na barvo, moč lepila in varnostno sporočilo (VOID, Opened, »šahovnica«, itd.). Zelo uporaben je tudi varnostni samolepilni trak, ki se uporablja za pečatenje različnih vrst pakirne embalaže. Pečatni trak je še posebej uporaben pri pakiranju škatel, katere vsebujejo izdelke z visoko vrednostjo. Proizvajalci luksuznih izdelkov namreč poročajo, da so njihovi paketi priljubljena tarča nepridipravov, kršitve pa se pojavljajo v različnih fazah oskrbovalne verige - najbolj pogosto pa v skladišču in pri transportu.

undefined

3.     Pečatne etikete brez sledi

Posebna vrsta pečatnih nalepk, ki ob odstranitvi ne pustijo sledi na izdelku, ampak se sporočilo o neavtoriziranem posegu izpiše na sami etiketi. Na ta način podlaga ostane nekontaminirana z lepilom. Tovrstne pečatne etikete se v časih, rizičnih za virusne okužbe uporabljajo pri storitvah najema avtomobilov in v hotelirstvu. Po končani dezinfekciji sobe ali avtomobila, se lahko vrata varnostno zapečati, kar je za uporabnika zagotovilo, da v prostor po končani dezinfekciji ni vstopal nihče, predvsem pa je to jasen signal, da ima ponudnik storitev visoke standarde na področju čistoče in zdravstvenega varstva svojih strank.

Katera rešitev je najbolj učinkovita?

Na zgornje vprašanje ni možno podati enoznačnega odgovora. Široka paleta raznovrstnih rešitev nam omogoča fleksibilnost pri implementaciji samolepilne zaščite, ki bo najbolj primerna za zahteve in izzive pri vsakem konkretnem primeru. V industriji so predvidene bolj ali manj standardizirane rešitve za posamezne sektorje, ob specifičnih zahtevah naročnika pa je možna tudi popolna personalizacije rešitve glede na način uporabe. 

Želite izvedeti več o varnostnih etiketah?