Blog

Stalni uporabniki pošte in kurirskih služb – preklopite na termalne tiskalnike za pripravo etiket

19/04/2019
Avtor
Jaka Sluga
Stalni uporabniki pošte in kurirskih služb – preklopite na termalne tiskalnike za pripravo etiket

Kljub temu, da so v zadnjem obdobju vse bolj glasne pobude k vzpostavitvi digitalne družbe, sta papir in tiskalnik še vedno osnoven inventar, brez katerega zaenkrat zmore malo katero podjetje.

Podjetja vsakodnevno uporabljajo tiskalnike in papir, saj lahko le tako milijonom informacij, ki jih želijo deliti s svetom ali svojimi zaupniki, dodelijo oprijemljivo in berljivo fizično obliko. Ob zares bogati ponudbi tiskalnikov, ki nam je na voljo, je za uporabnika bistveno, da zna definirati, kateri tiskalnik je najbolj primeren za njegove potrebe. Začetna investiciji pri nakupu tiskalnika je namreč zanemarljivo majhna v primerjavi s stroški tiskanja (papir, črnilo, etikete itd.), ki ob večjem obsegu uporabe lahko strmo narastejo. Neprimerna izbira tiskalnika, glede na namen in obseg uporabe, lahko uporabnika zelo drago stane.

Ob omembi besede »tiskalnik«, danes vsak povprečen uporabnik pomisli na klasične brizgalne (ang. ink-jet) ali laserske tiskalnike, kateri so množično zavzeli naše pisarne in stanovanja. Oboji uporabljajo določeno črnilo (kartuša ali toner), ki ga v procesu tiskanja bolj ali manj trajno odložijo na papir. Njihova priljubljenost je predvsem posledica dostopne cene ob upoštevanju dejstva, da zelo dobro opravijo svojo primarno nalogo – sposobni so kvalitetno natisniti vse vrste pisarniških dokumentov in celo visoko kvalitetne fotografije. Dokler jih uporabljamo s tem namenom so vsekakor optimalna izbira.

Pošta Slovenije in vse kurirske službe omogočajo enostavno uporabo etiket za pošiljanje

Problem pri uporabi klasičnih tiskalnikov pa nastane, če jih uporabljamo tam, kjer se ne znajdejo najbolje oziroma kadar postane njihova uporaba neracionalna. Eno izmed področij, kjer z uporabo klasičnega tiskalnika niste najbolj gospodarni, je tiskanje etiket za poštno pošiljanje. Praktično vse kurirske službe, vključno s Pošto Slovenije svojim strankam danes ponujajo programske ali spletne vmesnike za odpremo pošiljk. Preko računalnika lahko uporabniki podatke o pošiljki vnesejo v računalniški program. Pred odpremo pošiljke je potrebno zgolj natisniti etiketo s podatki o pošiljki ter jo prilepiti na paket ali kuverto. Na ta način so kurirske službe predvsem uporabnikom, ki se veliko ukvarjajo s pošiljanjem, ponudile zelo praktično rešitev, ki omogoča stroškovni in časovni prihranek. O popolni optimizaciji procesa priprave pošiljke za pošiljanje pa lahko govorimo, samo če za tiskanje etiket uporabljamo primeren tiskalnik. Če ste še vedno med tistimi, ki za tiskanje tovrstnih etiket uporabljajo klasične tiskalnike v kombinaciji z etiketami v polah, potem po nepotrebnem izgubljate čas, denar in prostor.

etiketa kurir

Prihranite z uporabo termalnega tiskalnika

Za tiskanje etiket v večjem obsegu se namreč priporoča uporaba direktnega termalnega tiskalnika. Kot izhaja iz njegovega imena delujejo na osnovi toplote. Za tiskanje z direktnim termalnim tiskalnikom potrebujemo samo tiskalnik in termalni papir ali nalepko v roli. Gre za papir s posebnim kemičnim premazom. Med tiskanjem se glava tiskalnika segreje na mestih, ki jih določi program na ukaz uporabnika. Ko pride termalni papir med tiskanjem v stik z glavo tiskalnika, počrni na mestih, kjer je glava segreta. Na ta način se na papirju izriše želeno besedilo oziroma podoba. Sicer se ločljivost ne more primerjati s fotografijami, ki so jih zmožni narediti klasični tiskalniki, ima pa v primerjavi z njimi termalno tiskanje nekaj ključnih prednosti:

  • za tiskanje ne potrebuje črnila – edini potrošni material je termalni papir oziroma etiketa,
  • nižji stroški vzdrževanja – zaradi veliko bolj enostavne mehanike delovanja, so termalni tiskalniki ekstremno vzdržljivi in so manj zahtevni za vzdrževanje,
  • termalni tiskalniki imajo veliko daljšo življenjsko dobo (tudi preko 10 let) kot klasični tiskalniki,
  • veliko bolj enostavno tiskanje etiket,
  • višja hitrost in manjša glasnost tiskanja,
  • tiskalniki so manjši in tako zavzamejo manj prostora.

Ne izgubljajte živcev ob tiskanju etiket

Cena posamezne etikete za termalno tiskanje je tudi do več kot 100% nižja kot cena posamezne etikete v poli. Če temu dodamo še strošek tonerja ali črnila, ki je nujno potreben pri tiskanju na etikete v poli, potem lahko zelo hitro nadomestimo strošek, ki nastane ob začetni investiciji. Zelo močan argument v prid termalnemu tiskanju je tudi uporabniku prijazno delovanje. Veliko pritožb namreč prihaja s strani uporabnikov klasičnih tiskalnikov, ki imajo nemalo težav ob tiskanju na etikete v polah. Etikete se v tiskalniku pogosto zatikajo, poleg tega pa nemalokrat pride do težav z zamikom besedila glede na želeno mesto tiska na papirju. Pri termalnem tiskanju omenjene težave odpadejo, saj je tiskanje etiket domač teren termalnih tiskalnikov.

Vsa našteta dejstva govorijo v prid uporabe termalnega tiskalnika, seveda pod pogojem, da ga boste dovolj uporabljali. V primeru, da natisnete samo nekaj etiket na teden, investicija za nakup novega termalnega tiskalnika ni opravičljiva. V tem primeru se bolj splača malo »potrpeti« ob uporabi klasičnega tiskalnika. Za lastnike spletnih trgovin in vsa podjetja, ki se z odpremljanjem večjega števila pošiljk ukvarjajo na dnevni bazi pa je termalni sistem tiskanja je »must-have«. Pri večjem obsegu tiskanja etiket boste namreč privarčevali dovolj denarja, časa in nenazadnje živcev, da boste zlahka opravičili začetno investicijo.

undefined

Ker je izbira primernega tiskalnika za termalno tiskanje in kompatibilnih kvalitetnih etiket za uporabnika lahko zamudno opravilo, smo v izbrali optimalen tiskalnik, ki ga trenutno ponujamo po promocijski ceni – Zebra GK 420 TT in kolut 250 kompatibilnih etiket. Ponujamo preverjen tiskalnik vodilnega (po kvaliteti) svetovnega proizvajalca, ki vas ne bo pustil na cedilu niti ob ekstremno povečanem obsegu tiskanja. Omenjeni tiskalnik omogoča tudi tiskanje v »termo transfer« tehniki (tiskanje z riboni) in ga boste lahko uporabljali tudi za tiskanje etiket za inventuro ali za kakšno drugo opravilo. V primeru, da ste prepričani, da boste uporabljali tiskalnik samo v direktnem termalnem načinu, je primerna tudi cenejša različica Zebra GC420d, ki pa ne omogoča opcijskega tiskanja z riboni. Ponudbo rešitev za pripravo poštnih etiket si lahko ogledate v našem spletnem katalogu. Za vsa naročila preko kataloga je dostava po Sloveniji brezplačna.

V kolikor se želite izogniti tudi začetni investiciji in vsem pastem lastništva naprave, vam lahko ponudimo tudi najem tiskalnika. Za več informacij nas kontaktirajte.

POMEMBNO: Za nemoteno uporabo tiskalnika za tiskanje naslovnih etiket priporočamo namestitev NiceLabel gonilnika, ki ga lahko najdete na tej povezavi.

Po naših izkušnjah je omenjeni gonilnik bolj primeren kot originalni gonilnik, ki ga ponuja Zebra.