NE SPREGLEJTE  •  🚀 Vabljeni na brezplačni webinar "TOP 3 trendi v intralogistiki", 23.4.24 od 9.00 - 09.30 ure => REGISTRIRAJTE SE  
Choose languageLanguage
Blog

Skrivnosti produktivnosti Elona Muska

 Tematski dnevi
Blaž Kos
Avtor
 
9 minutno branje
Datum
14/02/2021

Pot do izjemne produktivnosti je tlakovana z vrhunsko organizacijo in sodobnimi orodji. 

Ste se kdaj vprašali, kako lahko Elon Musk upravlja s kar dvema več kot milijardo dolarjev vrednima podjetjema? Za začetek ima skrbno načrtovan urnik in strogo deli svoj čas med podjetji in drugimi dejavnostmi tekom delovnega tedna. V ponedeljek in torek dela v podjetju SpaceX, v sredo in četrtek se mudi v podjetju Tesla, nakar se v petek vrne v SpaceX, kjer se ukvarja s področjem izkoriščanja energije sonca.

V bistvu za svoj delovni urnik uporablja poenostavljeno različico koncepta tematskih dni. Kaj pravzaprav so tematski dnevi in kako lahko z njimi dosežete višjo produktivnost?

Tematski dnevi so strateško načrtovani dnevi v vašem koledarju, ki so v celoti namenjeni eni sami stvari. Lahko se osredotočite na posamezen cilj v vašem življenju, osebni ali službeni projekt ali – kot v primeru Elona Muska – na delo v enem od podjetij v vašem portfelju.

Koncept tematskih dni je enostaven. Odprete koledar, izberete posamezen dan in ga organizirate na izbrano temo

Tematski dnevi so še posebej uporabni, če želite v kratkem času doseči večji napredek na posameznem področju, v praksi jih lahko izkoristite za: 

  • pospešitev projekta
  • učenje novih veščin
  • načrtovanje in analiziranje
  • ideje in možgansko viharjenje
  • branje in raziskovanje
  • oopravljanje odnosov
  • ustvarjanje osebne blagovne znamke
  • pisanje
  • programiranje itd. 

Tematski dnevi so koristni tudi, če imate poleg redne službe in njenih zadolžitev še kakšen dodaten projekt ali nalogo v lastni režiji.

Recimo, da se želite naučiti programiranja. Bolje je en cel dan nameniti učenju kako programirati, kot pa se eno uro po vsakem delovnem dnevu mučiti z novostmi, saj ste takrat že povsem izčrpani in v stresu, zato tudi rezultati ne bodo takšni, kot bi si želeli. 

Tematski dnevi brez prekinitev bodo znatno povečali vašo produktivnost

Verjetno najkoristnejši in najboljši nasvet glede dviga produktivnosti je ta, da si določite fiksen urnik za delo brez prekinitev. Lahko je to cel dan, lahko le nekaj ur, pomembno je le, da se takrat popolnoma posvetite svoji temi/nalogi

Dnevi brez prekinitev so preprosto dnevi v vašem delovnem tednu brez sestankov, brez e-pošte, druženja ali kakršnih koli drugih motenj. Vi se le osredotočite na najpomembnejšo trenutno nalogo. 

Ko imate dan brez prekinitev, na svojem e-poštnem naslovu nastavite samodejni odzivnik, izklopite telefon/e, na vrata pisarne namestite znak ali obvestilo »Ne moti« in z vsemi drugimi možnimi preventivnimi ukrepi zagotovite, da ne boste moteni na kakršen koli način. Samo v takšnem okolju brez prekinitev in motenj boste lahko ustvarili veliko (dodano) vrednost in brezhibno opravili res pomembne naloge. 

Združevanje tematskih dni z dnevi brez prekinitev lahko čudežno vpliva na vašo produktivnost in napredek pri doseganju ciljev. Kombinacija obeh pomeni, da lahko posamezen dan v tednu redno namenite uresničevanju pomembnega (končnega ali vmesnega) cilja v svojem življenju. 

Zakaj so tematski dnevi tako učinkoviti? 

Naj vam s pomočjo preproste matematike predstavim moč tematskih dni. Denimo, da se želite naučiti rabe programa Photoshop. Lahko mu posvetite eno uro na dan, po službi, ko ste že izčrpani, in se učite osnov. V enem mesecu boste učenju namenili približno 20 ur, pri čemer se boste najverjetneje večino časa borili z ohranjanjem zbranosti in lastno disciplino. 

Kaj pa, če si bi si za učenje Photoshopa raje vzeli dva tematska dneva, in sicer zapored, npr. v petek in soboto? Pri tem bi učenju namenili po 10 osredotočenih ur na dan. V dveh dneh bi dosegli tisto, kar bi sicer dosegli v enem mesecu. 

Tak pristop ima še eno prednost. V primeru, ko se odločite, da boste izobraževanju namenili eno uro na dan po službi, bodo gotovo vmes dnevi, ko boste enostavno preveč utrujeni za učenje ali pa bo posredi prišlo kaj drugega in učenje ne bo mogoče. V tem primeru se en mesec hitro raztegne na dva meseca, vaš cilj pa začne oddaljevati in ga lahko celo opustite. 

S tematskimi dnevi je vzdrževanje samodiscipline veliko lažje. Zakaj bi se mučili po koncu že tako napornega delavnika, če lahko nekaj dosežete bistveno bolj enostavno in hitreje – le z nekoliko drugačnim pristopom in upravljanjem svojega časa? 

Upravljajte s časom bolje s pomočjo aplikacije All hours


Tematski dnevi vam lahko pomagajo, da se izognete večopravilnosti 

Če hkrati delate na več projektih, lahko prav tako uporabite koncept tematskih dni, s čimer se izognete večopravilnosti in (p)ostanete bolj produktivni. Določen dan (ali nekaj dni) v tednu namenite posameznemu projektu in se popolnoma osredotočite nanj, drugi pa naj počakajo. 

Kot smo že omenili v uvodu, Elon Musk dva dni posveča Tesli, dva dni projektu SpaceX in en dan rešitvam s področja izkoristka energije sonca. Tudi vi si lahko svoj teden organizirate podobno, npr. takole: 

  • dva dni namenite prodaji in pridobivanju novih strank
  • dva dni namenite razvoju izdelkov
  • en dan porabite za urejanje financ
  • in en dan za administracijo ali karkoli drugega, kar je (še) treba opraviti

Če koncept tematskih dni uporabljate kot predlagano, boste kompleksne naloge opravili veliko hitreje, kot bi jih, če bi stalno skakali med nalogami (in se hvalili z večopravilnostjo). 

Oglejmo si še drugi primer. Takole je svoj posel v roke vzel podjetnik Jack Dorsey: v ponedeljek se osredotoča na upravljanje in vodenje podjetja. Torek je namenjen skrbi za izdelke. V sredo so na vrsti trženje, komunikacija in rast poslovanja. Ob četrtkih je njegova pozornost namenjena razvijalcem in partnerjem. Ob petkih je osredotočen na analizo poslovanja podjetja, gradnjo kulture in zaposlovanje. Sobote nameni sebi, ne dela, temveč obožuje pohode. Nedelja pa je dan za razmišljanje, povratne informacije, analizo strategije in pripravo na nov delovni teden. 

S tematskimi dnevi življenju in poslu date ritem, osredotočenost in strukturo, zlasti z združevanjem nalog in izogibanjem večopravilnosti, ki ovira vašo produktivnost. 

Obstaja veliko načinov, kako lahko tematske dneve izkoristite v svoj prid. Poigrajte se s konceptom, eksperimentirajte in ugotovite, kaj vam najbolj ustreza. 

Če povzamem, obstajajo vsaj trije načini rabe tematskih dni

  • imejte dan brez prekinitev, namenjen določenemu pomembnemu osebnemu ali poslovnemu cilju, s katerim ste odlašali
  • uporabite tematske dneve za upravljanje več podjetij, projektov ali zapletenih nalog in po en dan posvetite vsakemu od opravil
  • tematske dneve uporabite za združevanje določenih dejavnosti in jim namenite cel dan; na primer interni sestanki, prodaja, razmišljanje o novih idejah, strategija, trženje itd. Poskrbite, da boste na tematski dan dosegli pomemben preskok na področju, ki ste se mu posvetili 

Očitno je tudi, kje je največja težava tematskih dni in zakaj tega koncepta vendarle (še) ne uporablja veliko ljudi. Težko je izprazniti svoj urnik. Toda tudi v tem primeru pregovor o tem, kako težka pot postane lažja, lažja pa vse težja, še kako drži. 

Če si prizadevate za izpraznitev svojega urnika – ne glede na to, koliko ljudem morate reči ne, prestaviti sestanke ali opravila, ali koliko drugih nalog mora (po)čakati –, boste začutili posebno vrsto sreče in navdušenja, ko boste videli rezultate, ki ste jih dosegli s tem, ko ste posamezni stvari namenili absolutno pozornost tekom celega dne. 

In že takoj boste vedeli, kaj in koliko lahko na tak dan dosežete in tudi boste dosegli – če se boste le držali načrta. 

Tematski tedni so lahko tematski dnevi na steroidih 

Če želite resnično dvigniti svojo osebno produktivnost na nov nivo, lahko v svoje življenje vključite tematske tedne. 

Spet je čas za malce matematike. 50 osredotočenih ur učenja v enem tednu v primerjavi s tremi do petimi meseci učenja po uro na dan. Če načrtujete tri tematske tedne na leto (to so trije od 52 tednov), se lahko v teh treh tednih naučite več, kot se lahko naučite v celotnem letu, če se učite po eno uro na (delovni) dan. 

Seveda vam je na voljo tudi lažja možnost, ki zahteva nekoliko manj samodiscipline. Zgolj poskusite s tematskim tednom. Torej, kot bi šli na dopust za en teden, pri čemer pa boste ves ta čas porabili za preboj na področju, ki ste ga izbrali. 

Isti koncept pride v poštev pri projektnem delu ali vmesnem cilju: cel teden lahko namenite enemu samemu projektu ali posamezni poslovni funkciji in tam resnično napredujete. Glede na današnje stanje tehnologije in orodij, bi lahko v tednu dni izdelali delujoč prototip svoje ideje in ga preizkusili na trgu. 

Edina ovira je količina motivacije. Morate je imeti dovolj, da vdre v vaš urnik in ga spremeni oziroma izolira. 

Preizkusite tematske dneve in se prepričajte sami

Najboljši način, da vidite, kaj lahko tematski dnevi naredijo za vašo produktivnost, je, da preprosto preizkusite ta koncept. To je vaša domača naloga: 

  • odprite koledar
  • načrtujte en cel dan kot dan brez prekinitev
  • če urnika v naslednjih dveh tednih ne morete izprazniti ob delovnih dneh, to storite v soboto
  • izberite eno miselno zapleteno in zahtevno stvar, ki ste se je vedno želeli naučiti ali jo narediti (osebno ali poslovno)
  • pripravite načrt, kaj boste počeli ali se naučili v 10 urah osredotočenega dela
  • navdušite se nad izzivom, ki je pred vami, in ga premagajte.

Zagotavljam vam, da boste nad dosežki in napredkom, ki ga lahko dosežete s tem pristopom, navdušeni. 

Številne umetniške mojstrovine so nastale v samoti in izolaciji ali, povedano z drugimi besedami, popolni predanosti ustvarjanju. Slednje je nekakšna skrajna različica tematskih dni brez prekinitev. 

Morda je čas, da v svojem urniku naredite prostor za ustvarjanje v samoti, kar bo nato vodilo do predstavitve vaše mojstrovine svetu. Lahko pa koncept tematskih dni preprosto uporabite za pospešitev projekta, s katerim že dolgo oklevate. Mogoče bodo tematski dnevi vložek v vaše napredovanje na delovnem mestu. Kakorkoli že – dobro jih izkoristite.