NE SPREGLEJTE  •  🚀 Vabljeni na brezplačni webinar "TOP 3 trendi v intralogistiki", 23.4.24 od 9.00 - 09.30 ure => REGISTRIRAJTE SE  
Choose languageLanguage
Blog

Prihodnost skladiščnega poslovanja bo … informatizirana

Prihodnost skladiščnega poslovanja bo … informatizirana

V sodobnih skladiščih je ogromno sodobne tehnologije. In še več je bo, ker je koristna. A temelj skladiščnega poslovanja, podobno kot drugih področij, (p)ostajajo podatki. Natančni, pravočasni, v pravem kontekstu.

Ste se kdaj vprašali, kako je danes videti moderno skladišče? Vem, hecno vprašanje za obiskovalca tegale spletnega dnevnika. Pa vendar, je to skladišče, kjer je v masovni rabi črtna koda, mogoče celo oddajniki RFID, glasovno komisioniranje, vodeni viličarji, avtonomni roboti ali kaj šestega? Nič ali vse od naštetega? Pojdimo lepo po vrsti. Obljubim, da sledi tudi odgovor na zgornji vprašanji.

Začnimo s tem, kar najdemo v vsakem, tudi še tako modernem skladišču – človekom. Ljudje so tisti, ki že stoletja opravljajo skladiščno poslovanja in ga bodo najverjetneje tudi v prihodnjih desetletjih. A njihova opravila se vsaj delno spreminjajo. Danes si skladiščnika predstavljamo kot človeka s terminalom v roki – pa naj z njim »strelja« eno- ali večdimenzionalne kode različnih vrst in oblik. Lahko se z njim povezuje na etikete RFID, ki mu sporočajo, kje se nahaja kakšno blago.

VIDEO: WMS rešitev za optimizacijo skladiščnega poslovanja


Ko skladiščni sistem prisluhne ...

Bi šlo drugače? Bi. In gre. Pomislite na glasovno komisioniranje. Če je še pred desetletjem veljalo za nekaj s področja znanstvene fantastike, je skokovit napredek na področju prepoznavanja naravnega glasu poskrbel, da se danes lahko skladiščnik v svojem jeziku pogovarja s sistemom. Prednost? Glasovno upravljanje odpravlja mrtve čase (t. i. pogled na bralnik), uporabniku prijazen glasovni vmesnik pa omogoča enostavno in hitrejše komisioniranje. 

Dejstvo je, da za osnovna skladiščna opravila komisioniranja vendarle ni veliko povpraševanja s strani delovne sile, zato so v marsikaterem slovenskem (in tujem) skladišču zaposleni tudi tuji državljani, predvsem tisti iz držav z nižjim standardom. Ti pa ne govorijo slovenščine. Uporabe sistema za glasovno komisioniranje se je moč naučiti že v dveh urah. Lepota glasovnega komisioniranja je v tem, da glasovno komunikacijo maternem jeziku skladiščnika/komisionarja, zato je kakovost storitve višja. V večjih skladiščih se že danes govori tudi po 5 ali 6 različnih jezikov.

V kolikor razmišljate o uvedbi glasovnega komisioniranja v vašem skladišču, vam lahko pri tem pomagamo.

Ko natančno veš, kje kaj imaš

Hitrost je pomembna. Tudi v skladišču, pa naj gre za pretok blaga ali informacij. Prej kot komisionar najde, kar išče, prej bo blago zapakirano in izdano. Čas je denar. Prav zato v skladiščih, kjer ta rek drži kot pribit, uvajajo sisteme radiofrekvenčne identifikacije (RFID), s katerimi poskrbijo, da lahko iskano blago še precej hitreje najdejo.

Dejstvo je, da skladišča, opremljena z napredno informacijsko opremo, omogočajo hitrejšo obdelavo naročil in spremljanje blaga od prejema naročila do njegove izpolnitve. 

Futurizem ali skladišča jutrišnjega dne

Vse zgoraj našteto je podjetjem oziroma skladiščem na voljo že danes in marsikje v uporabi. Toda ta zapis berete zato, da bi spoznali, kaj prinaša prihodnost, kajne? Lasten vizionarski pogled v skladiščno kristalno kroglo meni, da bomo kmalu priča uvajanju večjega števila robotov. Avtonomni mobilni roboti (AMR) znajo zelo učinkovito prevažati blago po prostoru in med prostori ter celo postoriti še kakšno drugo enostavnejše opravilo, ki zahteva le korak ali dva. Več o njih lahko preberete v članku mojega sodelavca

Prepričan sem, da bodo avtonomni mobilni roboti močno zaznamovali področje interne logistike. Sobivanje človeka in strojev v skladišču se bo torej nadaljevalo, pri čemer bodo ljudje ohranili tista delovna mesta, na katerih je njihov prispevek največji. Se strinjate, da ni prav velike dodane vrednosti v tem, da človek prevaža prazne palete iz zalogovnika do komisionirnega mesta, če to lahko v režimu 24/7 dela robot, ki je z vidika stroškov podjetja cenejši, po vseh statistikah pa tudi zanesljivejši. Ljudje pa bodo ostali med regali in nabirali blago, saj je posebej pri manjšem blagu in drobljenju pošiljk to vendarle opravilo, ki ga težje opravi robot.

Bodo pa skladiščni delavci prihodnosti spominjali na kiborge. Za to bodo poskrbela pametna očala s tehnologijo obogatene resničnosti (AR). Danes tovrstne rešitve že nakazujejo nove načine dela v skladišču, saj ima projiciranje najrazličnejših informacij na zaslon v očalih podobno vlogo kot glasovno upravljanje – skladiščnik ima prosti obe roki za najrazličnejša opravila. Poleg tega bodo pametna očala opremljena s kamero, ki bo omogočala sprotno prepoznavanje artiklov, torej bo tudi napak pri komisioniranju manj.

Razmišljate o digitalizaciji skladišča s sistemom WMS?


V zaledju bo mlela umetna inteligenca

Pravo revolucijo na področju skladiščnega poslovanja pa nam po mojem skromnem mnenju pripravlja tehnologija umetne inteligence v navezi z napredno analitiko. Ta bi lahko poskrbela za precej bolj dinamično in prilagodljivo poslovanje skladišč. Samo pomislite na scenarij, po katerem bi vremenska napoved vročinskega vala »samodejno« sprožila spremembe v distribuciji pijač in bi se voda, pivo in druge pijače, s katerimi se radi odžejamo, premaknile bližje izhodnim ali komisionirnim točkam ter tako prihranile na času in razdaljah, ki jih v skladišču opravijo ljudje in stroji. Isto velja za ventilatorje in klimatske naprave. Pa tudi sladoled! 

Analitika, ki črpa informacije iz najrazličnejših virov, bo v navezi z algoritmi umetne inteligence lahko povsem dinamično prilagajala »dogajanje« v skladišču glede na trenutne in pričakovane dogodke. Dobrodošli v prihodnost skladiščnega poslovanja!

Če se vam je porajalo kakšno vprašanje ali pa razmišljate o uvedbi tehnološko dovršenega skladiščnega poslovanja, nam pišite.