NE SPREGLEJTE  •  🚀 Vabljeni na brezplačni webinar "TOP 3 trendi v intralogistiki", 23.4.24 od 9.00 - 09.30 ure => REGISTRIRAJTE SE  
Choose languageLanguage
Blog

RFID označevanje za dobavitelje v avtomobilski industriji

RFID avtomobilska industrija
 
3 minutno branje
Datum
09/12/2020

Nemško (VDA) in francosko (GALIA) združenje avtomobilske industrije, katerih jedri predstavljajo največji proizvajalci avtomobilov – Daimler (Mercedes, Smart, Setra), BMW, Volskwagen, PSA Groupe, Renault, Audi, Porsche, Man, Opel, Ford, FCA (Fiat), Iveco – že nekaj časa narekujeta standarde in pravila igre na avtomobilskem trgu, tudi na področju označevanja avtomobilskih delov.

Obraz združenja sicer predstavljajo »največji evropski igralci«, kljub temu pa 70% dodane vrednosti prihaja s strani dobaviteljev, katerih proizvodi predstavljajo sestavne dele večine avtomobilov na evropskem trgu.

Zaradi poenotenja in poenostavitve dobavnih verig, VDA predpisuje standarde na področju označevanja, ki naj bi jih upoštevali vsi dobavitelji. Ena izmed zahtev, ki jih morajo izpolnjevati dobavitelji, je uporaba ustreznega RFID sistema pri označevanju pošiljk in/ali avtomobilskih delov.

VDA smernice na področju RFID označevanja se nanašajo na:

  • Fizične karakteristike RFID etiket,
  • Podatkovno strukturo, ki se shranjuje v spomin RFID oznake,
  • Način izmenjave podatkov.

RFID označevanje poteka lahko poteka na več nivojih in z različnimi cilji. 

undefined

Celovita RFID rešitev za označevanje komponent in pošiljk zajema:


1. Ustrezne RFID etikete

Pri vpeljavi RFID označevanja v avtomobilski industriji je poleg VDA smernic potrebno upoštevati vse značilnosti komponent, ki jih označujemo in ki bi lahko vplivale na delovanje RFID oznak in posledično celotnega sistema. Posebno pozornost zahtevajo:

  • Materiali, ki odsevajo in blokirajo signal (kovine, tekočine),
  • Materiali, ki absorbirajo signal (npr. karbonska vlakna),
  • Elektromagnetne motnje, ki jih povzročajo radijski sistemi drugih proizvajalcev,
  • ESD materiali.

undefined

Poleg tega je treba upoštevati ostale dejavnike okolja (mehanska izpostavljenost, vreme, kemikalije), katerim bosta izdelek in etiketa, ki ga označuje, izpostavljena. V splošnem pa se pričakuje, da vse oznake v avtomobilski industriji izpolnjujejo najmanj stopnjo zaščite IP 54 ter temperaturno odpornost od -40°C do +70°C.

Ali veste koliko etiket je potrebnih, da ustrezno označimo eno vozilo?


2. Tiskalnik za tisk in kodiranje RFID etiket

Za tisk RFID etiket potrebujete ustrezen tiskalnik, ki omogoča potisk zgornjega sloja etikete in hkratno kodiranje podatkov v RFID čip. Izbira tiskalnika je odvisna predvsem od količine natisnjenih etiket in okolja, znotraj katerega se bo tiskalnik nahajal.

Za tisk posebnih vrste etiket (npr. nalepke za na kovino ali ESD) je potrebna uporaba posebnih tiskalnikov, ki so prilagojeni za tisk posebnih materialov etiket.

3. Programska oprema

Ustrezna programska oprema je ključni gradnik za vključitev v avtomobilsko dobavno verigo. Dobavitelji, ki že uporabljajo primerno programsko opremo za tisk in upravljanje z etiketami, lahko z nekaj prilagoditvami znotraj sistema, pričnejo tudi s kodiranjem RFID etiket, ki bodo 100% ustrezale VDA standardu. Na drugi strani pa je mogoča tudi vpeljava enostavnega vzporednega sistema, ki bo namenjen izključno tisku RFID etiket.

Ena izmed glavnih prednosti programa NiceLabel je namreč izjemno visoka stopnja prilagodljivost potrebam uporabnika. Majhnim podjetjem omogoča enostavno oblikovanje in tisk etiket, večjim sistemom pa so na voljo kompleksne (oblačne) rešitve, ki zajemajo proženje tiska direktno iz ERP-ja, povezavo z različnimi tipi podatkovnih baz in popolno avtomatizacijo tiska.

Celovita rešitev na enem mestu

Pri Špici smo izpeljali številne projekte, ki bazirajo na RFID tehnologiji, imamo pa tudi 30 let izkušenj na področju označevanja v industriji. 

Imate vprašanje o RFID ali pa želite izpeljati konkreten projekt?

V kolikor potrebujete nasvet pri vpeljavi označevanja, ki mora ustrezati standardom avtomobilske industrije, vama bomo z veseljem priskočili na pomoč prek telefonske številke 031 844 505 ali prek emaila.