NE SPREGLEJTE  •  🚀 Vabljeni na brezplačni webinar "TOP 3 trendi v intralogistiki", 23.4.24 od 9.00 - 09.30 ure => REGISTRIRAJTE SE  
Choose languageLanguage
Blog

Posodabljanje zastarelih kartičnih tehnologij

Posodabljanje zastarelih kartičnih tehnologij
Rešitve: Vse rešitve
Industrije: Vse industrije
 
4 minutno branje
Datum
20/12/2018

V zadnjem času se vse bolj kaže potreba po zamenjavi kartic in čitalnikov, ki temeljijo na zastarelih kartičnih tehnologijah. Razlogov je več, najbolj preprost pa ta, da čedalje manj kredibilnih proizvajalcev ponuja te tehnologije. S tem posredno vzdrževanje takih sistemov postaja dražje in bolj zahtevno.

Obstaja pa tudi močnejši razlog za zamenjavo, zlasti pri kontroli pristopa: pomanjkljiva varnost zastarele tehnologije zaradi čedalje večje enostavnosti kopiranja tovrstnih kartic. Če od identifikacijskih kartic pričakujemo kakršnokoli varnost, kopiranje ne sme biti preprosto in poceni. Sicer lahko pričakujemo, da se bodo kopije kartic prej ali slej znašle v obtoku. Enkrat, ko je kartica skopirana, je sistem ne bo več ločil od originala. Sledi, ki jih kopirana kartica pušča za sabo v sistemu pač ni mogoče ločiti od sledi originala. To posledično pomeni, da za nobeno sled v sistemu, za noben zabeležen dostop ne moremo več vedeti, ali je avtentičen. Podobno je tudi pri registraciji časa – ne moremo vedeti, ali je registracija bila opravljena z originalom ali kopijo. Za tak sistem ne moremo reči, da je varen in za tako evidenco ne moremo reči, da je verodostojna.

Katera tehnologija kartic je najbolj varna?

To je nekoliko zapleteno vprašanje. Pri varnosti se absolutnim trditvam tako ali tako izogibamo. Čeprav proizvajalci včasih radi trdijo, da je neka tehnologija “neprebojna”, to po navadi traja le nek določen čas. Nato postane “težko prebojna”, potem pa čedalje manj, dokler na koncu ne zastara. To je posledica samega razvoja digitalne varnosti. Kakorkoli že, naši strokovnjaki vam bodo med sodobnimi tehnologijami pomagali izbrati najustreznejšo glede na vaše potrebe.

Rešitev je zamenjava kartic, žal pa ta za sabo potegne tudi zamenjavo čitalnikov. Zamenjava vseh kartic in čitalnikov je lahko obsežen in zahteven poseg, zato se v Špici trudimo, da bi uporabnikom s pravo izbiro tehnologij, opreme in postopkov omogočili postopen, čim bolj neboleč in ekonomičen prehod. Na voljo sta dve vrsti rešitev:

hibridne kartice Špica

1. HIBRIDNE KARTICE

Hibridna kartica združuje dve tehnologiji, staro in novo. V vseh ostalih ozirih je to standardna plastična kartica ali obesek. Omogoča nam, da se na nekaterih čitalnikih registriramo s staro, na nekaterih pa z novo tehnologijo. S tem dobimo možnost zveznega nadgrajevanja sistema. Na primer, najprej zamenjamo kartice s hibridnimi, potem pa postopoma še čitalnike.

2. HIBRIDNI ČITALNIKI



Podobno, kot hibridna kartica, tudi hibridni čitalnik združuje dve tehnologiji, staro in novo. Omogoča nam čitanje starih in novih kartic. S tem dobimo možnost, da najprej postopoma menjavamo čitalnike s hibridnimi, potem pa posodobimo še kartice.

Katero od teh dveh taktik izberemo, je odvisno od konkretnega primera. Naši strokovnjaki to ugotovijo na osnovi posnetka stanja in analize primera, pri čemer se seveda skušajo izogniti nepotrebnim stroškom in izpadom.

Kdaj je kartica zastarela?

Za kartico ali kartično tehnologijo lahko z gotovostjo rečemo, da je varnostno zastarela, ko sta strošek ali zapletenost kopiranja (ali vdora) primerljiva ali celo manjša od kopiranja navadnega cilindričnega ključa. Pri sodobnih tehnologijah sta zapletenost in strošek kopiranja bistveno večja – do te mere, da se kopiranje kartic v večini primerov preprosto ne izplača.

Dober indikator zastarelosti je seveda tudi čas. Lahko računamo, da starejša kot tehnologija je, manj je varna. Pri tem moramobiti pozorni na to, da ne gre za starost kartic, temveč za starost vgrajene tehnologije. Kartice lahko namreč najdemo na trgu dolgo potem, ko že zastarajo. Tipično pri oportunističnih, manj kredibilnih in anonimnih (no name) proizvajalcih.

Migracija kartične tehnologije prej ali slej čaka vsakega uporabnika, ključna je le izbira pravega trenutka. Ali bolje rečeno, koliko časa lahko uporabnik še sprejema tveganje posledic kopiranja kartic.

Uporabnikom vsekakor svetujemo, da taktiko migracije začrtajo čim prej, predvidijo potrebne stroške in jih spravijo v plane. Naši strokovnjaki bodo pri tem v pomoč s predlogom najbolj optimalne rešitve.