NE SPREGLEJTE  •  🚀 Vabljeni na brezplačni webinar "TOP 3 trendi v intralogistiki", 23.4.24 od 9.00 - 09.30 ure => REGISTRIRAJTE SE  
Choose languageLanguage
Blog

Ledena gora v svetu označevanja: vidni in nevidni stroški

Ledena gora v svetu označevanja: vidni in nevidni stroški
 
3 minutno branje
Datum
18/11/2020

Vsi poznamo zgodbo o Titaniku, njegova »krvnica«, ledena gora pa se v poslovnem svetu pogosto uporablja za prikaz vidnih in nevidnih stroškov posameznih področij. Ste se kdaj vprašali, kako je videti ledena gora v svetu označevanja?


Zakaj je dobro poznati strukturo ledene gore v svetu označevanja? Predvsem zato, ker je to prvi korak, če želite skrite stroške označevanja spremeniti v vidne in otipljive prihranke. Ter, seveda, poskrbeti za kar najvišjo kakovost, hitrost in učinkovitost označevanja.

Tiskanje (etiket) ima svojo ceno 

Vidni stroški označevanja so očitni. Podjetja potrebujejo strojno in programsko opremo za tiskanje nalepk, torej namensko programsko opremo ter tiskalnike. Pri tem si lahko vsako podjetje (vsaj približno) izračuna, katero rešitev bo uporabljalo in koliko ga bo stala. Cene tiskalnikov, potrošnega materiala, računalnikov in programske opreme so znane. Težje pa je izračunati tisto, kar na prvi pogled ni vidno. In tega ni malo ...

Stroški dela, podpore in vzdrževanja lokalnih rešitev

Podjetja pogosto kar pozabijo, da oblikovanje etikete lahko zahteva več časa in delo številnih ljudi. Stroški dela so tako lahko »raztreseni« po poslovnih enotah ali oddelkih (neredko je oddelek IT zadolžen za pripravo ustreznih etiket), nekatera podjetja pa najemajo tudi zunanje strokovnjake za oblikovanje in programiranje etiket. Vse našteto je strošek, ki ga podjetja pogosto pozabijo upoštevati in prišteti označevanju. 

Uvedba sistema upravljanja in priprave etikete (t. i. LMS) poenostavi delo zaposlenim, ki so vključeni v nastanek etiket, in poceni označevanje. Rešitev LMS hkrati omogoča t. i. odpiranje rešitve navzven, saj lahko podjetje npr. tudi dobaviteljem omogoči tiskanje etiket in si s tem znatno poenostavi (vhodno) logistiko, posledično pa ima manj stroškov, delo v podjetju pa poteka hitreje. 

Vas zanima, katere koristi prinaša digitalna preobrazba označevanja?


Skrb za skladnost, sledljivost, kakovost ... 

Sistemske rešitve imajo veliko prednost tudi takrat, ko se od podjetij zahteva skladnost poslovanja s standardi in zakonodajo. Skladnost, ki malodane vedno sodi med nevidne stroške, naj bo vgrajena v sam projekt označevanja, saj naj že implementirana rešitev skrbi za upoštevanje standardov industrije in podjetja.

Podobno velja za sledljivost. Če je zanjo sistemsko poskrbljeno, tudi na nivoju označevanja, lahko podjetje napake hitro izsledi ter ponovi scenarij njihovega nastanka z namenom ugotavljanja in odprave vzrokov. Odpoklici zaradi napačnih označb izdelkov pogosto vodijo do penalov in celo izgube naročil ter naročnikov.

Zato je zagotavljanje kakovosti izjemnega pomena. Podjetja, ki ne morejo v celoti zaupati svojim procesom, pogosto kopičijo zaloge. A prekomerne zaloge so lahko znaten strošek in nikakor niso v duhu vitke proizvodnje.

Kaj pa odzivnost?

Podjetja o odzivnost le redko razmišljajo kot o strošku, a slaba odzivnost je še eden izmed nevidnih stroškov. Napake in nenačrtovani zastoji linij (npr. če ni etiket) vodijo v slabšo odzivnost, ta pa tudi do izgube posla in naročnikov.  

Pod črto torej velja, da je označevanje še kako pomembno področje, ki ga velja zgledno urediti – nikakor pa naj ne bo ozko grlo poslovanja ali pa celo njegova ledena čer. 

Želite izboljšati proces sledenja in označevanja blaga v vaših poslovnih procesih?