Ne spreglejte  •  Vabljeni na Špicin kadrovski posvet "Prenos dopusta v naslednje koledarsko leto", ki bo online, 12.12.2023, ob 14.uri. Prijava >>  
Choose languageLanguage
Blog

Napredno tiskanje etiket v proizvodnji

Sistemi za označevanje
 
4 minutno branje
Datum
23/02/2022

Uporabljate SAP ali drug poslovno-informacijski sistem? Kako rešujete izziv tiskanja etiket v proizvodnem okolju?


Številna podjetja za upravljanje svojih virov in procesov uporabljajo sodoben poslovno-informacijski sistem, kot so Infor, Navision, Oracle, SAP in podobni. Ta jim vsekakor pomaga digitalno preoblikovati številne notranje procese in doseči povečanje produktivnosti in učinkovitosti. Vendar v praksi še vedno ostane kakšno ozko grlo – npr. označevanje oziroma tiskanje etiket.  

Posebej sistem SAP zna biti do tiskanja etiket precej neprijazen. Podjetja in zaposleni zato iščejo različne rešitve za tiskanje etiket. Ena takšnih je uporaba SAPscript, kjer pa so vse predloge za etikete »vtisnjene« v poslovno-informacijski sistem, torej spreminjanje oblike, vnosnih polj in drugih elementov etikete zahteva (drago) programiranje s strani IT-strokovnjakov. Nekatera podjetja so zato uporabila rešitev Smart Forms in v etikete predelala obrazce za poročila. Tudi to še zdaleč ni učinkovita rešitev, saj prav tako vsaka sprememba zahteva veliko časa. Pa še spreminjajoč element črtne kode je težje implementirati. 

Kaj torej storiti? 

V prednosti so namenske rešitve za upravljanje z etiketami 

Če želite ustvariti resnično agilen postopek označevanja, potrebujete namenski sistem označevanja, tak, ki je bil zasnovan in optimiziran prav za oblikovanje, tiskanje in vzdrževanje etiket. Po možnosti tak, ki premore integracijo v SAP-okolje, kar bo močno olajšalo delo z etiketami v vseh oddelkih. 

Z izbiro sistema za upravljanje etiket in nalepk, ki je izdelan za označevanje s črtno kodo, lahko močno poenostavite postopek ustvarjanja in vzdrževanja etiket, hkrati pa znatno zmanjšate obremenitev oddelka IT. 

Rešitve za upravljanje etiket premorejo orodja za enostavno in hitro oblikovanje etiket, ki uporabnikom omogočajo ustvarjanje nalepk v nekaj minutah, brez programiranja. Z uporabo univerzalnih, inteligentnih predlog etiket in dinamične vsebine lahko hitro oblikujete kompleksne nalepke, ki jih je mogoče uporabiti s katerokoli znamko ali modelom tiskalnika.  

To drastično zmanjša število predlog, ki jih morate ustvariti in vzdrževati. Postopek priprave etiket, ki je prej trajal več tednov, je zdaj mogoče izvesti v nekaj minutah.

Ne iščite napak, preprečite jih 

Cilj uvedbe sistema za upravljanje etiket je povečati hitrost, s katero lahko načrtujete in tiskate etikete. Uporaba sistema, ustvarjenega za označevanje s črtno kodo, ponuja tudi druge prednosti. Sistem za upravljanje etiket na primer vključuje popolnoma integriran sistem za upravljanje dokumentov, ki omogoča vodenje baze podatkov in vseh mogočih predlog etiket. S sistemsko rešitvijo dobite tudi popoln vpogled v zgodovino tiskanja etiket (skupaj z revizijsko sledjo) ter popolno vidljivost vseh, ki so dostopali, spreminjali in tiskali etikete v vašem podjetju.  

Takšna rešitev tudi preprečuje nastanek napak na področju priprave etiket in zaposlenim prihrani ogromno časa. V podjetju Siemens so po zamenjavi sistema za pripravo etiket dosegli drastično izboljšanje. Tiskanje posamezne etikete je z 8 sekund upadlo na vsega 0,3 sekunde

In to prav na račun namenske rešitve za tiskanje etiket, ki jo je ponudnik tesno integriral s poslovnim okoljem SAP in tiskalniki etiket. Prednosti integracije seveda niso omejene zgolj na SAP, temveč lahko sistem za upravljanje in tiskanje etiket integrirate tudi v druge poslovne sisteme, kot so proizvodni sistemi (MES), sistemi za upravljanje skladišč (WMS) ali druge poslovne aplikacije, ki jih uporablja podjetje.  

Preverite, kako lahko Špica optimizira tiskanje etiket v vašem proizvodnem ali skladiščnem okolju.  Pišite nam