NE SPREGLEJTE  •  🚀 Vabljeni na brezplačni webinar "TOP 3 trendi v intralogistiki", 23.4.24 od 9.00 - 09.30 ure => REGISTRIRAJTE SE  
Choose languageLanguage
Blog

Kako varne so RFID kartice?

Kako varne so RFID kartice?
Miro Brejc
Avtor
 
3 minutno branje
Datum
28/07/2018

Zadnjič so mediji zopet pisali o vlomih v hotelske sobe na Hrvaškem. Prav vsako leto kateremu od hotelov zagodejo tatovi in potem se na veliko razpreda o varnosti RFID tehnologije. RFID tehnologija seveda variira v varnosti, a o tem ponudniki cenejših rešitev hotelirjev seveda ne poučijo.

V nadaljevanju več o razlikah med RFID karticami

V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so se začele proizvajati prve luknjaste kodirne kartice, ki so takrat imele preko 4 miljarde kombinacij. Po luknjastih so sledile kartice z magnetnim trakom, danes pa se v glavnem uporabljajo RFID kartice.

stare hotelske kartice

Tisti, ki poznajo RFID tehnologijo kartic, vedo, da obstajajo read/write (beri/piši) ali popularne “pametne” RFID kartice (smartcards z 13,56 MHz frekvence) in starejše “read only” znane kot proximity kartice (125 kHZ).

Generalno gledano, pametne kartice nudijo višji nivo varnosti, saj vsebujejo spominske dele, v katere je moč zapisati številko kartice in jo s šifro “zakleniti”. Tako kartico lahko berejo le čitalci, ki poznajo tudi njeno šifro.

125 kHZ (proximity) kartice se dobi z različnimi tehnologijami posameznih proizvajalcev. Skupno vsem pa je, da nimajo spomina, temveč samo čip s serijsko številko (CSN – chip serial number). Najbolj razširjene kartice tega tipa so na našem tržišču EM41xx. Cena, kot tudi nivo varnosti, je zelo nizka.

Na eBay-u je na voljo naprava za kloniranje EM kartic za manj kot 20 USD. S pomočjo te naprave se prebere CSN številka kartice in jo shraniti na novo, prazno kartico (ki jo dobite skupaj z napravo). Nova klonirana kartica ima tako isti CSN kot originalna in lahko z njo odpremo ista vrata ali sef, kot prvotna kartica.

Potrebujete več informacij o RFID tehnologiji?


Hotelirji se seveda lahko vprašajo, ali je to problem? Koliko incidentov pa se je že zgodilo? Ko se enkrat varnostni incident zgodi, se mora hotel soočiti z upadom gostov in seveda menjavo sistema, s čimer izgubimo prvotno investicijo v manj varne kartice.

Tako lani kot letos smo na Hrvaškem že lahko zasledili varnostne incidente, saj se ideja o kloniranju kartic zelo hitro širi, hotelov, ki so se oskrbeli z manj zanesljivo tehnologijo kartic pa zaradi cenovne dostopnosti veliko, je pričakovati, da se bo število varnostnih incidentov povečevalo, zato previdnost ni odveč.

Po naših izkušnjah se hoteli za menjavo cenovno dostopnejših elektronskih kljuk odločajo tudi zaradi kvalitete same izdelave. Zadnjič nas je kontaktirala stranka, ki se ji je zgodilo, da je gost prišel na recepcijo s kljuko v roki. Na koncu smo se strinjali, da cenovno višji izdelki na dolgi rok vseeno upravičijo svojo ceno.

Gostu bomo srce zaklenili z udobjem, prijaznim osebjem in občutkom varnosti z uporabo kvalitetnih elektronskih ključavnic.

V kolikor pa se želite pogovoriti s strokovnjakom, smo vam vedno na voljo. Za nami je 25 let izkušenj in več kot 300 uspešnih instalacij v hotelirstvu.