NE SPREGLEJTE  •  🚀 Vabljeni na brezplačni webinar "Kako narediti oskrbovalno verigo ZELENO", 15.5.24 od 9.00 - 09.45 ure => REGISTRIRAJTE SE  
Choose languageLanguage
Blog

Kako dvigniti produktivnost zaposlenih v skladišču?

WMS sistem
Aleš Habič
Avtor
 
5 minutno branje
Datum
15/04/2022

Skladiščni sistemi prinašajo rezultate. A ves potencial se navadno ne razvije takoj, saj tudi zaposleni potrebujejo čas, da osvojijo novo rešitev in načine dela.


Sistemi za upravljanje skladiščnega poslovanja (WMS) so zasnovani za izboljšanje vseh procesov, ki se odvijajo znotraj skladišča oziroma distribucijskega centra. Ta napredna programska oprema omogoča podjetjem nadzor in upravljanje skladiščnih operacij od trenutka, ko blago vstopi v skladišče, do njegove odpreme. 

Brezplačna delavnica: Kakšen skladiščni sistem (WMS) je pravi za vas?

  • Na Špici International, Pot k sejmišču 33, Ljubljana-Črnuče
  • 7.6.2022, od 9:00 do 12:00 ure


Uvajanje IT-rešitev na področju logistike dokazano vodi k povečanju zanesljivosti komunikacije (zaposlenih in sistemov), hitrejšemu pretoku zalog in višji ravni storitev. Omogoča tudi večjo delovno učinkovitost in splošno produktivnost zaposlenih. Ni pa to samoumevno. 

Raziskave, objavljene v reviji Economics and Organization of Logistics, razkrivajo, kako implementacija rešitve WMS v skladišču vodi do stalnega povečevanja produktivnosti zaposlenih. Raziskovalci so 12 mesecev merili produktivnost dela v treh različnih skladiščih s blagom široke potrošnje, predvsem prehranskimi izdelki. Meritve so začeli že tri mesece pred implementacijo programske opreme in jih opravljali še devet mesecev po njeni uvedbi. Rezultati so pokazali na velike razlike v produktivnosti skladiščnih delavcev. 

Preoblikovanje skladišča v smeri višje produktivnosti dela

Z uvedbo skladiščne programske opreme za pomoč zaposlenim pri organizaciji vseh procesov v skladišču se je produktivnost dela povečala. Produktivnost skladiščnega osebja se je po uvedbi sistema WMS v povprečju povečala za okoli 40 % v primerjavi s stanjem pred uvedbo. Dodatna ugotovitev: produktivnost dela se je v analiziranem obdobju povečevala v vsakem mesecu analize. Eno od treh skladišč je doseglo stabilizacijo produktivnosti delovne sile na 50 % višji ravni kot pred implementacijo sistema WMS. Bistveno povečanje produktivnosti dela skladiščnega osebja je torej dosegljivo.  

Produktivnost skladiščnega osebja se je po uvedbi sistema WMS v povprečju povečala za okoli 40 % v primerjavi s stanjem pred uvedbo!

Toda rezultati niso takojšnji. Glede na ugotovitve raziskave je trajalo vsaj šest mesecev po uvedbi programske opreme, da se je produktivnost skladiščnih delavcev povečala za 40 %. Študija ocenjuje, da zaposleni v skladišču potrebujejo okoli šestmesečno obdobje t. i. produktivnega učenja, po tem času pa se stopnja (nove) produktivnosti stabilizira. Raziskovalci so tudi mnenja, da bi lahko podjetja, ki uvajajo rešitve WMS v skladišča, imela znatne koristi še hitreje, če bi poskrbela za zagotavljanje usposabljanja zaposlenih že v zgodnjih fazah, saj bi se tako ti hitreje prilagodili delu z novo programsko opremo. 

Želite brezplačen nasvet, kako dvigniti produktivnost zaposlenih v vašem skladišču?


Kot pri vsakem procesu implementacije nove programske opreme je za prilagajanje na nov sistem WMS potrebno prehodno obdobje. Podjetja morajo biti pripravljena na obdobje učenja novega sistema organizacije dela, vodenja in upravljanja. Predvidena učinkovitost je namreč dosežena šele po nekaj mesecih. 

Študija ocenjuje, da zaposleni v skladišču potrebujejo okoli šestmesečno obdobje t. i. produktivnega učenja, po tem času pa se stopnja (nove) produktivnosti stabilizira!

Reorganizacija dela za višjo zmogljivost

V vsakem od preučevanih skladišč je bilo povečanje delovne produktivnosti posledica implementacije rešitve WMS pa tudi sprememb v razporeditvi in organizaciji skladiščnega prostora ter opreme. Uvedba sistema WMS je narekovala tudi reorganizacijo notranjih procesov. Še pred uvedbo nove programske opreme so preučili vsako skladišče posebej. Ena najpomembnejših sprememb je bila razdelitev skladišča na dve conina skladiščenje in pripravo naročil –, ki sta nadomestili klasično razdelitev na območja po skupinah izdelkov (ki je bila v uporabi prej). Druge spremembe so vključevale reorganizacijo prevzemne poti za višjo učinkovitost in optimizacijo lokacij blaga v skladišču glede na število operacij in pogostost pojavljanja posameznega blaga v naročilih.

Ena najpomembnejših sprememb je bila razdelitev skladišča na dve coni – na skladiščenje in pripravo naročil!

undefined


Ob uvedbi sistema WMS so bili spremenjeni tudi postopki za pripravo in odpremo naročil. Naročila so bila obdelana digitalno preko sistema WMS. Na podlagi analize razpoložljivosti in lokacije izdelkov sedaj programska oprema samodejno ustvarja skladiščne naloge in seznam opravil ob upoštevanju rokov trajanja izdelkov in lokacije blaga. Vrstni red izdelkov na seznamu za pripravo naročila je rezultat optimizacije poti, ki jo opravi skladiščno osebje. 

Pred implementacijo sistema WMS je moral komisionar samostojno poiskati izdelke, kar je zahtevalo popolno poznavanje njihove lokacije znotraj skladišča. Po zaslugi uvedbe rešitve WMS se je pot, ki jo opravi komisionar ob pripravi naročila, bistveno skrajšala. Analiza je pokazala, da je v povprečju komisionar v skladišču pred uvedbo sistema WMS in spremljajočih optimizacij za pripravo posameznega naročila prehodil 410 metrov, nato pa le še 170 metrov oziroma kar 59 % manj. Zahvaljujoč rešitvi WMS se je čas priprave naročil bistveno skrajšal, produktivnost zaposlenih pa ustrezno povečala. 

Prehojena pot komisioniranje se je po uvedbi sistema WMS iz 410 metrov zmanjšala na 170 metrov! 

WMS deluje, izkoristite ga

Uvedba IT-rešitev za podporo kompleksnih logističnih procesov je danes postala nuj(n)a. Sistemi za upravljanje skladiščnega poslovanja postajajo nepogrešljivi v skladiščih vseh vrst in velikosti. Podjetja, ki želijo povečati produktivnost zaposlenih v skladišču in/ali distribucijskem centru, lahko to dosežejo s sodobno tehnologijo. Vendar pa se morajo pri tem zavedati, da zgolj namestitev napredne programske opreme ni dovolj – implementacija sistema WMS mora iti z roko v roki z reorganizacijo logističnih procesov in izobraževanjem zaposlenih. Pri vsem naštetem vam seveda lahko pomagajo izkušeni strokovnjaki podjetja Špica.