NE SPREGLEJTE  •  🚀 Vabljeni na brezplačni webinar "TOP 3 trendi v intralogistiki", 23.4.24 od 9.00 - 09.30 ure => REGISTRIRAJTE SE  
Choose languageLanguage
Blog

Deklaracije - vse se začne z ustrezno izbrano in oblikovano etiketo

označevanje izdelkov
 
3 minutno branje
Datum
09/01/2020

Proizvajalci in prodajalci živilskih izdelkov morajo v luči varne uporabe poskrbeti, da so vsi izdelki, ki jih proizvedejo oziroma se znajdejo na njihovih policah ustrezno označeni. Zakoni znotraj EU (Uredba 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom) namreč vzpostavljajo pravice potrošnikov do točnih in verodostojnih informacij o živilskih izdelkih. Pravila označevanja omogočajo prebivalstvu, vpogled v informacije o vsebnosti in strukturi živilskih izdelkov. Standardizirano označevanje naj bi potrošnike vodilo do informirane odločitve pri nakupovanju prehranskih izdelkov. Jasne informacije o izdelku naj bi namreč po raziskavah vodile do boljših potrošnikovih odločitev in postopoma do bolj zdravih prehranjevalnih navad celotne populacije ter posledično do boljšega javnega zdravja.

označevanje izdelkov z etiketami


Katere ključne zahteve na področju živilskih deklaracij za predpakirane izdelke predvideva Uredba o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom?

  • Ustrezna berljivost informacij (predpisana je najmanjša dovoljena velikost pisave),
  • jasna in usklajena predstavitev alergenov na seznamu sestavin,
  • seznam vseh snovi znotraj sestavin,
  • informacije o rafiniranih oljih in maščobah rastlinskega izvora,
  • informacije o prehranskih nadomestkih in
  • smernice za preprečitev morebitne neskladne uporabe.


Kako izbrati ustrezno etiketo za označevanje vaših izdelkov?

Preverite seznam najpogosteje zastavljenih vprašanj in odgovorov, povezanih z izbiro pravilne izbire etiket.


Pet korakov do deklaracije za živila

Ponudniki zapakiranih živil morajo torej na deklaracijah zagotoviti podrobne informacije o izdelkih, obenem pa poskrbeti za uravnotežene lastne izdatke na področju označevanja. Rešitev, ki zadosti obema pogojema se skriva v ustrezni programski opremi, s pomočjo katere oblikovanje in tisk deklaracij postaneta enostavna, nezamudna in ne potrebujeta dnevnih intervencij IT službe.

Pri pripravi in tisku živilskih deklaracij je priporočljivo slediti petim ključnim korakom:

  1. Seznanitev in sledenje zakonskim predpisom za dotično področje
  2. Pridobitev pravih in točnih podatkov za posamezne izdelke ter vnos informacij v podatkovno bazo
  3. Oblikovanje deklaracij za različne vrste izdelkov
  4. Vzpostavitev povezave med oblikovanimi deklaracijami in podatkovno bazo
  5. Tisk deklaracij

Natančno in strokovno izpeljani prvi štirje koraki so zagotovilo za uporabniku prijazen ter časovno in stroškovno učinkovit delovni proces - vsakodnevni tisk etiket. Ker gre za področje, kjer ni prostora za napake (z vidika zakonskih in moralnih kršitev), je priporočljivo in najlažje, če oporo za prve štiri korake poiščete v izkušenem izvajalcu rešitev na področju sistemov za tiskanje, sebi (oziroma svojim zaposlenim) pa prepustite zgolj enostaven in zabaven del – tisk deklaracij.

živilske deklaracije


Izbira primernega materiala

Ko je sistem enkrat postavljen, vas od ustrezne označitve vaših izdelkov loči samo še en korak – to je izbira primernega materiala za etikete. Tukaj je potrebno spretno manevriranje med zakonskimi predpisi, vašimi potrebami in stroškovno vzdržnostjo. Nalepke za označevanje živilskih izdelkov morajo biti skladne s predpisi, nad katerimi drži roko EFSA - European food safety authority, ki določa značilnosti materialov, kateri lahko pridejo v stik z živili (FCM - food contact materials). Poleg zadostitve zakonskim navodilom je potrebno definirati tudi, kako obstojno etiketo potrebujete. To je odvisno predvsem od želenega časovnega obsega berljivosti tiska in od okolja, v katerem se bo pretežno nahajal izdelek. Za izdelke, za katere se predvideva, da bodo zgolj nekaj dni na klasični trgovinski polici se lahko uporabi manj obstojen (vendar cenejši) material kot za označevanje izdelkov, ki se bodo nahajali v hladilniku ali zamrzovalniku. Etikete za označevanje živilskih izdelkov so lahko »bianco«, torej namenjene izključeno informiranju kupcev, ali pa pred natisnjene. Barvne pred potiskane etikete so lahko močno marketinško orodje in pogosto celo bolj odločilen faktor pri odločitvi potrošnika za nakup kot sama vsebina deklaracije. Za več informacij o oblikovanju deklaracijskih etiket ali izbiri ustreznega materiala, nas lahko kontaktirate.

Potrebujete nasvet Špicinega strokovnjaka?

Pokličite nas na telefonsko številko 01/568 08 93 in z veseljem vam bomo svetovali ali pa nam pošlite email.