NE SPREGLEJTE  •  🚀 Vabljeni na brezplačni webinar "TOP 3 trendi v intralogistiki", 23.4.24 od 9.00 - 09.30 ure => REGISTRIRAJTE SE  
Choose languageLanguage
Blog

Ali veste koliko etiket je potrebnih, da ustrezno označimo eno vozilo?

Ali veste koliko etiket je potrebnih, da ustrezno označimo eno vozilo?
 
5 minutno branje
Datum
01/03/2021

Avtomobilska industrija je zagotovo eno najbolj zanimivih področij z vidika označevanja in možnostmi sledenja različnim komponentam avtomobila. Razvoj tehnologije napreduje z vrtoglavo hitrostjo, hkrati pa tudi zahteve po inovativnih raznolikih rešitvah označevanja. Ocenjuje se, da je v vsako vozilo tekom izdelave nameščenih preko 1000 samolepilnih etiket.    

Nekatere nalepke se po končanih procesih odstrani, od drugih pa se pričakuje, da bodo preživele samo vozilo, ne glede na to, kakšna bo njegova življenjska pot.

Ponudniki rešitev na področju označevanja smo soočeni z raznovrstnimi izzivi, saj proizvajalci znotraj avtomobilske industrije potrebujejo nalepke, ki bodo odporne na različne kemikalije, visoke temperature in agresivno fizično obrabo. Portfelj materialov, ki jih ponujamo je bil razvit z enim samim ciljem: zadostiti vsem osnovnim pravilom oskrbovalne verige, tudi v najbolj ekstremnih okoliščinah.

Etikete za avtomobile


Glavne značilnosti nekaterih samolepilnih materialov, ki se jih uporablja v avtomobilski industriji:      

  • odlična lepljivost na plastiko z nizko površinsko energijo,
  • odpornost na visoke temperature in različne kemikalije,
  • trajna obstojnost v mehansko zahtevnih okoljih,
  • rešitve v skladu s standardi avtomobilske industrije WEEE, RoHS, IMDS in testnimi parametri, ki jih zahteva OEMs.

V grobem lahko nalepke, ki se uporabljajo za označevanje v avtomobilski industriji razdelimo v tri glavne skupine, glede na to v katerem delu vozila se nahajajo:

Zunanji deli vozila

Rešitve označevanja zunanjih delov vozila so bile razvite s ciljem dolgoročne zaščite in posledično sledljivosti podatkov na etiketi. Tukaj se uporablja etikete, ki so odporne na vse vremenske vplive, UV svetlobo in sol. Hkrati je pomembno, da se lahko zoperstavijo mehanski obrabi in morebitnim poskusom zlorabe. V avtomobilski industriji se pogosto uporablja tudi  posebne nalepke, ki jih je možno prilepiti na z oljem umazano površino.

Kako pravilno izbrati etiketo, ki ustreza vašim materialom?


Etikete v potniški kabini

Tudi notranjost vozila je dovzetna za poškodbe in onesnaževalce: prisotnost vlage, izpostavljenost UV žarkom in kemikalijam so faktorji, ki lahko trajno uničijo nepravilno izbrane etikete. Certificirani, ustrezno izbrani materiali bodo kos vsem izzivom, s katerimi bodo soočeni. Posebno področje je označevanje plastike z nizko energijo površine in tekstilnih ali penastih delov sedežne garniture. Poleg samolepilnih etiket lahko za označevanje tekstilnih delov uporabimo tudi potiskane tekstilne etikete ali posebne nalepke, ki se jih aplicira pod pritiskom in visoko temperaturo.

Nalepke pod pokrovom motorja

Nalepke v bližini motorja so podvržene najbolj zahtevnim izzivom, saj je to področje, kjer so prisotna velika temperaturna nihanja. Tukaj je potrebna uporaba nalepk, ki bodo preživele temperaturni razpon do 200C (od -40C do +160C). Priporočena je uporaba nalepk, ki bodo odporne na vlago in hkrati zagotovljajjo berljivost in oprijem tudi na površinah, ki so umazane z oljem, odporne pa so tudi na čiščenje s paro in na različne kemikalije.

Označevanje avtomobilskih delov

Posebne zahteve naročnikov

Nekatere aplikacije znotraj avtomobilske industrije zahtevajo povsem specialne materiale. To so tudi nalepke, ki se jih namesti tekom proizvodnje, vendar jih je ob koncu procesa potrebno odstraniti. Zahteva se močan začetni oprijem, vendar tudi možnost enostavne odstranitve brez kakršnihkoli ostankov lepila na podlagi.

Zaradi strahu pred poneverbami in možnostjo preverjanja pristnosti se v avtomobilski industriji vse bolj pogosto uporablja tudi varnostne nalepke. To so nalepke, ki se ob vsakem poskusu odstranitve nepovratno spremenijo in vse vpletene opozorijo na poskus zlorabe. Obstaja več vrst varnostnih nalepk, najbolj primernega pa se lahko izbere glede na zahteve naročnika ali specifiko aplikacije.

Označevanje avtomobilskih pnevmatik z nalepkami

Posebno področje v sklopu avtomobilske industrije je tudi označevanje avtomobilskih pnevmatik z etiketami. Naj gre za marketinško prednatisnjene nalepke, ki jih lahko opazimo v avtomobilskih ali vulkanizerskih salonih ali pa nalepke, katere proizvajalci uporabljajo za označitev pnevmatik tekom izdelave in jih ob koncu odstranijo – v vsakem primeru je potrebna optimalna izbira materiala. Posebno, ekstremno močno lepilo omogoča oprijem tudi na zavitih in vseh mogočih nestandardnih oblikah pnevmatik, hkrati pa mora biti zagotovljena enostavna odstranitev nalepke brez poškodovanja površine pnevmatike ali vpliva na njeno zmogljivost. 

RFID oznake v avtomobilski industriji

V zadnjem obdobju je industrijo »pretresla« objava nemškega Daimlerja, da bo do leta 2025 popolnoma digitaliziral svojo proizvodnjo. Kot posledica tega cilja je nastala direktiva, da morajo vsi Daimlerjevi dobavitelji svoje proizvode označevati s certificiranimi RFID tagi (oznakami). Pričakovati je, da bodo temu zgledu sledili tudi vsi ostali veliki igralci znotraj avtomobilske industrije. Več o označevanju avtomobilskih delov z RFID značkami lahko preberete v tem blogu. Pri Špici vam lahko poleg dobave samih RFID oznak pomagamo tudi pri svetovanju in implementaciji celotnega RFID sistema.

Potrebujete pomoč pri izbiri ustreznega materiala etiket ali pa te želeli testirati?