NE SPREGLEJTE  •  🚀 Vabljeni na brezplačni webinar "Kako narediti oskrbovalno verigo ZELENO", 15.5.24 od 9.00 - 09.45 ure => REGISTRIRAJTE SE  
Choose languageLanguage
Blog

Digitalna transformacija označevanja proizvodov: etiketa ni več le črtna koda

Digitalna transformacija označevanja proizvodov: etiketa ni več le črtna koda
 
4 minutno branje
Datum
06/03/2019

Etiketa s črtno kodo in RFID-jem še vedno ostaja povezovalni člen v oskrbovalni verigi. Opažam pa, da se označevanje proizvodov iz enostavnega opremljanja izdelkov s črtno kodo spreminja v svojevrsten marketinški kanal. Privlačna nalepka s podatki o izdelku ali pošiljki prispeva k višji vrednosti in prepoznavnosti izdelka. Podjetja se zavedajo, da sta vsebina in oblika nalepke prav tako pomembni kot vsebina paketa. Zato označevanje proizvodov vidijo kot celostno zgodbo, v kateri se prepletajo upravljanje delovnega procesa, vsebina in oblika.

Zakaj potrebujem še en program?

Ročno pripravljanje nalepk je zamudno, možnost napak je večja, poleg tega pa ne moremo zagotoviti konsistence pri obliki in fontih, saj lahko kdorkoli spreminja vsebino etiket.

Na primer: v izmišljenem podjetju »Sladkosned« imajo obrate za izdelavo piškotov, drobnega svežega peciva in tort. Vsak od teh obratov ima svoj sistem za označevanje proizvodov. Pri ročnem sistemu etiketiranja imajo lahko izdelki iz teh treh obratov popolnoma različne etikete. Poleg tega morajo opravljati trojno delo z vidika administracije sistema. Z uporabo centraliziranega sistema pa zaposleni v program vnese podatke, kot so EAN koda, podatki o proizvajalcu, rok uporabe itd. (ali pa jih pridobi iz podatkovne baze), oblika in velikost etikete, fonti, velikost besedila in postavitev podatkov na njej pa so sistemsko določeni. Etikete so shranjene centralno in lahko tudi verzioniramo.

Čas je denar

Poleg estetskih elementov ima namenska programska oprema za etiketiranje tudi velik finančni učinek. Z učinkovitim sistemom označevanja proizvodov lahko zagotovite hitrejšo oskrbovalno verigo in s tem večjo konkurenčnost na trgu. Po rezultatih raziskave, ki je objavljena na spletni strani barcode.com, 82 % vprašanih v postopku etiketiranja sicer uporablja definiran delovni tok in odobritve, a veliko dela še vseeno poteka ročno in ni povezano s centralnim sistemom. To povzroča dodatne cikle v procesu dela, večje je tudi tveganje za zavrnitve pri pregledovanju in odobritvi nalepk. S centraliziranim označevanjem proizvodov lahko čas za pripravo nalepk s tednov in mesecev skrajšate na dneve. Ob uvedbi novih produktov ali večjih spremembah na nalepkah je ta prihranek pri času še posebej dragocen.

Skladnost in sledljivost z uporabo tehnologije RFID

Etikete so del živega sistema. To pomeni, da se konstantno spreminjajo in vsebujejo vedno več podatkov, ki prihajajo iz različnih sistemov. Časi, ko sta bili na nalepki le EAN in črtna koda, so minili, zdaj ju dopolnjujejo prevodi, slike in podatki o proizvajalcu. Nekatera podjetja sicer uporabljajo sisteme za upravljanje vsebine (CMS), veliko pa jih podatke še vedno hrani na dokumentnem sistemu, ki ni integriran s sistemom za označevanje proizvodov. Tak sistem je težko upravljati, pregledovati in zagotavljati točnost podatkov.

Z uvedbo centraliziranega sistema etiketiranja zagotovite skladnost, sledljivost sprememb in beleženje potrjevanja. To je zlasti pomembno v medicini, farmaciji, kemijski in prehrambni industriji. Proizvodom, opremljenim z RFID kodami lahko lokacijsko sledite in ob odstopanjih od predvidenega postopka ustrezno ukrepate.

Odkrijte potencial svoje oskrbovalne verige!


Centraliziran nadzor in neprekinjeno delovanje

Centralizirana aplikacija z razpršenim tiskanjem na več lokacijah zagotavlja 100 % razpoložljivost rešitve in konsistenco. Upravljavcem sistema tak način olajša delo, saj se spremembe in nadgradnje izvedejo na vseh lokacijah hkrati, vzdrževanje je enotno, to pa omogoča skladnost z zakonodajo in standardi ter povečuje integriteto znamke.

Včasih se pojavi pomislek glede vzdrževanja povezave med matično lokacijo in ostalimi enotami. Kaj se zgodi, če je povezava prekinjena? Pomembno je, da posamezne enote delujejo, tudi če »mama« ne deluje, saj mora biti etiketiranje možno v vsakem trenutku. V ta namen se v posameznih enotah vzpostavi sistem nadomestnega načina delovanja, ki teče lokalno. Ko je povezava z matično enoto ponovno vzpostavljena, se podatki sinhronizirajo.

Neodvisno etiketiranje na lokacijah

Dislocirane enote, kot so pogodbeni izvajalci, skladišča in distribucijski centri, pogosto želijo določeno stopnjo avtonomije. Pri tem gre za lokalno specifične zahteve glede etiket, ki na drugih lokacijah niso aktualne. V takšnih primerih se izvede prilagoditev etikete za določeno lokacijo, ki pa je z namenom ohranjanja konsistence vodena centralno.

Razmišljate o digitalni preobrazbi vašega sistem označevanja?

Z rešitvijo Frontman LMS boste:

  • pridobili celovit nadzor nad procesom označevanja, 
  • zmanjšali število napak in 
  • povečali učinkovitost dela zaposlenih.

Na Špicini spletni strani preberite, kako vam lahko pomagamo posodobiti sistem označevanja proizvodov.


Povzeto po: Barcode.com: Top 5 Trends in Labeling.