Blog

Črtna koda ali RFID?

15/06/2018
Rešitve: Vse rešitve SCM
Industrije: Vse industrije
Črtna koda ali RFID?

S črtnimi kodami in/ali RFID tehnologijo se slej ko prej sreča vsak, ki želi izboljšati učinkovitost in zmanjšati stroške poslovanja v oskrbni verigi. V tem blogu pa vam bi rad kratko predstavil, katera tehnologija – RFID ali črtna koda – je boljša za vaše izzive.

Naj kar takoj povem, da enostavnega odgovora, katera tehnologija je bolj učinkovita in bolj zanesljiva, ni. Zato je potrebno dobro razmislit in preučiti v katero smer iti. Kar je gotovo pa je to, da obe tehnologiji zmanjšujeta napake zaradi človeškega faktorja in naredita proces identifikacije hiter.

Črtna koda je in kot kaže tudi bo ostal prevladujoč način označevanja izdelkov. Spodaj pa so navedeni nekatere lastnosti, ki naredijo RFID tehnologijo bolj uporabno kot je črtna koda:

 • Ne-vidnost:

  RFID čitalec lahko prebere RFID značko, tudi če ni v njegovem direktnem vidnem polju. Pogoj je, da je značka v območju branja RFID čitalca. Ko uporabljate črtne kode, morate te vedno približati čitalcu kod in če je le ta 1D, mora biti koda tudi v pravi orientaciji, da je odboj svetlobe od etikete dekodiran.
 • Eden proti mnogo:

  RFID tehnologija omogoča sočasno branje tudi do sto značk na sekundo.
 • Podatki:

  RFID značka vsebuje unikatno kodo, kar pomeni, da lahko vsak posamezen izdelek (v kolikor to predstavlja prednost) sledite kot individualen.
 • Fleksibilnost:

  zapisa na črtni kodi ni mogoče spreminjati, dočim na RFID znački lahko zapis, v kolikor je to omogočeno, spremenite.
 • Robustnost:

  že zaradi narave tehnologije RFID značke potrebujejo ohišje, kar jim omogoča, da RFID preživi težje pogoje (stik s kemikalijam, udarce, prah, itd.).
 • Hitrost:

  izvedba inventure je s pomočjo RFID tehnologije tudi do 100krat hitrejša. Trgovec Gerry Weber poroča, da s pomočjo RFID tehnologije dosegajo branje 25.000 izdelkov na uro, s pomočjo črtne kode pa 250 izdelkov na uro.
 • Avtomatizacija:

  ko je RFID sistem vzpostavljen, lahko procese sledenja v največji možni meri avtomatiziramo z minimalno možno participacijo ljudi.

RFID-Ali-Črtna-Koda

Seveda pa ima RFID tehnologija svoje omejitve, ki jih je potrebno pri zasnovi projekta razumeti in upoštevati. Najpomembnejša je ta, da 100% branja RFID značk ni. Lahko se temu s pametno postavitvijo in nastavitvijo RFID anten bolj ali manj približamo, lahko pa to dejstvo sprejmemo in proces nastavimo tako, da je zaznava izdelkov označenih z RFID značkami 100%. To storimo na primer s povratno informacijo branja preko zaslona, preko najav v RIP sistemu ali pa tako, da postavimo več točk branja v oskrbovalni verigi.

V vašem podjetju razmišljate, kako izboljšati proces sledenja ali označevanja? Morda je RFID pravi odgovor za vaše izzive.

Za več informacij in svetovanje pri izbiri prave rešitve, se nam oglasite.