NE SPREGLEJTE  •  🚀 Vabljeni na brezplačni webinar "TOP 3 trendi v intralogistiki", 23.4.24 od 9.00 - 09.30 ure => REGISTRIRAJTE SE  
Choose languageLanguage
Blog

Cena RFID opreme

Cena RFID opreme
 
3 minutno branje
Datum
28/01/2019

Ko se pogovarjamo o koristih uporabe RFID tehnologije, se prej ali slej pojavi vprašanje, koliko stane ta tehnologija. Pred leti je bil RFID res drag in je le redko upravičil svoje koristi. V zadnjih letih pa je cena RFID čitalce in predvsem RFID značk padla in je vedno bolj primeren za označevanje in sledenje raznih vrst artiklov, tudi za enkratno uporabo. Še vedno imajo veliko prednost aplikacije v zaprtem krogu, ko enkrat označen predmet večkrat sledimo ozirom se dalj časa pojavlja znotraj procesa. Tak primer je označitev transportnih enot, palet ali vozičkov.

Med najbolj znanimi velikimi uporabniki RFID tehnologije so Decathlon, Zara in Marco Polo. Tukaj si lahko preberete študije primerov slovenskih podjetij, ki so nam zaupala implementacijo RFID projektov.

Kakšna pa je trenutno cena RFID opreme?

Najprej moramo pojasniti, da je investicija v RFID sistem sestavljena iz vsaj naslednjih štirih elementov:

  • RFID značke,
  • RFID antene, čitalci in njihova montaža in ožičenje,
  • SW rešitev za zbiranje podatkov iz RFID sistema,
  • vmesniki in spremembe na zalednem sistemu (ERP, WMS, MES…).

V nadaljevanju bomo podali grobo oceno cen za posamezni element RFID sistema. Več o naši ponudbi pa tu.

Cena RFID značk

Cena RFID značka je v zadnjih letih padala, predvsem zaradi vedno večje proizvedene količine značk in s tem povezane industrializacije proizvodnje. Najcenejše so papirne RFID nalepke, ki jih lahko dobite ža za 0,10 EUR za kos, lahko tudi ceneje. Upoštevati je potrebno, da pri vseh naročilih takih cenejših RFID nalepk vedno obstaja neka minimalna količina, ki jo morate naročiti.

Če želite RFID označbe, ki so trajne ali primerne za pritrditev na kovinske podlage, se cena seveda dvigne. Več o RFID značkah si preberite v tem članku.

Nekaj osnovnih RFID nalepk za lepljenje na kovinske podlage si lahko ogledate in naročite tudi na našem katalogu opreme.

Za povpraševanje cenejših RFID nalepk se obrnite na našo strokovno ekipo.

Cena RFID čitalcev

Če se najprej osredotočimo na fiksne RFID čitalce, lahko takole na palec rečemo, da stane en montiran in povezan čitalec z eno anteno cca. 2.000 EUR. Sam čitalec je seveda cenejši, vendar ga je potrebno tudi namestiti, umeriti in povezati. Če od čitalca zahtevamo, da komunicira preko WIFI ali GSM omrežja, bo to malo dražje. Prav tako se podraži, če moramo postaviti več anten, kot je na primer navada pri postavitvi na vrata skladišč ali proizvodnje.

Učinkovitost RFID tehnologije se začne pri ustrezni opremi


Cena SW rešitve za zbiranje podatkov iz RFID sistema

Podatke iz RFID čitalcev je potrebno še prebrati, sfiltrirati in jih zapisati v tak format, da ga bodo zaledne aplikacije sposobne prebrati. Za te potrebe smo na Špici razvili rešitev Frontman RFID, ki omogoča:

  • zajem odčitkov iz RFID čitalcev (Motorola, Zebra, Honeywell),
  • filtriranje odčitkov glede na enostavna pravila (ignoriranje večkratnih odčitkov, dodajanje konteksta zajema, lokacije),
  • zapisovanje obogatenih odčitkov v podatkovno bazo (Microsoft SQL, Oracle, Postgres).
  • fleksibilen licenčni model (licenca za vsako odčitovalno mesto in licenca za centralni del rešitve).

Cena licence za Frontman RFID rešitev je odvisna od števila RFID čitalcev in znaša okoli 500 EUR na čitalec, pri večjem številu čitalcev pa se seveda zmanjša.

Spremembe v zalednem sistemu

Pri uvedbi RFID sistema ne smemo pozabiti na nujne spremembe v zalednih ERP, WMS ali MES sistemih. Tam se morajo v končni fazi zbrati in validirati vsi podatki. Včasih se zaradi uvedbe RFID spremenijo tudi postopki dela, kar je potrebno podpreti v zalednih sistemih. Na teh področjih Špica lahko nastopi kot svetovalec ali arhitekt rešitve.

Cene so se v zadnjem času precej umirile in ne pričakujemo bistvenih sprememb.

Ne pozabite, da okolje lahko precej moti RFID signale. Posebej pozoren je potrebno biti pri lepljenju RFID značk na kovinske podlage in na večje kovinske površine. Manjše kovinske konstrukcije pa navadno ne povzročajo pomembnejših ovir za RFID.

Imate vprašanje za RFID strokovnjaka?