Choose languageLanguage
Blog

Bluetooth kontrola pristopa v inkubatorju Katapult

Bluetooth kontrola pristopa v inkubatorju Katapult
Jan Makoter
Avtor
 
2 minutno branje
Datum
11/09/2018

Pred časom je na Security Summitu v Beogradu Tone Stanovnik predstavil študijo primera ene prvih Špicinih instalacij kontrole pristopa s pomočjo bluetooth tehnologije.

V podjetju DeweSoft pričenjajo s projektom inkubatorja z imenom Katapult. Ker bo fluktuacija najemnikov prostorov inkubatorja velika, so se želeli izogniti problemu kopiranja mehanskih ključev ali pozabljanja vračanja mehanskih ključev.

Z RFID karticami bi sicer zadevo omilili, a še vedno bi bil strošek izgubljenih ali ne vrnjenih kartic, nezanemarljiv.

Tako je padla ideja o kontroli pristopa s pomočjo pametnih telefonov, ki jih člani start up podjetij skoraj vedno imajo.

Dodeljevanje pristopnih pravic tako poteka preko e-maila in so vezane na telefon ter e-mail. Rok trajanja pravic je omejen na dogovorjeno dobo najema prostorov ter na določene pristopne bariere. V sistemu seveda ostaja sled kdo je kdaj vstopal skozi katera vrata, kar bo olajšalo morebitne revizije varnostnih incidentov.

Uporabniki tako lahko nemoteno s prislonjenim mobilnega telefona ob čitalec, ki preko bluetooth komunikacije s telefona prebere pristopne uporabnikove avtentifikacijske podatke in v primeru pozitivnega odgovora iz baze, sproži električni ključavnici signal, da se ta odklene. Podatki so ustrezno šifrirani, kar zmanjša možnost zlorab in vlomov.

Zakaj si vse več podjetij (in tudi finančnih institucij) želi biti odprtih vrat, hkrati pa vseeno zagotavljati ustrezno varnost in kako to doseči, predstavljamo v posnetku Špicine prezentacije na Security Summit-u:

Želite odpirati vrata z mobilnim telefonom?