NE SPREGLEJTE  •  🚀 Vabljeni na brezplačni webinar "TOP 3 trendi v intralogistiki", 23.4.24 od 9.00 - 09.30 ure => REGISTRIRAJTE SE  
Choose languageLanguage
Blog

Dvoboj kratic v proizvodnji: AMR vs AGV

 Dvoboj kratic v proizvodnji: AMR vs AGV

Poznate AGV-je in AMR-je? Nič hudega, po branju tega prispevka vam bo vse jasno.


V obeh primerih gre za kovinske škatlice ali kar škatle na koleščkih, ki se vozijo pretežno po proizvodnih in skladiščnih okoljih, pogosto pa kaj tovorijo ali vlečejo. A s pomembno razliko. Čeprav so si na videz zelo podobne, ene to počno precej pametneje od drugih. 

Avtomatizirano vodeno vozilo (AGV; automated guided vehicle) je robot, ki začrtani poti sledi po označenih dolgih črtah ali žicah v tleh, lahko pa za navigacijo uporablja radijske valove, kamere, magnete ali laserje. Vozi se po zanj točno določenih in vnaprej predvidenih poteh. Svet izven njih zanj skoraj ne obstaja. Roboti AGV se najpogosteje uporabljajo v industrijskih aplikacijah za prevoz težjih ali lažjih materialov okoli velike industrijske stavbe, na primer tovarne ali skladišča, pa tudi znotraj prostorov.  

Avtonomni mobilni roboti (AMR; autonomous mobile robots) so v primerjavi z roboti AGV precej inteligentnejši in tudi bolj avtonomni. Čeprav za navigacijo uporabljajo podobne tehnologije (in še brezžično omrežje), pri svojem gibanju niso omejeni na vnaprej določene poti. Znajo namreč »skenirati« prostor in izdelati njegov virtualni tloris ter poiskati pot do cilja tudi ob morebitni novi oviri. Avtonomni mobilni roboti so preprost in stroškovno učinkovit način za avtomatizacijo ravnanja z materiali in internih prevozov v skoraj vseh situacijah, v katerih bi sicer morali zaposleni potiskati vozičke po objektu ali okoli njega. 

Vas zanima več o AMR robotih?


AMR : AGV = 1 : 0 bi lahko zapisali. 

A to še ni vse. 

Ob opisu robotov AMR sem med lastnostmi zapisal, da se znajo izogibati oviram. In to zelo uspešno. Za razliko od robotov AGV, ki ob naletu na oviro preprosto čakajo, da se ta odstrani. Tako smo v proizvodnih in skladiščnih okoljih neredko priča scenariju, kako že drobna ovira (npr. koš za smeti) v bližini začrtane poti vozila AGV le-tega povsem zaustavi. Podjetje pa s tem izgublja čas in denar, produktivnost pada. Posebej ironične pa so situacije, če se na kakšnem ožjem prehodu (npr. med vrati) srečata dva AGV-ja in čakata en drugega. 

AMR : AGV = 2 : 0  

Roboti AMR so precej inteligentnejši od vozil AGV. Zadnji opisani situaciji se znajo izogniti na račun učinkovite medsebojne lokacije. Ne glede na to, kako hitro »šibajo« po skladišču ali proizvodnji, pri robotih AMR ne prihaja do trkov. Še več, ker komunicirajo med seboj, se tudi »pogovorijo« o ovirah – če eden izmed robotov zazna novo oviro v prostoru, jo bodo v svojo sliko prostora prinesli tudi drugi in se ji izognili brez dodatne izgube časa za ugotavljanje, za kakšno oviro gre. Roboti AMR namreč premorejo inteligentno navigacijo. 

AMR : AGV = 3 : 0, torej

Na Špici kavo včasih postrežejo kar roboti... :)


To pa še ni vse.  

Na račun opisanega samostojnega delovanja so roboti AMR veliko bolj prilagodljivi kot vozila AGV. AGV so, kot že zapisano, omejeni na sledenje strogi poti, ki je vgrajena v objekt – navadno je nameščena v tleh. To pomeni, da so njihove delovne naloge omejene, zato AGV v svoji življenjski dobi pogosto opravlja eno in isto nalogo. Spremembe so namreč predrage, da bi bile stroškovno učinkovite. Roboti AMR pa za spremembo delovnih nalog potrebujejo le preproste programske prilagoditve, zato lahko isti robot na različnih lokacijah opravlja različne naloge, samodejno pa svoje delovanje prilagodi tako, da ustreza spremenljivim okoljem in proizvodnim zahtevam.  

AMR : AGV = 4 : 0 

Inteligenca v proizvodnji šteje dvojno. Naloge robota AMR je moč nadzorovati prek robotovega vmesnika ali konfigurirati s programsko opremo za nadzor flote robotov. V tem primeru programska oprema samodejno dodeli prednostne naloge in izbere robota, ki je glede na položaj in razpoložljivost najbolj primeren za določeno nalogo. Ko je naloga ustvarjena, zaposlenim ni treba porabljati časa za usklajevanje dela robotov, kar jim omogoča, da se osredotočijo na delo z visoko vrednostjo, ki več prispeva k uspehu podjetja. 

AMR : AGV = 5 : 0 

Robote AMR krasi tudi stroškovna učinkovitost. Čeprav je robot AMR sestavljen iz precej naprednejše tehnologije kot robot AGV, je celovito gledano pogosto cenejša rešitev. Kako je to mogoče? Robot AMR vendarle ne potrebuje žic, magnetnih trakov ali drugih dragih sprememb stavbne infrastrukture, zato je njegovo uvajanje v proizvodnjo in/ali skladišče bistveno hitrejše in cenejše; praktično brez za podjetje dragih motenj proizvodnih procesov.  

AMR roboti: odgovori na pogosta vprašanja


AMR : AGV = 6 : 0 

Prav na račun nizkih začetnih stroškov in hitre optimizacije procesov se naložba v najem robota AMR večini podjetij povrne že v pol leta, nekaterim tudi že po prvem mesecu. Naložba v najem ali nakup robotov AGV ima daljšo dobo povrnitve, v primeru nakupa je ta več let. 

AMR : AGV = 7 : 0 

Menda je sedaj jasno, kdo je zmagovalec tega dvoboja? 

Pa dobro izberite.

Špica je svojo ponudbo rešitev za povečanje produktivnosti dopolnila z avtonomnimi mobilnimi roboti, ki si jo lahko ogledate tukaj. Na vaša vprašanja z veseljem odgovorimo in svetujemo pri uvedbi AMR v vaše skladišče.

Zanima me več o robotih: