NE SPREGLEJTE  •  🚀S Pravilnikom o delovnem času ukrojite delovni čas zaposlenih po svojih potrebah. >> Spoznajte Pravilnik   
Choose languageLanguage
Študija primera

Kontrola pristopa in postopek registracije vozil delujeta kot eno

Kontrola pristopa in postopek registracije vozil delujeta kot eno Kontrola pristopa in postopek registracije vozil delujeta kot eno

Slovensko podjetje Iskra Mehanizmi za stranke po vsem svetu razvija rešitve s področja mehatronike, finomehanike, elektromehanike in elektronike. Podjetje se zaveda pomena varnosti in dobre uporabniške izkušnje svojih zaposlenih in gostov. Zaradi težav z obstoječim sistemom za vodenje evidence delovnega časa in sistemom za kontrolo pristopa so v podjetju Iskra Mehanizmi iskali nove rešitve. Izbrane so bile Nedapove daljnosežne rešitve UHF RFID in rešitve ANPR, ki ob integraciji s Špicinimi rešitvami omogočajo varno kontrolo pristopa za vozila zaposlenih in gostov.

undefined


 • Podjetje: Iskra Mehanizmi, d.o.o
 • Panoge: Avtomobilska, medicina, aparati, industrij
 • Leto ustanovitve: 1960
 • Število zaposlenih: 840 zaposleni
 • Prihodki od prodaje (2021): 101,5 M €
 • Spletna stran: www.iskra-mehanizmi.si

Iskramehanizmi 

Iskra Mehanizmi je slovensko podjetje s kar 60-letnimi izkušnjami na področju finomehanike, elektromehanike in elektronike. Podjetje, ki je povsem izvozno usmerjeno, slovi po razvoju in trženju naprednih sistemov, izdelkov in tehnologij. Njegovi trije največji izvozni trgi so Nizozemska, Nemčija in Avstrija. Leta 2021 se bodo spominjali predvsem po premestitvi sedeža podjetja na strateško lokacijo ob Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Selitev je za podjetje zgodovinskega pomena predvsem zato, ker omogoča širjenje poslovnih dejavnosti v prihodnjih letih. Istega leta so razširili tudi svoj sistem za kontrolo pristopa (z enako opremo), in sicer z novim proizvodnim obratom v bosansko-hercegovski Gradiški

Iskanje uporabniku prijazne rešitve za vsakega gosta

V Iskra Mehanizmih ogromno pozornosti posvečajo optimizaciji procesov, ki morajo biti prijazni za zaposlene in goste. Zaradi težav z obstoječim sistemom za vodenje evidence delovnega časa in sistemom za kontrolo pristopa ter izgradnje novega objekta leta 2021 so v podjetju nastale nove potrebe. Želeli so si celovite regulacije področja obiskov, ki bi poenostavila delo vseh zaposlenih in gostom zagotovila odlično uporabniško izkušnjo.

Nedapov daljnosežni sistem UHF RFID za kontrolo pristopa vozil

Zaradi zahtev po natančni sledljivosti so v podjetju Iskra Mehanizmi za nov sistem vodenja evidence delovnega časa in kontrolo pristopa izbrali Nedap in Špico. Za kontrolo pristopa zaposlenih na parkirišče so izbrali Nedapove UHF-čitalnike uPASS Target. Nedapov uPASS Target je visokokakovostni čitalnik UHF RFID za daljnosežno identifikacijo vozil. V kombinaciji z Nedapovimi ploščicami UHF za vetrobranska stekla omogoča identifikacijo vozil z razdalje do 10 metrov (33 čevljev). S tem, ko smo na vozila zaposlenih namestili ploščice UHF za vetrobranska stekla, opremljene z edinstveno identifikacijsko številko, smo omogočili hiter in varen dostop do parkirišča.

V Iskra Mehanizmih so se odločili tudi za Nedapove kartice UHF Combi, namenjene zaposlenim, ki potrebujejo dostop do parkirišča in objekta(-ov). Kartica UHF Combi združuje funkcionalnost daljnosežne UHF-kartice in kratkosežne tehnologije pametnih kartic. Tako je z eno samo kartico omogočen dostop vozil in vstop v objekte. Tovrstne rešitve lahko v skladu s pravicami in željami zaposlenim omogočajo varen in preprost dostop do vseh poslopij, kjer je potrebna njihova prisotnost.

S tem, ko smo zaposlenim ponudili tehnologijo RFID/UHF, smo jim omogočili dostop do parkirišča in uporabo različnih samopostrežnih storitev v podjetju, kot so fitnes, kavomati, malica in podobno. Razvijamo tudi integracijo kartic UHF z električnimi polnilnimi postajami. Tudi te bodo zaposlenim in gostom na voljo undefined kot  samopostrežna storitev. Poleg tega smo za identifikacijo in najavo tovornjakov izbrali napredno kamero ANPR Lumo. Prepoznavanje registrskih tablic in integracija s Špicinim sistemom za kontrolo pristopa, ki je podprt z algoritmom strojnega učenja, sta se izkazala za stroškovno učinkovito rešitev, ki je znatno povečala  učinkovitost naše logistike.«

Vsestranska kamera za prepoznavanje registrskih tablic: ANPR Lumo

Za vozila, ki jim je treba omogočiti občasen (zaposleni) ali izreden (gostje) dostop, je bila izbrana Nedapova kamera ANPR Lumo, ki je popolna za tovrstne primere. ANPR Lumo je vsestranska kamera za prepoznavanje registrskih tablic, ki lahko vozilo prepozna po registrski tablici. Napredna kamera z dometom od 2 do 10 metrov omogoča povsem preprosto prepoznavanje vozil na parkirišču. Algoritmi globokega učenja omogočajo izjemno natančnost.

Poleg identifikacije vozil na parkirišču je bila kamera ANPR Lumo izbrana tudi za najave dostavnih tovornjakov. Sistem najave tovornjakov je bil na lokaciji podjetja integriran s Špicino rešitvijo za kontrolo pristopa, ki upravlja ključavnice in videonadzorni sistem. Kamere prepoznajo registrsko številko vozila in preverijo ujemanje s podatki o najavljenem transportu, vratar pa dodatno preveri voznikove podatke ob prvem obisku podjetja. Prevozniki lahko v aplikaciji za najavo transporta v koledarju izberejo časovno okno in (ob času prihoda) prosto točko za nakladanje oz. razkladanje. Sistem podatke posreduje tudi v skladišče, kjer so nameščeni digitalni zasloni, ki osebju v skladišču prikazujejo najavljene transporte.

Varna kontrola pristopa in postopek registracije za viličarje

Za dostop do podjetja Iskra Mehanizmi pa se ni treba registrirati le zaposlenim. To morajo storiti tudi ponudniki logističnih in transportnih storitev. Pred vstopom na lokacijo podjetja je treba za vsakega viličarja sporočiti načrtovani čas prihoda in odhoda, ime voznika in prevozno sredstvo. Za samodejno identifikacijo vozil pri hitro dvižnih sekcijskih vratih so bil izbrani čitalniki uPASS Reach družbe Nedap. Viličarji so opremljeni z Nedapovo identifikacijsko ploščico, ki se imenuje UHF Heavy Duty Tag. Ploščica z obstojno zasnovo omogoča dolgotrajno uporabo na prostem v industrijskih okoljih. Ploščica UHF Heavy Duty Tag je stroškovno učinkovita rešitev za primere, ko je treba na zunanjo karoserijo vozila namestiti identifikacijsko oznako. Ploščica UHF Heavy Duty Tag, ki temelji na pasivni tehnologiji UHF (± 900 MHz), s čitalnikom uPASS Reach omogoča identifikacijo z razdalje do 5 metrov (16 čevljev).

»Špica je svoj sistem za kontrolo pristopa uspešno integrirala z Nedapovim sistemom za identifikacijo tovornjakov. Rešitev predstavlja pomembno dodano vrednost za Iskra Mehanizme, saj združuje varnost in prožnost na področjih, ki so ponavadi težje združljiva. V Špici smo ponosni, da lahko pri tako undefined zahtevnem  projektu sodelujemo z dvema partnerjema, ki sta strokovnjaka na svojih področjih," pojasnjuje Tone Stanovnik, direktor in lastnik podjetja Špica International d.o.o.

Pregled prednosti

 • Zanesljiva rešitev za vodenje evidence delovnega časa in kontrolo pristopa, ki temelji na sodobni tehnologiji: ANPR, BLE, UHF,
 • večja varnost,
 • boljši pregled nad gosti,
 • boljši pregled nad prihodi tovornjakov in viličarjev,
 • boljši nadzor nad podatki v realnem času,
 • avtomatizirani procesi in manj administracijskih del,
 • zagotovljena podpora s pogodbo o vzdrževanju