NE SPREGLEJTE  •  🚀 Vabljeni na brezplačni webinar "Kako narediti oskrbovalno verigo ZELENO", 15.5.24 od 9.00 - 09.45 ure => REGISTRIRAJTE SE  
Choose languageLanguage
Blog

Črtna koda ali RFID?

Črtna koda ali RFID?

S črtnimi kodami in/ali RFID tehnologijo se slej ko prej sreča vsak, ki želi izboljšati učinkovitost in zmanjšati stroške poslovanja v oskrbni verigi. V tem blogu pa vam bi rad kratko predstavil, katera tehnologija – RFID ali črtna koda – je boljša za vaše izzive.

Naj kar takoj povem, da enostavnega odgovora, katera tehnologija je bolj učinkovita in bolj zanesljiva, ni. Zato je potrebno dobro razmislit in preučiti v katero smer iti. Kar je gotovo pa je to, da obe tehnologiji zmanjšujeta napake zaradi človeškega faktorja in naredita proces identifikacije hiter.

Črtna koda je in kot kaže tudi bo ostal prevladujoč način označevanja izdelkov. Spodaj pa so navedene nekatere lastnosti, ki naredijo RFID tehnologijo bolj uporabno kot je črtna koda: 

1. Ne-vidnost

RFID čitalec lahko prebere RFID značko, tudi če ni v njegovem direktnem vidnem polju. Pogoj je, da je značka v območju branja RFID čitalca. Ko uporabljate črtne kode, morate te vedno približati čitalcu kod in če je le ta 1D, mora biti koda tudi v pravi orientaciji, da je odboj svetlobe od etikete dekodiran.

2. Eden proti mnogo

RFID tehnologija omogoča sočasno branje tudi do sto značk na sekundo.

3. Podatki

RFID značka vsebuje unikatno kodo, kar pomeni, da lahko vsak posamezen izdelek (v kolikor to predstavlja prednost) sledite kot individualen.

Vas zanima, kako z RFID tehnologijo prihraniti in avtomatizirati postopke?


4. Fleksibilnost

Zapisa na črtni kodi ni mogoče spreminjati, dočim na RFID znački lahko zapis, v kolikor je to omogočeno, spremenite.

5. Robustnost

Že zaradi narave tehnologije RFID značke potrebujejo ohišje, kar jim omogoča, da RFID preživi težje pogoje (stik s kemikalijam, udarce, prah, itd.).

6. Hitrost

Izvedba inventure je s pomočjo RFID tehnologije tudi do 100krat hitrejša. Trgovec Gerry Weber poroča, da s pomočjo RFID tehnologije dosegajo branje 25.000 izdelkov na uro, s pomočjo črtne kode pa 250 izdelkov na uro.

7. Avtomatizacija

Ko je RFID sistem vzpostavljen, lahko procese sledenja v največji možni meri avtomatiziramo z minimalno možno participacijo ljudi.

RFID ali črtna koda?

Seveda pa ima RFID tehnologija svoje omejitve, ki jih je potrebno pri zasnovi projekta razumeti in upoštevati. Najpomembnejša je ta, da 100% branja RFID značk ni. Lahko se temu s pametno postavitvijo in nastavitvijo RFID anten bolj ali manj približamo, lahko pa to dejstvo sprejmemo in proces nastavimo tako, da je zaznava izdelkov označenih z RFID značkami 100%. To storimo na primer s povratno informacijo branja preko zaslona, preko najav v RIP sistemu ali pa tako, da postavimo več točk branja v oskrbovalni verigi.

Razmišljate, kako izboljšati proces sledenja ali označevanja v podjetju?

Morda je RFID pravi odgovor za vaše izzive.