NE SPREGLEJTE  •  🚀 Vabljeni na brezplačni webinar "Kako narediti oskrbovalno verigo ZELENO", 15.5.24 od 9.00 - 09.45 ure => REGISTRIRAJTE SE  
Choose languageLanguage
Blog

Linerless etikete v logistiki

Linerless etikete v logistiki
Špica International
Avtor
Špica International
 
4 minutno branje
Datum
03/01/2024

Enega izmed glavnih izzivov industrije označevanja s samolepilnimi etiketami predstavljajo odpadki, ki jih puščamo za seboj. Še posebej problematičen je silikoniziran podložni papir, ki je sestavni del 95% etiket na tržišču.


Klasične etikete v roli so na kolut navite na podložnem papirju, ki je premazan s silikonom, kar omogoča, da lahko etiketo odlepimo s podložnega papirja, lepilo pa se aktivira šele, ko etiketo pritisnemo na želeno podlago. Če etikete ne bi imele podložnega papirja bi se v kolutu zlepile ene na drugo in jih sploh ne bi mogli odstraniti iz koluta. Kot nakazuje ime pa so linerless etikete navite na kolut brez vmesnega podložnega papirja (linerja).

undefined

Za razliko od klasičnih etiket imajo namreč linerless etikete zgornjo plast premazano s silikonom, kar onemogoča, da bi se lepilo prijelo na zgornji del etikete. Koncept je podoben kot pri lepilnem traku – »selotejpu«, pri uporabi v označevanju pa ima, kar nekaj pozitivnih učinkov.

Razvoj tovrstnih etiket je plod prizadevanj za zmanjšanje onesnaževanja okolja. Evropska unija v svoji direktivi (94/62EC) podložni papir uvršča v odpadno embalažo in postavlja cilje na področju zmanjšanja njegove uporabe in recikliranja.

Skoraj 40% odstotkov mase klasičnih etiket predstavlja podložni papir, ki ga zaradi nanos silikona v večini primerov ni možno enostavno reciklirati. Industrija samolepilnih materialov letno proizvede približno 1,5 milijonov ton odpadnega papirja na leto, kar je velika obremenitev za okolje!

Vedno večja ozaveščenost in nadaljnje regulacije na tem področju bodo uporabnike in proizvajalce še bolj spodbujale k iskanju okolju prijaznih rešitev za označevanje izdelkov in paketov. Korak v to smer je vsekakor lahko tudi uporaba »linerless« etiket. Poleg prijaznosti do okolja omenjena rešitev ponuja še nekatere druge pozitivne plati.

Glavne prednosti uporaba etiket brez podložnega papirja v primerjavi s klasičnimi etiketami:

  • pozitiven vpliv na okolje – ni odpadnega podložnega papirja,
  • boljši izkoristek materiala – v isti tiskalnik spravimo do dvakrat več etiket, saj ne izgubljamo prostora s podložnim papirjem,
  • večja učinkovitost – manj časa izgubljamo z menjavami kolutov,
  • pri tisku smo bolj fleksibilni – z istim kolutom lahko tiskamo etikete različnih poljubnih dimenzij (širina etikete je ves čas nespremenjena, višino pa lahko poljubno spreminjamo),
  • manj prostora za shranjevanje in transport,
  • manj dela s čiščenjem prostora (podložni papir ne leži po tleh) in manjša možnost nesreč pri delu zaradi zdrsa zaposlenih, ki bi lahko stopili na odpadek.

Zaradi vseh navedenih razlogov etikete brez podložnega papirja zavzemajo vedno večji tržni delež med samolepilnimi etiketami. 

Vas zanima, ali je linerless etikete možno implementirati v vaše poslovne procese?


Izzivi pri prehodu na linerless etikete

Ob vseh naštetih prednosti, pa je potrebno upoštevati tudi pasti, katere prinaša implementacija linerless etiket. Na trgu so različni modeli tiskalnikov, ki so posebej razviti za tisk etiket brez podložnega papirja. Bistveno pa je, da izberete etikete, ki so preverjeno kompatibilne z izbranim modelom tiskalnika. Klasični termični tiskalniki niso primerni za tisk linerless etiket. Nujna je uporaba namenskih tiskalnikov s posebnimi valjčki, na katere se nalepke ne bodo prijemale. Med tiskanjem namreč lepilo pride v neposreden stik z valjčkom in pri klasičnih termičnih tiskalnikih to povzroči zastoj v delovanju.

Še posebej so uporabne v logistiki

Tovrstne etikete so najbolj uporabne v logistiki in živilski industriji. V živilski industriji linerless etikete najbolj pogosto srečujemo pri označevanju živilske embalaže in pri trgovinskih tehtnicah, najpogosteje na oddelkih z živili, kjer je frekvenca menjav kolutov najbolj pogosta.  

V logistiki se tovrstne nalepke najbolj pogosto uporabljajo v skladiščih in pri transportu. Predvsem pri tiskanju z mobilnimi tiskalniki predstavljajo linerless etikete uporabno dodano vrednost, saj v tiskalnik lahko vstavimo še enkrat več etiket, poleg tega pa se znebimo odpadkov, ki pogosto ležijo po celotnem skladišču in lahko predstavljajo tudi nevarnost za nesreče pri delu.

undefined

Zaradi vse prisotne skrbi za okolje in praktičnosti uporabe se raba tovrstnih etiket v zadnjih letih izjemno povečuje v vseh segmentih, še posebej pa v logistiki.